Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-07-29 18:42:54

sivadis - Użytkownik

sivadis
Użytkownik

[SOLVED]Brak możliwości uruchomienia Gdesklets

Więc gdy za pierwszym razem instalowałem ową aplikacje otworzyło się okno chyba proponujące instalacje włączenie jakiegoś Daemona, (przez przypadek zamknąłem te okno, no ale nic... instalacja poszła dalej. Po zakończeniu gdy chciałem uruchomić gdesklets shell lub po prostu gdesklets otrzymywałem komunikat o błędzie z różnymi ścieżkami do plików *.py, myślałem że problem z Pythonem więc zainstalowałem pakiet Python-all niestety nie rozwiązało to mojego problemu, więc zacząłem na ww temat szukać informacji w internecie. Znalazłem teoretycznie głupi patent żeby odinstalować i zainstalować z Menagera pakietów (myślę no co za różnica ?) ale sprawdzam jak ma się w praktyce. Zgodnie z oczekiwaniami jest tak samo jak było... w tym momencie uświadomiłem sobie że problem być może jest z 64 bitową architekturą systemu... same z tym problemy. Tutaj chciałbym zapytać czy faktycznie to jest przyczyną, i ewentualnie pragnąłbym poznać rozwiązanie tego problemu.

Z góry dziękuje nawet za najmniejszą pomoc.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez sivadis (2009-08-20 17:08:32)

#2  2009-07-29 18:48:14

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: [SOLVED]Brak możliwości uruchomienia Gdesklets

Spróbuj zrekonfigurować pakiet:

Kod:

dpkg-reconfigure gdesklets

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2009-07-29 19:42:30

sivadis - Użytkownik

sivadis
Użytkownik

azhag napisał(-a):

Spróbuj zrekonfigurować pakiet:

Kod:

dpkg-reconfigure gdesklets

Polecenie zwraca:

Kod:

Unknown media type in type 'chemical/x-alchemy'

Unknown media type in type 'chemical/x-cache'

Unknown media type in type 'chemical/x-cactvs-ascii'

Unknown media type in type 'chemical/x-cactvs-binary'

Unknown media type in type 'chemical/x-cactvs-table'

Unknown media type in type 'chemical/x-cdx'

Unknown media type in type 'chemical/x-cdxml'

Unknown media type in type 'chemical/x-chem3d'

Unknown media type in type 'chemical/x-cif'

Unknown media type in type 'chemical/x-cml'

Unknown media type in type 'chemical/x-daylight-smiles'

Unknown media type in type 'chemical/x-dmol'

Unknown media type in type 'chemical/x-gamess-input'

Unknown media type in type 'chemical/x-gamess-output'

Unknown media type in type 'chemical/x-gaussian-input'

Unknown media type in type 'chemical/x-gaussian-log'

Unknown media type in type 'chemical/x-genbank'

Unknown media type in type 'chemical/x-gulp'

Unknown media type in type 'chemical/x-hin'

Unknown media type in type 'chemical/x-inchi'

Unknown media type in type 'chemical/x-inchi-xml'

Unknown media type in type 'chemical/x-jcamp-dx'

Unknown media type in type 'chemical/x-macromodel-input'

Unknown media type in type 'chemical/x-mdl-molfile'

Unknown media type in type 'chemical/x-mdl-rdfile'

Unknown media type in type 'chemical/x-mdl-rxnfile'

Unknown media type in type 'chemical/x-mdl-sdfile'

Unknown media type in type 'chemical/x-mdl-tgf'

Unknown media type in type 'chemical/x-mmcif'

Unknown media type in type 'chemical/x-mol2'

Unknown media type in type 'chemical/x-mopac-graph'

Unknown media type in type 'chemical/x-mopac-input'

Unknown media type in type 'chemical/x-mopac-out'

Unknown media type in type 'chemical/x-msi-car'

Unknown media type in type 'chemical/x-msi-hessian'

Unknown media type in type 'chemical/x-msi-mdf'

Unknown media type in type 'chemical/x-msi-msi'

Unknown media type in type 'chemical/x-ncbi-asn1'

Unknown media type in type 'chemical/x-ncbi-asn1-binary'

Unknown media type in type 'chemical/x-ncbi-asn1-xml'

Unknown media type in type 'chemical/x-pdb'

Unknown media type in type 'chemical/x-shelx'

Unknown media type in type 'chemical/x-vmd'

Unknown media type in type 'chemical/x-xyz'

Pozdrawiam

EDIT:Coś uległo zmianie! teraz zamiast tych błędów z plikami py program uruchomiony w konsoli zwraca następujący błąd

Cannot establish connection to daemon: timeout!
The log file might help you solving the problem.

Ostatnio edytowany przez sivadis (2009-07-29 19:45:06)

#4  2009-08-20 17:08:13

sivadis - Użytkownik

sivadis
Użytkownik

Problem rozwiązany, oczywiście rozwiązanie zaciągnięte z sieci, nie pamiętam adresów a przeglądarka czyści je od razu po zamknięciu więc niestety nie podam źródeł. Jeśli ktoś bardzo chce może natomiast sam poszukać. To było jakieś anglojęzyczne forum dotyczące UBUNTU (które mi nie działa i jakoś przereklamowana społeczność nie chce / nie może / nie umie rozwiązać moich problemów gdzie nie są to rozterki typu jak zrobić żeby było lepiej tylko aby to się uruchomiło, ni cholery tej ich dystrybucji na NF7 uruchomić się nie da na ten przykład (Debiana instalowałem zaś w trybie eksperta z łatwością i uśmiechem na twarzy, i nie ciskał się że ACPI złe że chipset nie dobry, że pamięci są fu, że on nie zapisze na dysku SATA (kontroler jakiś SIL nie pamiętam dokładnie). A jak się już udało (przy żmudnym wpisywaniu parametrów inicjujących initrd żeby live zastartował to i tak po pewnym czasie skończył pracę poprzez Kernel Panic. Tak więc zrażony jestem do tego dużo gorszego Debianowskiego klonu, piszę to ponieważ być może kiedyś będzie sytuacja że to co piszę może zabrzmieć jak fanowski Flame a to nie o to chodzi, chce pierwszy i ostatni raz (przy okazji bo nie uważam iżby zasługiwało na osobny post) zaznajmić was z moim stosunkiem do UBUNTU, być może też po to byście z przymrużeniem oka traktowali to co piszę nt tamtej dystrybucji bo niestety będę znając życie wyolbrzymiał być może istotę problemu, nieświadomie niestety).
No ale wracając do tematu bo strasznie od niego odbiegłem, to pierwszym co należy zrobić jest usunięcie folderu z ustawieniami gdesklets (w domyślnej polityce linuxa takie pliki przechowywane są w katalogu domowym użytkownika którego dane ustawienia dotyczą. Warto wspomnieć że wszystkie foldery z plikami konfiguracyjnymi (domyślnie oczywiście) są ukryte i trzeba odpowiednio terminal czy przeglądarka plików odpowiednio ustawić by pliki ukryte nam wyświetlała. Gdy już to zrobimy usuwamy katalog (z całą zawartością) który nazywa się .gdesklets. Ja preferuje zrobić to z konsoli z ulubionej przez nas powłoki (bo tak jest najszybciej), wykonujemy rmdir .gdesklets (będąc w katalogu użytkownika bądź podając pełną ścieżkę). Następnie ściągamy pakiet .gdesklets z podanego poniżej linka przeznaczony do 64 bitowej architektury amd (bo co ciekawe ponoć tylko na tej problem występuje)

http://odsiebie.com/pokaz/4927055---b515.html

Instalujemy pakiet za pomocą dpkg i już powinno działać jeśli jest inaczej sprawdź czy posiadasz pythona w odpowiedniej wersji, i czy do pythona masz zainstalowane pakiet devel bez niego też ponoć mogą być problemy.

Pozdrawiam, i strasznie dziękuje wszystkim którzy poświęcili tej sprawie chociaż ułamek sekundy. Mam nadzieje że kiedyś również będę mógł jakoś pomóc.

Pozdrawiam

Stopka forum