Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Masz nagłówki jądra zainstalowane.
Zresztą zeby sie upewnić to pokaż
dpkg -l | grep linux
debian:/home/shreku# dpkg -l | grep linux ii doc-linux-pl 2002.06.14-2 Linux docs in Polish: HOWTO - ascii version ii doc-linux-pl-html 2002.06.14-2 Linux docs in Polish: HOWTO - html version ii doc-linux-text 2008.08-1 Linux HOWTOs and FAQs in ASCII format ii libselinux1 2.0.71-1 SELinux shared libraries ii linux-headers-2.6.29-2-686 2.6.29-6~snapshot.13701 Header files for Linux 2.6.29-2-686 ii linux-headers-2.6.29-2-common 2.6.29-6~snapshot.13701 Common header files for Linux 2.6.29-2 ii linux-image-2.6-686 2.6.29+19 Linux 2.6 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4 ii linux-image-2.6.26-2-686 2.6.26-15lenny3 Linux 2.6.26 image on PPro/Celeron/PII/PIII/ ii linux-image-2.6.29-2-686 2.6.29-6~snapshot.13701 Linux 2.6.29 image on PPro/Celeron/PII/PIII/ ii linux-kbuild-2.6.29 2.6.29-1 Kbuild infrastructure for Linux 2.6.29 ii linux-libc-dev 2.6.29-6~snapshot.13701 Linux support headers for userspace developm ii util-linux 2.15.1~rc1-1 Miscellaneous system utilities
sory za glupie pytania ale ucze sie dopiero :)
Masz wszystko co trzeba odnośnie jądra.
Nie wklepuj doslownie tego co napisano.
Staraj się myśleć przy tym.
ilin trochę zamieszałeś tak ma być
apt-get install linux-headers-`uname -r`
Ostatnio edytowany przez arturek (2009-06-09 17:54:48)
teraz mam taki błąd ;/
debian:/home/shreku# apt-get install nvidia-glx nvidia-settings Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: nvidia-glx: Wymaga: nvidia-kernel-180.44 ale nie da się go zainstalować E: Pakiety są uszkodzone debian:/home/shreku#
shreku7 pomału nie odrazu nvidia-glx
czytaj
http://www.dug.net.pl/faq/faq-5-179-Nvidia__Instala … i_Debian..php
zbuduj moduł
m-a prepare
m-a build nvidia-kernel
m-a install nvidia-kernel
depmod -a
Ostatnio edytowany przez arturek (2009-06-09 18:04:03)
Lepiej zainstaluj binarkę ze strony nvidii.
W tym wątku masz masę przykladów.
ilin napisał(-a):
Lepiej zainstaluj binarkę ze strony nvidii.
W tym wątku masz masę przykladów.
na tym jajku nie wiem czy pójdzie z nvidii ,
te nowe linux-headers dla 2.6.29 są teraz inaczej budowane
a debianowe sterowniki są do tego przystosowane
Ostatnio edytowany przez arturek (2009-06-09 18:10:09)
sorry koledzy za zasmiecanie;/
wcześniej zrobiełem
m-a prepare m-a build nvidia-kernel m-a install nvidia-kernel depmod -a
za drugim razem udało sie zainstalować
debian:/home/shrek# apt-get install nvidia-glx nvidia-settings Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe nvidia-glx jest już w najnowszej wersji. nvidia-settings jest już w najnowszej wersji. 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. debian:/home/shrek#
tylko czemu
debian:/home/shreku# nvidia-xconfig bash: nvidia-xconfig: command not found
co daje
apt-get install nvidia-xconfig
arturek napisał(-a):
co daje
apt-get install nvidia-xconfig
zainstalowało mi :)
nvidia-xconfig
tez poszło :)
po restarcie mam logo nvidia ale polecenie
debian:/home/shrek# glxinfo | egrep '(direct|OpenGL)' bash: glxinfo: command not found
Ostatnio edytowany przez shreku7 (2009-06-09 18:31:21)
jeszcze
apt-get install mesa-utils
po tym
glxinfo | egrep '(direct|OpenGL)'
Ostatnio edytowany przez arturek (2009-06-09 18:36:36)
ehh nie dziala ;/
debian:/home/shrek# glxinfo | egrep '(direct|OpenGL)' No protocol specified Error: unable to open display :0
Z usera to zrób
shrek@debian:~$ glxinfo | egrep '(direct|OpenGL)' direct rendering: Yes OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation OpenGL renderer string: GeForce 8600 GT/PCI/SSE2/3DNOW! OpenGL version string: 3.0.0 NVIDIA 180.44 OpenGL shading language version string: 1.30 NVIDIA via Cg compiler OpenGL extensions: GL_EXT_depth_bounds_test, GL_EXT_direct_state_access,
dzięki koledzy jestem wam bardzo wdzieczny // teraz juz sam się ucze systemu i mam nadzieję, że niedługo sam będę komus pomagał :)
piwko dla was
Jak ktoś chce nowszy sterownik 180.60
działa również na kernelu dystrybucyjnym 2.6.29
http://rs424.rapidshare.com/files/242711868/nvidia-glx_180.60.tar.bz2
################################
W Debianie Sid są już nowsze 185.18.14
wiec instalacja starszych bez potrzeby jest niezalecana
Ostatnio edytowany przez arturek (2009-06-12 18:25:27)
NVIDIA
Nowe sterowniki!
Ze strony www.nvidia.pl/drivers można pobrać najnowsze sterowniki do Twojego systemu operacyjnego.
GeForce (185.18.31) - Linux
mozna jakoś łatwo to zaktualizować?
Poczekajcie jeszcze trochę, to pewnie AgayKhan zrobi paczki (i386) - wielkie thx za poświęcony czas na to dla niego.
Jakbyś zgadł.
Już spakietowane, zaraz będzie na mediafire.
http://www.mediafire.com/?dj3ymqlzzzm
powodzenia
coś jest nie ten tego. Nie pobierać. Mam zagwozdkę. Zmiany do .14 są spore i muszę pogłówkować.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2009-08-03 16:53:03)
AgayKhan napisał(-a):
coś jest nie ten tego. Nie pobierać. Mam zagwozdkę. Zmiany do .14 są spore i muszę pogłówkować.
zainstalowane na kernelu 2.6.30-1-686 działają
są problemy na amd64 , pomaga
monolithic-ia32-libs.patch
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=536545
AgayKhan jaki jest problem , co się dzieje ????
Co z tym patchem trzeba właściwie zrobić? Wrzucić do źródeł ia32-libs i skompilować?
Trzeba nałożyć na zdebianizowane źródła przed budową pakietów nvidii
pobierz źródła
masz mieć wpis w
/etc/apt/sources.list
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ unstable contrib non-free main
potem w terminalu
apt-get source nvidia-graphics-drivers
patch -s -p0 -d nvidia-graphics-drivers-185.18.14 < monolithic-ia32-libs.patch
budowa pakietu
cd nvidia-graphics-drivers-185.18.14
chmod +x debian/rules
dpkg-buildpackage -us -uc -rfakeroot
Ostatnio edytowany przez arturek (2009-08-18 18:09:54)
Aha, to w takim razie może być, cały czas myślałem że to na ia32-libs (źródła 350MB :)
Dzięki, jutro sobie spróbuję zbudować tą paczkę.
edit:
Działa :)
Ostatnio edytowany przez raven18 (2009-08-19 08:46:11)
witam mam ponownie problem instalowałem jak wczesniej w powyzszym poradniku ale na koniec dostaje
glxinfo | egrep '(direct|OpenGL)' Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
Ostatnio edytowany przez shreku7 (2009-09-04 22:35:27)
Dotyczy zarówno sterowników binarek jak i sterowników otwartych (w mniejszym stopniu).
Jeśli sterownik działa, a akceleracji nie ma to proponuję odinstalować sterownik oraz wszystkie pakiety mesy, np.
http://packages.debian.org/search?searchon=names&keywords=mesa
glxinfo też pewnie się odinstaluje, ale to nic, ten jeden pakiet z glxinfo/glxgears można zostawić, chyba zwie się "mesa-utils"
I proponuję sprawdzić "ls /lib/libGL* /usr/lib/libGL* /usr/local/lib/libGL*"
czy nie ma już żadnych bibliotek typu: libGL.so (itp) libGLU.so (itp) libEGL.so (itp.) libGLw.so (itp.)
Jak są to usunąć (najlepiej zostawić sobie kopijkę na pamiątkę).
I teraz normalnie zainstalować sterownik z paczki lub - jeśli to sterownik otwarty - mesę z pakietu.
Wyjaśnienie: binarny sterownik ma swoje biblioteki GL a otwarte swoje... Ba.. nawet dwie różne wersje otwartych są konfliktowe. Więc lepiej się pozbyć nieczystości i mieć pewność, że tylko pakiet X zainstaluje te co trzeba.
PS. "xdriinfo" mówi także czy jest akceleracja czy nie. ten program mówi jaki sterownik obsługuje jakiś ekran, np: "Screen 0: i915", czyli na ekranie 0 rządzi akceleracyjnie sterownik intel 915. "glxinfo" czasami się myli z tą akceleracją...