Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Siem. Wiadomo, aby wrócić do starszych wersji programów w Debianie wystarczy nadać odpowiedni priorytet w /etc/apt/preferences. Sprawa jest wygodna kiedy chce się zrobić downgrade'a całego systemu lub kilku pakietów. Schodki zaczynają się, kiedy chcemy to zrobić dla większej ilości pakietów. Załóżmy, że wcześniej miałem stabilne wydanie Debiana ale przy pomoc -t dist zaktualizowałem do unstable całego xorga. Teraz chcę wrócić do wersji która znajduje się w stabilnym wydaniu. Nie mogę ustawić odpowiedniego priorytetu dla wszystkich pakietów ponieważ mam jeszcze XXX pakietów z testing/unstable które chcę zostawić. Wpadłem na pomysł, aby wyświetlić obecnie używane pakiety xorga z unstable np.: przy pomocy apt-show-versions -b | fgrep /sid|grep xorg. Tylko teraz pytanie, jak tą listę przekierować do aptitude/apt-get aby obniżył wersję tych pakietów ??
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-07-02 22:14:58)
Najprostszy sposób: wyrzuć xorga, podmień /etc/apt/sources.list z sida na lenny'ego, zainstaluj xorga i następnie przywróć sources.list i użyj komendy
aptitude hold xserver-xorg
powinno działać :)
Ostatnio edytowany przez thalcave (2009-07-02 22:19:57)
thalcave napisał(-a):
Najprostszy sposób: wyrzuć xorga, podmień /etc/apt/sources.list z sida na lenny'ego, zainstaluj xorga i następnie przywróć sources.list i użyj komendy
Kod:
aptitude hold xserver-xorgpowinno działać :)
sources.list nie ma co dotykć bo mam wszystkie gałęzie odblokowane a resztą zajmuje się apt preferences
aptitude hold również odpada bo teoretycznie wersja ze stable ma większy priorytet
Nie chcę usuwać całego xorga a później ponownie go instalować na nowo. To ma być zrobione automatycznie bez wcześniejszego ręcznego usuwania i instalowania.
sp3cu napisał(-a):
Wpadłem na pomysł, aby wyświetlić obecnie używane pakiety xorga z unstable np.: przy pomocy apt-show-versions -b | fgrep /sid|grep xorg. Tylko teraz pytanie, jak tą listę przekierować do aptitude/apt-get aby obniżył wersję tych pakietów ??
Pokaż wynik tego apt-show-versions.
PS A aptitude install pakiet=wersja?
azhag napisał(-a):
Pokaż wynik tego apt-show-versions.
apt-show-versions -b | fgrep /sid|grep xorg xorg/sid xorg-dev/sid xserver-xorg/sid xserver-xorg-core/sid xserver-xorg-dev/sid xserver-xorg-input-all/sid xserver-xorg-input-evdev/sid xserver-xorg-input-kbd/sid xserver-xorg-input-mouse/sid xserver-xorg-input-synaptics/sid xserver-xorg-input-wacom/sid xserver-xorg-video-all/sid xserver-xorg-video-apm/sid xserver-xorg-video-ark/sid xserver-xorg-video-ati/sid xserver-xorg-video-chips/sid xserver-xorg-video-cirrus/sid xserver-xorg-video-dummy/sid xserver-xorg-video-fbdev/sid xserver-xorg-video-glint/sid xserver-xorg-video-i128/sid xserver-xorg-video-intel/sid xserver-xorg-video-mach64/sid xserver-xorg-video-mga/sid xserver-xorg-video-neomagic/sid xserver-xorg-video-nv/sid xserver-xorg-video-openchrome/sid xserver-xorg-video-r128/sid xserver-xorg-video-radeon/sid xserver-xorg-video-radeonhd/sid xserver-xorg-video-rendition/sid xserver-xorg-video-s3/sid xserver-xorg-video-s3virge/sid xserver-xorg-video-savage/sid xserver-xorg-video-siliconmotion/sid xserver-xorg-video-sis/sid xserver-xorg-video-sisusb/sid xserver-xorg-video-tdfx/sid xserver-xorg-video-tga/sid xserver-xorg-video-trident/sid xserver-xorg-video-tseng/sid xserver-xorg-video-v4l/sid xserver-xorg-video-vesa/sid xserver-xorg-video-vmware/sid xserver-xorg-video-voodoo/sid
azhag napisał(-a):
PS A aptitude install pakiet=wersja?
Tak jeszcze nie sprawdzałem:
debian:/home/sp3cu# apt-show-versions -a xorg xorg 1:7.4+3 install ok installed xorg 1:7.3+19 lenny ftp.pl.debian.org xorg 1:7.3+19 squeeze ftp.pl.debian.org xorg 1:7.4+3 sid ftp.pl.debian.org xorg/sid uptodate 1:7.4+3 debian:/home/sp3cu# apt-show-versions -a xserver-xorg xserver-xorg 1:7.4+3 install ok installed xserver-xorg 1:7.3+19 lenny ftp.pl.debian.org xserver-xorg 1:7.3+19 squeeze ftp.pl.debian.org xserver-xorg 1:7.4+3 sid ftp.pl.debian.org xserver-xorg/sid uptodate 1:7.4+3 debian:/home/sp3cu# aptitude install xorg=1:7.4+3 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B. Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe debian:/home/sp3cu# aptitude -t stable install xserver-xorg=1:7.3+19 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące pakiety zostaną COFNIĘTE: xserver-xorg Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: console-setup{u} console-terminus{u} xserver-xorg-input-kbd{u} xserver-xorg-input-mouse{u} xserver-xorg-video-dummy{u} xserver-xorg-video-glint{u} xserver-xorg-video-tga{u} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 cofanych, 7 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0B/225kB archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 3277kB.
Ooo ;) Tak zadziałało więc... mam pomysła. Teraz przydałoby się przekazać pakiet=wersja do aptitude -t stable... gorzej z wykonaniem ;-(.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-07-02 23:01:05)
Strony: 1