Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Czy da się jakoś rozsądnie to zrobić? Czy trzeba się bawić poleceniem system + ping + jakiś plik tekstowy?
Ostatnio edytowany przez giegiel (2009-08-04 01:14:06)
wystarczy system() + ping i sprawdzanie kodu powrotu ... jak nie chesz system() to mozesz zobaczyc co robi ping i zrobic to samo :-)
Możesz napisać co to znaczy sprawdzenie kodu powrotu i jak to zrealizować? Myślałem że jakaś mądra biblioteka istnieje :)
połącz się socketami do np. google.pl na porcie 80...
#define _GNU_SOURCE #include <stdio.h> #include <stdlib.h> #include <unistd.h> main() { int retcode = system ("ping -c1 wp.pl"); printf("komenda odpalona w system() zwróciła kod powrotu: %d\n", WEXITSTATUS(retcode)); }
patrz tez: man 3 system
gdy kod rozny od 0 to sie nie udalo ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-08-03 18:55:35)
Dzięki chłopaki. Zastosowałem sposób bercika zmieniłem tylko treść polecenia system żeby mi nic w programie nie wyrzucało:
int retcode = system ("ping -c1 wp.pl > nul");
i wszystko ładnie śmiga. pozdro
lepiej daj
ping -c1 wp.pl > /dev/null
bo tak jak masz to nie potrzebnie tworzysz plik nul
Edit: mozna tez dac 2> /dev/null bo inaczej bedzie wyzucalo na konsole komunikaty pingu gdy jest blad ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-08-04 11:16:08)
Dobra rada,
system() to zło, nie używaj tego jeśli nie musisz.
W mały programach jest to wielki problem, ale jak będziesz miał aplikacje kilku wątkową lub operująca dużą ilością danych to system() narobi Ci niepotrzebnego zamieszania.
Strony: 1