Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
więc tak: Debian stable
montuje, a właściwie automontuje bez najmniejszego problemu wszystko: dyski USB, karty pamięci przez czytnik, kart pamięci przez złącze w laptopie. Za chiny nie zamontuje pendraków - czystych, z plikami, nowych, starych.
Z montowaniem z palca nie ma najmniejszych problemów. Podejrzewam, że jest to wina hal'a - ponieważ czasami restart hal'a wywołuje okienko automontowania. Ten typ tak ma ? czy przejść na squeze ?
Acha - KDE. Nie chcę przechodzić na testing, ponieważ kolega nie ma czasu, ochoty, pamięci do aktualizacji. Na stable działa mu wszystko co ma działać. Na szybko zrobiłem mu skrypt do montowania i skrót na pulpit, więc po włożeniu flaszki, klika sobie na ikonkę i ma - no, ale sam jestem ciekaw co to za cholerstwo.
U mnie stable z KDE pendraki montuje bez problemu.
Plik /etc/hal/fdi/policy/preferences.fdi wygląda tak.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- SGML -*- --> <!-- Some examples how to use hal fdi files for system preferences You can either uncomment the examples here or put them in a seperate .fdi file. --> <deviceinfo version="0.2"> <!-- The following shows how to hint gnome-volume-manager and other programs that honor the storage.automount_enabled_hint to not mount non-removable media. --> <!-- <device> <match key="storage.hotpluggable" bool="false"> <match key="storage.removable" bool="false"> <merge key="storage.automount_enabled_hint" type="bool">false</merge> </match> </match> </device> --> </deviceinfo>
Zas zainstalowane mam
debian:/home/adam# dpkg -l | grep mount ii autofs 4.1.4+debian-2.1 kernel-based automounter for Linux ii gnome-mount 0.7-2 wrapper for (un)mounting and ejecting storag ii mount 2.13.1.1-1 Tools for mounting and manipulating filesyst ii pmount 0.9.18-2 mount removable devices as normal user
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-08-03 10:12:51)
fajnie - sprawdzę ale dopiero jutro będę u niego. Dzięki wielkie. Dziwi mnie to, że tylko z flaszkami ma kłopoty, z innymi nośnikami jest ok.
Dorzucę jeszcze zawartość pliku /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf bo też zmienialiśmy go, jak trwała dyskusja o montowaniu :)
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- XML -*- --> <!DOCTYPE pkconfig PUBLIC "-//freedesktop//DTD PolicyKit Configuration 1.0//EN" "http://hal.freedesktop.org/releases/PolicyKit/1.0/config.dtd"> <!-- See the manual page PolicyKit.conf(5) for file format --> <config version="0.1"> <match action="org.freedesktop.hal.storage.mount-removable"> <return result="yes" /> </match> </config>
Proszę :) Mam nadzieję, że pomoże ;)