Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2005-09-01 15:45:36

FF - Członek DUG

FF
Członek DUG

lilo reiserfs i arch

Postanowiłem zainstalowac na próbe archa (0.7-base). Zainstalowałem go na partycji hdb5 (reiserfs), lilo które zawsze dobrze mi służyło jest w mbr hda, swap jet podmontowany na ta samą partycje na której jest swap debianowy. Wszystkie partycje (oprócz swapa i hdb5) sa w ext3 lub fat32.
Probem w tym ze nie moge uruchomic archa, podczas instalacji ominąłem krok z bootloaderem poniewaz chciałem poprostu dodac wpis do lilo spod debiana, tak tez zrobiłem tylko słabo znam się na lilo wygląda to tak (lilo.conf)

Kod:

other=/dev/hdb5
        label=Arch
        read-only
        optional

teraz podczas wydania polecenia lilo dostaje komunikat:

Kod:

Fatal: First sector of /dev/hdb5 doesn't have a valid boot signature

według manuala lilo od wersji 21.6 obsługuje reiserfs a mam wersje 22.6.1

Ok nie miałem załadowanego modułu reiserfs, przez co nie mogłem zamontowac tej partycji. Teraz z tym modułem moge ją montowac ale przy poleceniu lilo pojawia sie nastepujacy błąd:

Kod:

Fatal: stat /dev/hdb5/: Not a directory

Co dodac do lilo zeby arch wkoncu zbootował

#2  2005-09-01 16:16:16

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Re: lilo reiserfs i arch

Postanowiłem zainstalowac na próbe archa (0.7-base). Zainstalowałem go na partycji hdb5 (reiserfs), lilo które zawsze dobrze mi służyło jest w mbr hda, swap jet podmontowany na ta samą partycje na której jest swap debianowy. Wszystkie partycje (oprócz swapa i hdb5) sa w ext3 lub fat32.
Probem w tym ze nie moge uruchomic archa, podczas instalacji ominąłem krok z bootloaderem poniewaz chciałem poprostu dodac wpis do lilo spod debiana, tak tez zrobiłem tylko słabo znam się na lilo wygląda to tak (lilo.conf)

Kod:

other=/dev/hdb5
        label=Arch
        read-only
        optional

teraz podczas wydania polecenia lilo dostaje komunikat:

Kod:

Fatal: First sector of /dev/hdb5 doesn't have a valid boot signature

według manuala lilo od wersji 21.6 obsługuje reiserfs a mam wersje 22.6.1

Ok nie miałem załadowanego modułu reiserfs, przez co nie mogłem zamontowac tej partycji. Teraz z tym modułem moge ją montowac ale przy poleceniu lilo pojawia sie nastepujacy błąd:

Kod:

Fatal: stat /dev/hdb5/: Not a directory

Co dodac do lilo zeby arch wkoncu zbootował

Sekcja "other" jest dla innych systemów niż linux. Dla linuksa zaczyna się od "image", np:

Kod:

image=/boot/kernel.img
        root=/dev/hdb5
        label=arch
        initrd=/boot/initrd.img

Szczegóły man lilo.conf
Najlepiej skopiuj sekcję dla debiana i zmień odpowiednie wpisy.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#3  2005-09-01 16:28:51

FF - Członek DUG

FF
Członek DUG

Ok zrobiłem jak radzisz ale w /boot mam tylko tyle:

Kod:

rafal > ls /mnt/hdb5/boot/
kconfig26  System.map26  vmlinuz26

Wiec zrobiłem taki wpis:

Kod:

image=/boot/vmlinuz26
        root=/dev/hdb5
        label=arch
#        initrd=/boot/initrd.img

polecenie lilo daje nastepujacy komunikat:

Kod:

Fatal: open /boot/vmlinuz26: No such file or directory

Na poczatku lilo.conf jest wpis:

Kod:

root=/dev/hdb1

zastanawiam sie czy to moze przez to są takie błędy.
Jesli macie jeszcze jakies rady to byłbym bardzo wdzieczny

#4  2005-09-01 16:50:29

czadman
Bicycle repairman

Zarchiwizuj swój /etc/lilo.conf i spróbuj polecenia liloconfig.
Albo skopiuj kenela z archa do tego samego katalogu /boot co kernele debianowskie.

#5  2005-09-01 17:00:27

FF - Członek DUG

FF
Członek DUG

Ok
Narazie doszedłem do czegos takiego:
zrobiem dowiazenie

Kod:

/ > ls -l /mnt/hdb5/|grep vmlinuz
lrwxrwxrwx  1 root root   24 2005-09-01 16:51 vmlinuz -> /mnt/hdb5/boot/vmlinuz26

w liloconf zrobiłem:

Kod:

image=/vmlinuz
        root = /dev/hdb5
        label = arch

i lilo działa.
Moge zbootowac archa ale niestety system sie ładuje przez chwile a potem 'kernel pannic' :/
coś z vfs i niz moze znalezc /boot (nie pamietam dokładnie)

zobacze co liloconfig zdziała, a jak nic z tego ext3 tam ląduje :]

#6  2005-09-01 17:16:42

czadman
Bicycle repairman

To nie jest wina reiserfs.
Na przyszłość polecam gruba, jest o tyle elastyczny, że pozwala na edycję parametrów bootowania bezpośrednio w menu startowym bez koniecznośći uruchamiania systemu i wykonywania jakichś poleceń odświeżających mbr.
Innym dobrym, moim zdaniem, pomysłem jest utworzenie osobnej partycji dla /boot co pozwala uniknąć zamieszania z lokakalizcją kenela.

Powodzenia.

#7  2005-09-01 17:23:57

FF - Członek DUG

FF
Członek DUG

Zaraz zainstaluje archa na ext3 i wtedy sie zobaczy.
Powiem tylko ze probowałem jeszcze gruba ale:
odpaliłem grubconf i wybrałem najpierw partycje / debiana i kernel debiana, potem chciałem dodac w ten sam sposób kernel archa, wybrałem odpowiednia partycje potem wybrałem kernel i grubconf powiesił sie i tak za kazdym razem :]

#8  2005-09-01 17:34:55

czadman
Bicycle repairman

Zaraz zainstaluje archa na ext3 i wtedy sie zobaczy.
Powiem tylko ze probowałem jeszcze gruba ale:
odpaliłem grubconf i wybrałem najpierw partycje / debiana i kernel debiana, potem chciałem dodac w ten sam sposób kernel archa, wybrałem odpowiednia partycje potem wybrałem kernel i grubconf powiesił sie i tak za kazdym razem :]

To nie grub się powiesił tylko grubconf, dla ścisłości oczywiście, żeby nie mieszać tych dwóch pakietów. :]

#9  2005-09-01 17:55:36

FF - Członek DUG

FF
Członek DUG

No tak tez napisałem.
Juz chyba wiem mniejwiecej w czym problem :]
Mimo tego ze ma taki wpis w lilo.conf:

Kod:

image=/vmlinuz
        label=arch
        root=/dev/hdb5
        read-only

kernel jest szukany w /dev/hdb1/vmlinuz
poniewaz na samym lilo.conf poczatku jest : 'root=/dev/hdb1'
i jesli chodzi o bootowanie debiana ten wpis jest jaknajbrdziej prawidłowy. Tylko boot archa jest na hdb5 a wpis 'root=/dev/hdb5' nic nie zmienia za root nadal brane jest hdb1.

#10  2005-09-01 18:17:23

czadman
Bicycle repairman

No tak tez napisałem.
Juz chyba wiem mniejwiecej w czym problem :]
Mimo tego ze ma taki wpis w lilo.conf:

Kod:

image=/vmlinuz
        label=arch
        root=/dev/hdb5
        read-only

kernel jest szukany w /dev/hdb1/vmlinuz
poniewaz na samym lilo.conf poczatku jest : 'root=/dev/hdb1'
i jesli chodzi o bootowanie debiana ten wpis jest jaknajbrdziej prawidłowy. Tylko boot archa jest na hdb5 a wpis 'root=/dev/hdb5' nic nie zmienia za root nadal brane jest hdb1.

Dzieje się tak, ponieważ "root" w sekcji ogólnej lilo.conf wskazuje na partycję z jądrami, a "root" w sekcji "image" wskazuje na partycję, która będzie zamontowana jako "/". Dlatego radzilem skopiować obraz jądra archa na tę partycję, gdzie jest katalog /boot z kernelami debiana.

Przyznam, że manie lilo.conf nie jest to tak bezpośrednio wyjaśnione. Człowiek się cały czas uczy. :-).

BTW: Używłem archa jakiś czas na bramce, w sumie uważam, że jest niezyły, ale miałem problemy z repozytoriami, więc zrezygnowałem z niego na rzecz sarge.
Pozdrówki. :)

#11  2005-09-01 23:21:58

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

FF, tak sobie myślę, że powinieneś z tego archa zainstalować lilo w sektorze rozruchowym /dev/hdb5

linux regd. user #248790

#12  2005-09-01 23:57:14

czadman
Bicycle repairman

FF, tak sobie myślę, że powinieneś z tego archa zainstalować lilo w sektorze rozruchowym /dev/hdb5

W jaki sposób można wybrać przy startowaniu kompa pomiędzy bootowaniem za pomocą lilo z /dev/hda, a tym lilo zainstalowanym na /dev/hdb5?

#13  2005-09-02 01:45:49

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

tzn. miałem na myśli coś takiego: najpierw startuje lilo z mbr dysku wskazanego przez bios. ale to lilo może zbutować inne lilo, zainstalowane w boot rekordzie jakiejś partycji.

można też inaczej, jeśli masz 2 dyski: niektóre biosy mają takie coś, że jak pstrykniesz f8 to wyskakuje menu, z którego urządzenia chcesz butować system. no i przykładowo deb byłby odpalany przez lilo znajdujące się w mbr na hda, a arch przez lilo z mbr na hdb. ale pierwszy sposób wydaje się mniej zagmatwany

linux regd. user #248790

#14  2005-09-02 09:41:39

czadman
Bicycle repairman

rychu napisał(-a):

tzn. miałem na myśli coś takiego: najpierw startuje lilo z mbr dysku wskazanego przez bios. ale to lilo może zbutować inne lilo, zainstalowane w boot rekordzie jakiejś partycji.

Brzmi rozsądnie, nigdy nie pomyślałem w ten sposób.

rychu napisał(-a):

można też inaczej, jeśli masz 2 dyski: niektóre biosy mają takie coś, że jak pstrykniesz f8 to wyskakuje menu, z którego urządzenia chcesz butować system. no i przykładowo deb byłby odpalany przez lilo znajdujące się w mbr na hda, a arch przez lilo z mbr na hdb. ale pierwszy sposób wydaje się mniej zagmatwany

Sądzę, że to już by była nadmiarowa niewygoda, to wyżej mnie bardziej przekonuje. Jedno menu przy starcie w zupełności wystarczy. :)

#15  2005-09-02 14:24:50

FF - Członek DUG

FF
Członek DUG

Ok mysle ze moge wyprobowac taki sposob, tylko przy okazji pare pytan:
jak wsakazc pierwszemu lilo zeby zbootował to drugie?

Przy tym całym zamieszaniu z partycjami i bootowaniem zaczałem sie zastanawiac, nad przemeblowaniem na dysku,
Ile powinna miec partycja boot? chce ja umiescic na hdb, i czy moze z /boot korzystac bez konfliktow wiecej niz jeden system?
Ile moze byc maksymalnie partycji podstawowym(primary), jezeli dobrze pamietam to 4 ale nie jestem pewny, czy na jest jakies przeciwskazanie co do tego co podmontowywac na partycjach logicznych?

#16  2005-09-02 14:58:22

czadman
Bicycle repairman

Ok mysle ze moge wyprobowac taki sposob, tylko przy okazji pare pytan:
jak wsakazc pierwszemu lilo zeby zbootował to drugie?

Przy tym całym zamieszaniu z partycjami i bootowaniem zaczałem sie zastanawiac, nad przemeblowaniem na dysku,
Ile powinna miec partycja boot? chce ja umiescic na hdb, i czy moze z /boot korzystac bez konfliktow wiecej niz jeden system?
Ile moze byc maksymalnie partycji podstawowym(primary), jezeli dobrze pamietam to 4 ale nie jestem pewny, czy na jest jakies przeciwskazanie co do tego co podmontowywac na partycjach logicznych?

Co do szczególowej konfiguracji lilo to nie wiem jak to zrobić, użwyam gruba.

Jeśli chodzi o partycję /boot to system w zasadzie z niej nie korzysta, tylko bootloader, który ładuje wskazanego, znajdującego się tam kernela.
Konflikt by się zdarzył wtedy gdyby dwa systemy miały kernela o takiej samej nazwie pliku, poza tym hulaj dusza. Natomiast plikiem konfiguracyjnym bootloadera najlepiej zarządzać z jednego sysetmu. Miejsca na /boot potrzeba tyle, żeby się kernele pomieściły, liczmy 4 MB na kernel, to dla 10 różnych kerneli 40 MB wystarczy (zależy jakie kto ma potrzeby). Jeśli chodzi o podział dysku to przy nowoczesnych biosach nie ma w zasadzie znaczenia gdzie co leży na dysku i czy na podstawowej partycji czy na logicznej, choć bezpiecznie jest mieć partycję /boot na początku dysku.

Polecam także lekturę:
http://www.jtz.org.pl/Html/mini/LILO.pl.html

Stopka forum