Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam następujący problem. Mam sieć domenową postawioną na serwerze Windowsowym.
Potrzebuję podmontować sobie udziały z jednego z kompów(ma zainstalowanego windowsa XP), ale niestety nie wiem jak przekazać użytkownika i hasło domenowe do tego kompa na debianie.
Robię to w ten sposób
mount -t smbfs \\\\192.168.1.5\\udzial /mnt/tmp
próbowałem również
mount -t cifs \\\\192.168.1.5\\udzial /mnt/tmp
opcją -o przekazuję hasło root'a, ale jak przekazać użytkownika i hasło domenowe nie wiem:(
Ostatnio edytowany przez Paad (2009-08-03 09:49:41)
mount -t smbfs -o username="login",password="hasło" //komputer/udział /mnt/punkt_montowania
azhag napisał(-a):
Kod:
mount -t smbfs -o username="login",password="hasło" //komputer/udział /mnt/punkt_montowania
W ten sposób próbowałem również, nawet dopisywałem przed loginem nazwe_domeny\login, ale mam komunikat:
mount error 13 = permission denied
refer to the mount.cifs(8) manual page...
Może wspomnę jeszcze, że jeżeli udziały udostępnie i dam prawa do modyfikiacji plików to się połączę, ale wtedy wszyscy mieliby dostęp do tego katalogu;/
//edit
Udało mi się połączyć przy pomocy narzędzia smbclient, dalej próbuje przy pomocy 'mount -t smbfs'
Ostatnio edytowany przez Paad (2009-08-03 14:37:35)
Strzelam pierwszą myślą .. ale może spróbować zamontować z parametrami
file_mode= dir_mode=
skorzystałem ostatecznie z smbclient
Najlatwiej jest uzyc
smbmount
musisz miec tylko zainstalowana paczke
smbfs
Jedna rzecza jaka musisz pamietac ze udzialy windowsowe uzywaja backslash (\) wiec komenda powinna wygladac tak:
smbmount /\/\IP.IP.IP.IP/\udzial /punkt/montowania
Ostatnio miałem podobny problem ale że leciwy debianek jest to tylko zapamiętałem że nie można użyć smbfs do popinania pod domenę. Jak mi się przypomni na czym polega szkopuł to napisze :)
Skleroza nie boli:)
mount -t cifs -o username=login //IP/c$ /mnt/
Sprawdzone działa sprawdź czy masz podniesiony moduł cifs :)
Ostatnio edytowany przez djjanek (2009-08-04 16:44:31)