Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witam forumowiczow.
ostatnio czesto (jesli mozna tak powiedziec) instaluje debiana. podstawowa konfiguracja uslug i inne konfigi. w sumie dlugo sie z tym schodzi.
zastanawia mnie fakt czy mozna zrobic jakis obraz .iso tak postawionego systemu? zeby mozna bylo wypalic to na plytke a pozniej po wlozeniu zainstalowac juz skonfigurowany system. jesli tak, to jak?
wiem ze mozna ztarowac caly system a pozniej go przywrocic z jakiegos live. ale zawsze wchodzi partycjonowanie itp. i minimum dwa nosniki - plytka live + obraz tar na czyms tam.
robil juz ktos moze takie myki?
na allegro jest troche ludzikow sprzedajacych juz poinstalowane i skonfigurowane systemy gotowe do zainstalowania. wlasnie cos takiego chcialbym zrobic.
z gory wielkie dzieki za podpowiedzi.
pzdr
Ja robię to za pomocą programu partimage
Co prawda nie do backupu debiana ale jakiegoś systemu co mam do zabawy na drugiej partycji.(za parę dni inny :) )
Wszystko robię z pod debiana ale nic nie stoi na przeszkodzie jeśli mamy na dysku jeden system użyć live cd które ma w swoim repertuarze partimage.
ilin napisał(-a):
Ja robię to za pomocą programu partimage
Co prawda nie do backupu debiana ale jakiegoś systemu co mam do zabawy na drugiej partycji.(za parę dni inny :) )
Wszystko robię z pod debiana ale nic nie stoi na przeszkodzie jeśli mamy na dysku jeden system użyć live cd które ma w swoim repertuarze partimage.
no wlasnie cosik takiego chcialem wyeliminowac.
chce zrobic cos w stylu "plug and play", nie mylic z pray :)
Ja ostatnio sklonowałem sobie system na drugą partycję wg tego opisu. Myślę, że można by z tego jakiś pożytek wyciągnąć: zainstalować i skonfigurować system i powinien się zmieścić na płytę dvd. Tylko jak go potem instalować na pustej maszynie? Spod livecd?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-08-11 13:12:53)
ippo76 To samo zrobisz partimage.
Ja myślę że bez większych problemów dalo by się zrobić botujące livecd z partimage i obrazem partycji.
Wówczas jedna plytka by wystarczyła.
ilin napisał(-a):
To samo zrobisz partimage
No ale tak jak podlinkowałem to jest konsolowo ;)
ilin napisał(-a):
Ja myślę że bez większych problemów dalo by się zrobić botujące livecd z partimage i obrazem partycji.
Napisz coś więcej :)
Ja się chciałem pobawić squeeze ale na drugiej partycji. Po prostu sklonowałem tam lennego a teraz go apgrejdnę do squeeze. Przy okazji chętnie zrobiłbym sobie taką bootującą płytkę z kompletnym i skonfigurowanym lennym....
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-08-11 13:35:12)
Clonezilla nagrana na jedną płytkę z obrazem i zapominasz o problemach.
Ostatnio edytowany przez Zbooj (2009-08-11 13:44:45)
ippo76 napisał(-a):
ilin napisał(-a):
Napisz coś więcej :)
Osobiście nie mialem potrzeby zgłebiać tego problemu ale myślę że azhag podzieli się swymi dowiadczeniami. :)
Szybki zaś rzut oka w google podpowiada chociażby
http://www.pcworld.pl/artykuly/57305/Zrob.sobie.Linuksa.html
Ja do bezobsługowego przywracania backupu zrobiłem swój skrypt do sysresccd wykorzystujący partimage.
szczypior88 napisał(-a):
Ja do bezobsługowego przywracania backupu zrobiłem swój skrypt do sysresccd wykorzystujący partimage.
a mozesz pochwalic sie tym skryptem?
#!/bin/bash clear echo "#########################################################" echo "# Nastapi odtworzenie systemu z kopii zapasowej. #" echo "# Wszystkie dane z partycji Windowsa zostana nadpisane. #" echo "# #" echo "# Kontynuowac? (T)ak / (N)ie #" echo "#########################################################" echo read start ### if [ $start = N ] then echo "#########################################" echo "# Nastapi ponowne uruchomienie systemu. #" echo "# Nie zapomnij wyjac plyty z napedu. #" echo "#########################################" shutdown -r 0 ### elif [ $start = default ] then echo "####################################" echo "# Tryb podstawowy. #" echo "# Wcisnij <Enter> aby kontynuowac. #" echo "####################################" ### elif [ $start = T ] then clear echo "######################################################" echo "# Usiadz wygodnie lub idz na kawe - #" echo "# od tej pory wszystko odbedzie sie automatycznie :) #" echo "# Wcisnij <Enter> i badz cierpliwy ;) #" echo "######################################################" read echo "Jedziemy :)" echo mkdir /mnt/custom/hda1 mkdir /mnt/custom/hda3 mount -o utf8 /dev/hda1 /mnt/custom/hda1 mount /dev/hda3 /mnt/custom/hda3 rm -r /mnt/custom/hda3/backup/Dokumenty mkdir /mnt/custom/hda3/backup mkdir /mnt/custom/hda3/backup/Dokumenty cp -r /mnt/custom/hda1/Documents\ and\ Settings/* /mnt/custom/hda3/backup/Dokumenty umount /dev/hda1 partimage -B=a restore /dev/hda1 /mnt/cdrom/wxp.000 mount -o utf8 /dev/hda1 /mnt/custom/hda1 mkdir /mnt/custom/hda1/Documents\ and\ Settings cp -r /mnt/custom/hda3/backup/Dokumenty/* /mnt/custom/hda1/Documents\ and\ Settings rm -r /mnt/custom/hda3/backup/Dokumenty cd / umount /dev/hda1 umount /dev/hda3 sync echo echo "#########################################" echo "# Odtworzenie systemu zakonczone. #" echo "# Nastapi ponowne uruchomienie systemu. #" echo "# Aby kontynuowac wcisnij <Enter>. #" echo "# Nie zapomnij wyjac plyty z napedu. #" echo "#########################################" read shutdown -r 0 ### else clear echo "##########################################" echo "# Niepoprawny znak - wybierz T/N. #" echo "# Wcisnij <Enter>, aby powrocic do menu. #" echo "##########################################" read sh /mnt/cdrom/autorun fi
skrypcik do odtwarzania spoko. ale nadal potrzebne min. 2 nosniki :(
chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie ta clonezilla
Ostatnio edytowany przez Nicram (2009-08-11 15:44:22)
2 nośniki? Mówisz o hda1 i hda3? To tylko dlatego, że robiłem płytę dla rodziców i wydzieliłem partycję na backup "Moich dokumentów" podczas przywracania systemu. Jeśli dokumenty masz na innej partycji lub wcześniej zrobisz backup ręcznie możesz przecież pominąć cały ten etap. Bo w sumie można cały ten kod ograniczyć do:
#!/bin/bash partimage -B=a restore /dev/hda1 /mnt/cdrom/wxp.000 shutdown -r 0
;)
Zbooj napisał(-a):
Clonezilla nagrana na jedną płytkę z obrazem i zapominasz o problemach.
zassalem ta clonezzille .zip. widze ze moge dorzucic swoj obraz do tega. ale jak moge to wypalic aby plytka sie zbootowala?
apt-get install live-magic
A ja mam pytanie... jak przenieść zawartość całego systemu, który działa cały czas? Tzn. bez wyłączania kompa.
Przenosze jeden serwer na nową platformę i przy okazji na nowe dyski, gdzie chce zrobić raid1 ale nie mogę wyłączać na dłużej serwera, który akutualnie działa. Mam skrypcik do backupa jednak przy rozpakowywaniu wywala błędy wejścia/wyjścia dla częsci plików jak odpale to na nowym kompie (a o dziwo na kompie na którym zostały utwożone rozpakowywują się bez problemu i czemu to może być winne?). Zainstalowałem nawet backup-manager i niby sie rozpakowywuje wsio ale ciągle mam jakieś błędy (np. na starcie nie dało sie odpalić apt bo brak paru katalogów :/ ).
hmm rsync albo tar tylko na systemie, z którego robisz kopię wyłącz z archiwizacji /proc i /tmp
tart -cvjpf --exclude=/proc --exclude=/dev --exclude=/tmp
Powinno zadziałać
wywala mi: Tchórzliwie odmawiam utworzenia pustego archiwum ;)
winnetou napisał(-a):
hmm rsync albo tar tylko na systemie, z którego robisz kopię wyłącz z archiwizacji /proc i /tmp
Kod:
tart -cvjpf --exclude=/proc --exclude=/dev --exclude=/tmpPowinno zadziałać
a nie powinno byc tak:
tar -cvjpf nazwa_archiwum.tar.bz2 / --exclude=/proc --exclude=/dev --exclude=/tmp
Ostatnio edytowany przez Nicram (2009-08-12 00:49:00)
Też nie działa ;)
Wstyd przyznać ale nie znam za dobrze tar-a i nie kumam do końca tego dziwnego opisu używania do tego przykłądu jak wyżej :/ Można prosić o poprawną składnię?
zrob sobie katalog /backup
i po kolei:
mkdir /backup cd backup tar -cvjpf moj_backup.tar.bz2 / --exclude=/backup --exclude=/proc --exclude=/dev --exclude=/tmp
wydaje mi sie ze powinno zadzialac
Zaczął robić ;)
dzieki za podpowiedz z clonezilla.
zrobilem obraz wlasnie tym programikiem, a co fajniejsze clonezilla zrobiona jest na debianie :)
plytke iso z obrazem dysku zrobilem wedlug tego opisu http://clonezilla.org/clonezilla-live/doc/fine-prin … ry_Clonezilla.
co fajniejsze po wypaleniu na plytke i zbootowaniu mozna powiedziec ze odrazu przywraca partycje, no trzeba dwa razy kliknac "y" ale to nie problem. o to mi chodzilo
jeszcze raz dzieki
Ostatnio edytowany przez Nicram (2009-08-12 12:21:25)
mój błąd przyznaję bez bicia :) zapomniałem o nazwie archiwum :)
Strony: 1