Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
WItam!
Jak można odświeżyć (przeładować) świeżo dodane i zapisane reguły iptables bez konieczności restartu komputera?
Po załączeniu konsoli oraz wejściu w zakładke edycja są tam opcje: wyczyść terminal, zresetuj terminal,wyczyść historie.
Po wykonaniu tych operacji, w konsoli wciskając strzałki góra/dół w pamięci są wpisywane polecenia, komendy, teksty. Jak można to również pousuwać?
Pozdrawiam
cwks napisał(-a):
WItam!
Jak można odświeżyć (przeładować) świeżo dodane i zapisane reguły iptables bez konieczności restartu komputera?
Po załączeniu konsoli oraz wejściu w zakładke edycja są tam opcje: wyczyść terminal, zresetuj terminal,wyczyść historie.
Po wykonaniu tych operacji, w konsoli wciskając strzałki góra/dół w pamięci są wpisywane polecenia, komendy, teksty. Jak można to również pousuwać?
Pozdrawiam
Jeśli masz to w skrypcie to przeważnie na początku masz czyszczenie wpisów, więc czyścisz wpisy i ponownie uruchamiasz skrypt z nowymi regułami.
Co do historii poleceń to odpowiedzialny jest plik .bash_history w domowym katalogu uzytkownika.
Witam!
Dzięki za odpowiedź.
Czyszczenie konsoli działa po wyczyszczeniu pliku.
Odnośnie czyszczenia iptables, to:
iptables -F iptables -X
A jaką komendą uruchomić skrypt?
Chciałbym się też spytać odnośnie używania
iptables-save iptables-restore
Iptables-save działał fajnie i zapisał wszystko, a natomiast po wydaniu polecenia iptables-restore kursor przechodził do następnej linijki i tak stał, dlaczego?
Po restarcie nic nie ładował.
Obecnie mam zrobiony iptables na skrypcie
Pozdrawiam
Jaka jest zasada podawania portów w iptables?
Chodzi mi o porty które chcemy poblokować.
Np:3800:5500 - w ten sposó można podać.
A jak podać np: 137:139, 560, 678, 98?
Czy można podać różne grupy i je oddzielić przecinkiem czy może spacją?
Pozdrawiam
Możesz napisać skrypt, np:
for port in 137 138 139 560 678 98
do
iptables -A INPUT -p tcp -i eth0 --dport $port -j DROP
done
Co do iptables-restore poczytaj man.
Dzięki za odpowiedź.
kamikaze napisał(-a):
do
done
Co do iptables-restore poczytaj man.
Czy nie powinno być sport ?
iptables -A INPUT -p tcp -i eth0 --sport $port -j DROP
INPUT czyli wejście do mnie, sport czyli porty wejściowe?
OUTPUT to wyjście w stronę www czyli dport?
Jeżeli coś źle napisałem, to proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez cwks (2009-07-23 00:12:11)
cwks napisał(-a):
INPUT czyli wejście do mnie, sport czyli porty wejściowe?
OUTPUT to wyjście w stronę www czyli dport?
--sport to source port port źródła, czyli port z którego łączy się maszyna klienta do ciebie. --dport to destination port, czyli port na którym kończy się połączenie czyli po stronie twojego serwera. Są zresztą dłuższe formy tych przełaczników --destination-port i --source-port. Wszystko jest w manie od iptables. Korzystaj z opcji wyszukiwania w manie, bo jest spory. Nie wiem czy to będzie jasne, ale masz np. www na porcie 80 i to jest twój --dport jeśli mówimy o łańcuchu INPUT, --sport to port, z którego łączy się klient, zwykle losowy. Ale jakbyś chciał to filtrować w drugą stronę czyli w łańcuchu OUTPUT to --sport byłby portem 80, a --dport to ten port na koncie klienta.
Witam!
Ja to rozumie tak.
Łańcuch INPUT --sport, --dport.
Łańcuch OUTPUT --sport, --dport.
2 komputery: Klient, Serwer.
-------------------------------------------------
Przykład1:
Klient nawiązuje połączenie z Serwerem:
Klient (OUTPUT --dport) łączy się z Serwerem (INPUT --dport). Serwer odpowiada (OUTPUT --sport) wysyła pakiet do Klient (INPUT --sport).
Przykład2:
Kiedy Serwer lub jakiś inny komputer jako pierwszy nawiązuje połączenie z Klientem:
Serwer (OUTPUT --dport) łączy się z Klientem (INPUT --dport). Klient odpowiada (OUTPUT --sport) i wysyła pakiet do Serwer (INPUT --sport).
W obu przypadkach jest ta sama zasada.
A jak jest w przypadku komunikatorów internetowych, GG, Kadu, czy nawet Skype?
Dwóch Klientów rozmawia z sobą i przesyłają wiadomości tekstowe. Wszystko idzie poprzez serwer.
Przy polityce wszystko DROP
iptables -A INPUT -p tcp --sport 8074 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -p tcp --dport 8074 -j ACCEPT
Czyli ja zaczynam i mi odsyłają, a co przypdku kiedy ktoś inny zaczyna pisać do mnie?
Na kadu są inne porty 2897, 1920, 5021?
Trzeba pewnie je otwierać w dwie strony.
Na Skype na połączenia przychodzące jest port 23399, zresztą można to zmienić.
A na wychodzące jest ten sam port?
Pozdrawiam
Iptables potrafi filtrować połączenia po stanie, więc nie potrzebnie się zajmujesz filtrowaniem wszystkiego w obie strony. Bo możesz sobie puścić redułe, że na output pozwalasz nawiązywać nowe połączenia, a na input tylko nawiązane i powiązane. Nikt się wtedy do ciebie nie podłaczy, i firewall załatwiony. Jak bedziesz chciał udostępniać jakieś usługi to dla tych portów na input wpuszczasz nowe polączenia, żeby kliencie mogli je nawiązywać i tyle. A przykłady są niezbyt jasne dla mnie, wszystko zależy od tego gdzie jest firewall, na kliencie , serwerze, na obu. I czy dport czy sport filtrujesz na INPUT czy OUTPUT to już twoja sprawa, tylko musisz pamietać, że nie zawsze możesz znać z góry z jakiego portu połączy się klient do twojej usługi.
Witam!
kamikaze napisał(-a):
(...) A przykłady są niezbyt jasne dla mnie, wszystko zależy od tego gdzie jest firewall, na kliencie , serwerze, na obu.
Chodziło mi o zrozumienie i zasadę przekazywanie pakietów do portów czy dobrze to rozumie?
Firewall na Kliencie i Serwerze i i filtrowanie w obie strony.
Odnośnie filtrowania w obie strony to zgadzam się z tym, że nie trzebba tego robić. Podałem tak tylko dla przykładu.
Pozdrawiam
Witam!
Mam nadzieje, że nie zanudzam. Jeśli tak, to sorki.
Chciałbym podać dwa przykłady iptables na desktopa. Dwa różne przykłady. Pisze w kontekście powyższego postu.
http://binboy.sphere.pl/index.php?show=143
http://www.linuxstorm.org/modules/news/article.php?storyid=310
W pierwszym:
$IPT -P INPUT DROP $IPT -P OUTPUT DROP $IPT -A INPUT -p tcp --sport 80 -j ACCEPT $IPT -A OUTPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
W drugim:
iptables -P INPUT DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp --dport 80 -j ACCEPT
Chodzi mi tylko o porty w łańcuchach.
Oba są na desktopa i oba pewnie działają.
Pierwszy na INPUT ma --sport, a drugi ma --dport.
Tak na wszelki wypadek dałem linki do pełnej konfiguracji.
Różnica w polityce domyślnej OUTPUT.
Może tu jest istota zrozumienia tego?
Proszę pomoc w zrozumieniu, bardzo mi na tym zależy.
Pozdrawiam
cwks napisał(-a):
Chciałbym się też spytać odnośnie używania
Kod:
iptables-save iptables-restoreIptables-save działał fajnie i zapisał wszystko, a natomiast po wydaniu polecenia iptables-restore kursor przechodził do następnej linijki i tak stał, dlaczego?
Po restarcie nic nie ładował.
iptables-save: http://tinyurl.com/ks2dbr
iptables-restore: http://tinyurl.com/nw9vzk
cwks napisał(-a):
Chodzi mi tylko o porty w łańcuchach.
A co z nimi?
cwks napisał(-a):
Proszę pomoc w zrozumieniu, bardzo mi na tym zależy.
W zrozumieniu czego?
Chyba ktoś nie umie pytań zadawać, czy mi się zdaje. Podałeś przykłady i żadnego konkretnego pytania. Skąd ktoś ma wiedzieć co chcesz zrozumieć? Co te przykłady mają pokazać?
Witam!
Dlaczego w pierwszym przypadku na porcie nr 80 a w łańcuchu INPUT jest --sport a drugim przypadku na tym samym porcie jest --dport?
$IPT -P INPUT DROP $IPT -P OUTPUT DROP $IPT -A INPUT -p tcp --sport 80 -j ACCEPT $IPT -A OUTPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
iptables -P INPUT DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp --dport 80 -j ACCEPT
Zresztą na innych usługach ta sama zasada. W ostatnim moim poście są linki do pełnych konfiguracji.
#dns $IPT -A INPUT -p udp --sport 53 -j ACCEPT $IPT -A OUTPUT -p udp --dport 53 -j ACCEPT
# DNS iptables -A INPUT -p tcp --dport 53 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp --dport 53 -j ACCEPT
Czym te reguły się różnią, dlaczego w łańcuchu INPUT pierwszym przypadku jest --sport a w drugim --dport?
Staram się pisać jak najprościej by zostać dobrze zrozumiany.
$IPT -A INPUT -p tcp --sport 80 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
Pozdrawiam
Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy jak ja łącze się z jakąś stroną www [port 80] poprzez łańcuch OUTPUT to powrót do mnie idzie poprzez INPUT --sport?
W związku z powyższym jaki jest cel filtrowania www [klient, nie serwer] na desktopie INPUT --dport?
Jeżeli jakiś komputer w sieci łączy się ze mną poprzez np:ssh [port 22] to dane które idą do mnie wchodzą na INPUT --dport? A ode mnie wychodzą z OUTPUT --sport? (jako źródła).
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez cwks (2009-07-26 01:16:45)
cwks napisał(-a):
Witam!
Dlaczego w pierwszym przypadku na porcie nr 80 a w łańcuchu INPUT jest --sport a drugim przypadku na tym samym porcie jest --dport?
Ktoś tak sobie wymyślił, pytaj autora. Może miał potrzebę filtrowania w ten sposób.
cwks napisał(-a):
Czym te reguły się różnią, dlaczego w łańcuchu INPUT pierwszym przypadku jest --sport a w drugim --dport?
Staram się pisać jak najprościej by zostać dobrze zrozumiany.Kod:
$IPT -A INPUT -p tcp --sport 80 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
Czym się reguły róznią to chyba już sobie odpowiedziałeś, raz jest --sport, raz --dport. A dlaczego, to tak jak wyżej, widocznie ktoś chciał tak zrobić. Jest to dozwolone i prawidłowe, chodź jeśli chodzi o http to --sport raczej nie będzie nigdy miało wartości 80, więc reguła będzie zawsze omijana. No chyba, że ktoś sobie na porcie 80 wystawił coś innego niż http i taka reguła jest mu potrzebna.
cwks napisał(-a):
Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy jak ja łącze się z jakąś stroną www [port 80] poprzez łańcuch OUTPUT to powrót do mnie idzie poprzez INPUT --sport?
Ty chyba ciągle nie rozumiesz, że --dport jak i --sport może dotyczyć tak samo łańcucha INPUT jak i OUTPUT. Tak powrót do ciebie idzie prze INPUT i możesz wyróżnić w połączeniu port źródłowy i docelowy, a po którym filtrujesz to twoja sprawa, możesz po obu.
cwks napisał(-a):
W związku z powyższym jaki jest cel filtrowania www [klient, nie serwer] na desktopie INPUT --dport?
Przy połączeniu http jak już kilka razy ci tu pisze, nie przewidzisz łatwo jaki będzie --dport w łańcuchu INPUT na kliencie. Możesz filtrować --sport, który będzie miał wartosć 80 dla http.
cwks napisał(-a):
Jeżeli jakiś komputer w sieci łączy się ze mną poprzez np:ssh [port 22] to dane które idą do mnie wchodzą na INPUT --dport? A ode mnie wychodzą z OUTPUT --sport? (jako źródła).
Tak.
Witam kolege kamikaze.
Kiedy napisałem jak rozumie zasadę przesyłania pakietów, to to samo napisałem w poniższym przykładzie.
cwks napisał(-a):
Witam!
Ja to rozumie tak.
Łańcuch INPUT --sport, --dport.
Łańcuch OUTPUT --sport, --dport.
2 komputery: Klient, Serwer.
-------------------------------------------------
Przykład1:
Klient nawiązuje połączenie z Serwerem:
Klient (OUTPUT --dport) łączy się z Serwerem (INPUT --dport). Serwer odpowiada (OUTPUT --sport) wysyła pakiet do Klient (INPUT --sport).
Przykład2:
Kiedy Serwer lub jakiś inny komputer jako pierwszy nawiązuje połączenie z Klientem:
Serwer (OUTPUT --dport) łączy się z Klientem (INPUT --dport). Klient odpowiada (OUTPUT --sport) i wysyła pakiet do Serwer (INPUT --sport).
W obu przypadkach jest ta sama zasada.
kamikaze napisał(-a):
cwks napisał(-a):
Jeżeli jakiś komputer w sieci łączy się ze mną poprzez np:ssh [port 22] to dane które idą do mnie wchodzą na INPUT --dport? A ode mnie wychodzą z OUTPUT --sport? (jako źródła).kamikaze napisał(-a):Tak.
Tą samą zasade opisałem w powyższych dwóch przykładach.
Mam pytanie odnośnie skryptu?
kamikaze napisał(-a):
do
done
Chciałbym wiedzieć czy jest pisane razem czy może jest spacja między --dport a $port?
Wydaje mi się że razem.
Pozdrawiam
cwks napisał(-a):
kamikaze napisał(-a):
do
doneChciałbym wiedzieć czy jest pisane razem czy może jest spacja między --dport a $port?
Wydaje mi się że razem.
Jak najbardziej osobno przecież nie piszesz --dport137 tylko --dport 137. Jak będzie razem to wywali się skrypt. Skąd ten dziwny tok rozumowania?
Strony: 1