Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hmmm temat modny ostatnio ;)
dobra taka sprawa: stoi komp w lanie ze stałym ip, który udostępnia drugiemu kompowi sieć. ten pierwszy jest uszykowany wg. przepisu niejakiej BiExi i wszystko gra.
a na drugim cuda się dzieją. mianowicie z tego drugiego widać cały lanik i w ogóle, ale ciężko jest wyjść gdzieś dalej poza lan. pingi wracają, ale jak próbuję połączeń www czy ftp to qpa.
o co biega? rzućcie kilka wolnych myśli... mi ten firewall przed lanem coś się nie podoba
najprawdopodbniej twoj ISP "upierdolil" ttl'a co powoduje ze pakiety umieraja zanim dotra do Ciebie......
czy na tym debianie udostepniajacym netadziala ci siec tzn czy masz z niego wyjscie na swiat?
a co do ominiecia tego problemu to jesli chozi o www to postaw sobie na tym debianiu proxy i bedziesz mial www co do ttl'a to tez sie da to oszukac poszukam w domu bo tera siedze na bsd i ne mam debiana.....
czy na tym debianie udostepniajacym netadziala ci siec tzn czy masz z niego wyjscie na swiat?
tak, wszystko gra
postaw sobie na tym debianiu proxy
co polecasz?
iptables -t mangle -A POSTROUTING -o eth3 -j TTL --ttl-inc 1
ok, wypróbuję to wieczorem :)
znowu przesiedziałem nad problemem kilka godzin i członek. zupełnie już nie kumam co się dzieje.
jest tak: lan --> (eth1) debian (eth0) --> debian2
debian ma udostępniać sieć debianowi2, ale **** tego nie robi. BiExi mówi, że ten członek (znaczy brama od isp) upierdala ttle, no to wciskam mangle jak radzi złyzwierz. zapodałem łatę z pacz-o-matik i próbuję i w lewo, i w prawo:
iptables -t mangle -A POSTROUTING -o eth1 -j TTL --ttl-inc 1
albo:
iptables -t mangle -A PREROUTING -i eth0 -j TTL --ttl-inc 1
czy też:
iptables -t mangle -A FORWARD -j TTL --ttl-set 64
(nie wiem czy to ma sens, po prostu próbuję wszystkiego)
...i pizda łosia, dalej upierdala pakiety. no to kombinuję z kartą na debian2 i pcham jej MAC taki sam jak na eth1 w tym pierwszym debianie. dalej upierdala.
czy ten złamas ma jakieś dziwne proxy czy co? ludzita pomóżta, bo mnie zaraz członek spali kurwaaaaaaa
--
aha jeszcze dziwna rzecz: jak zapodam np. 'traceroute google.pl' to gnój wypluwa, że 'google.pl' to jest zaraz za rogiem (pierwszy i jedyny na liście), podczas gdy kiedy wbijam to samo polecenie u siebie w chello to normalnie po drodze jest kilkanascie **** ruterów. już nic nie jażę...