Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam takie pytanko i problem. Muszę podmieniać logi serwera apache raz dziennie do aplikacji która je analizuje.
Przestawiłem sobie /etc/logrotate.d/apache2 na coś takiego
/var/log/apache2/*.log { daily missingok rotate 1 compress delaycompress notifempty create 640 root adm sharedscripts postrotate if [ -f "`. /etc/apache2/envvars ; echo ${APACHE_PID_FILE:-/var/run/apache2.pid}`" ]; then /etc/init.d/apache2 reload > /dev/null fi endscript }
Może zadziała. Problem jest w tym, że pliki logów chciałbym też oznaczać datami
LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b \"%{Referer}i\" \"%{User-agent}i\"" combined ErrorLog "/var/log/apache2/redelek_error_%Y-%m-%d-%H_%M_%S.log" CustomLog "/var/log/apache2/redelek_access_%Y-%m-%d-%H_%M_%S.log" combined
Niestety zapisuje mi pliki tak
redelek_error_%Y-%m-%d-%H_%M_%S.log
redelek_access_%Y-%m-%d-%H_%M_%S.log
Macie na to pomysł?
no tak , ale tamto nie działało.
Trzeba doinstalować
apt-get apache2-utils
potem tak
LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b \"%{Referer}i\" \"%{User-agent}i\"" combined ErrorLog "|usr/sbin/rotatelogs -l /var/log/apache2/redelek_error-%Y.%m.%d.log 86400" CustomLog "|usr/sbin/rotatelogs -l /var/log/apache2/redelek_access-%Y.%m.%d.log 86400" combined
I śmiga jak się patrzy i logi są zmieniane co jeden dzień dzieki ustawieniu 86400
Dzięki