Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-07-26 17:59:12

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

lirc - nie działa

Witam,
aby całkowicie skompromitować vistę w oczach mojego brata, chciałbym uruchomić pilota na podczerwień :) Zainstalowałem już chłopu ubuntu 9.04 (64 bit) i ładnie wszystko działa, już mu się spodobało. Gdyby jeszcze ten pilot...

Sprzęt to hp pavilion dv7. Pilot to takie małe ustrojstwo chowane z boku: RC1762307/01.
Na stronach ubuntu dostępny jest opis instalacji na ubu 8.04. Opiera się na lircu z repo. Ja również zainstalowałem z repo, zaznaczyłem tak jak tu Niestety, bez efektu. Wywołanie irw nie daje żadnego rezultatu.
Lsmod zwraca:

Kod:

lsmod | grep lirc
lirc_mceusb2           21636  0 
lirc_dev               22088  1 lirc_mceusb2

Rekonfiguracja lirc i zaznaczenie dwukrotnie "none" powoduje, że pliki /etc/lirc/hardware.conf oraz /etc/lirc/lircd.conf są puste. Moja główa jest równie pusta, więc nie wiem, co tam wpisać....

W sieci jest trochę opisów ale opierają się na kompilacji, a tego wolałbym uniknąć.

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

Stopka forum