Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Poszukuje jakiego narzędzia do komunikacji głosowej z z linuksa z użytkownikiem na windowsie.
Już mi ręce opadają.
Skype już się całkowicie posypał. Nie mogę prowadzić nawet czatu z jednego z moich kont z pewnym użytkownikiem, bo wiadomości nie dochodzą. Dopiero jak przełączę się na inne konto wówczas raz działa, a raz nie. Oczywiście jak jest pilnie potrzebny to nie działa i to zarówno czat jak i głosowe połączenie.
Wengophone ma ciągłe zwisy i się samo killuje, bardzo zła jakość dzwięku.
Czy macie jakieś propozycje, ale takie abym nie wyrywał sobie włosów z głowy instruując użytkownika windowsa jak ma to skonfigurować (choć wydaje mi się że już jestem tak nie na czasie, że i ja będę miał problem:) ).
Najlepiej aby był to zwykły komunikator.
Netmeeting + ekiga - najprostsze rzeczy są najpewniejsze
* Psi 0.13 / GTalk (powinno dizalac, ale nie mialem jeszcze czasu testowac)
* cokolwiek z SIPem (ekiga, twinkle, ... pod win chyba netmeting, lub jakies inne - jest tego troche ...)
Dzięki za odpowiedzi.
Kayo możesz powiedzieć jak sprawuje się ten zestaw w porównaniu do skype.
Ekiga jest wstanie połączyć się Netmeeting'iem. Nie jestem w tym obeznany to idzie przez tego SIP'a ?
Czy duże znaczenie na jakim serwerze założę sobie konto SIP? Czy transfer leci przez serwer. Jaki serwer polecacie?
Sorry za niefachowość ale już nie nadążam za tymi wszystkimi sprawami :]
tranfery leca bezposrednio ... wiec serwer nie ma wiekszego znaczenia ... mozesz nawet laczyc sie nie majac konta sip - uzywasz adresow hostow ...
ekiga uzywa zarowno SIP jak i H.323 ... z tego co patrze to netmeeting jest tylko H.323
Wszedłem na windę i sprawdzilem tego netmeeting i nijak nie wygłówkowałem jak połączyć sie z użytkownikiem np ekiga.
Może ktoś pomóc? :)
wpisz w pasku adres ip komputera z ktorym sie laczysz
Hmm, ale tu chodzi o coś wygodniejszego, przy założeniu że dana osoba ma zmienny ip już robi się problem.
Może polecisz, jakiegoś darmowego klienta z protokołem SIP pod windowsa bo pod linuksa już mam tę ekigę :]
Nie wiem googlarka sie na mnie uwzięła i nie chce wypluć mi nic sensownego. Może być sam program bez możliwości zakładnaia tego konta SIP bo mogę sobie załozyć dodatkowe na ekiga i wykorzystywać na windowsie, tylko żeby program na to pozwalał.
Ekiga jest tez na Win - http://download.chip.eu/pl/Ekiga-3.0_4388424.html
dosc popularnym klientem sip dla win jest tez x-lite
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-07-03 00:09:28)
Co do Ekigi to wcale nie jest wersja dla windows, ja się już nabrałem:) po kliknieciu w pobierz sciaga się chyba tar.gz ze zrodlami pod linuksa.
Dzięki, obadam tego x-lite. Wynalazłem jeszcze linphone.
Ale cos mi sie wydaje że jednak serwer cały czas bierze udział połączeniu jeżeli kożystamy z loginu np z sip:user@domena.net
No chyba że serwer bierze tylko udział w inicjowaniu połączenia.
standardowo (jezeli nie jest to specyficzny rodzaj proxy) serwer bierze udzial tylko w zestawianiu polaczenia ...
standardowo media transmitowane sa z wykorzyustaniem RTP na innych portach bezposrednio pomiedzy klientami ... na ogol nawet sygnalizacja po wstepnej fazie zestawiania polaczenia tez zaczyna leciec bezpiosrednio ...
zobacz tez obrazek na http://en.wikipedia.org/wiki/Session_Initiation_Protocol
Dzięki.
Jeszcze co do Linphone, to udało mi się uruchomić darmowe konto SIP z serwera sip.antisip.com na którym oczywiście się zarejestrowałem.
Nie udało się natomiast uruchomić konta z Ekigi, ktoś może próbował? :]
W poszczególnych polach wpisalem:
Your sip identity: sip:user@ekiga.net SIP proxy address: sip:ekiga.net
Analogicznie wpisywałem dla "antisip'a" oczywiscie zmieniając domene, lecz z kontem z ekigi nie zadziałało.
Ostatnio edytowany przez korbol (2009-07-03 23:36:28)
korbol napisał(-a):
Jeszcze co do Linphone, to udało mi się uruchomić darmowe konto SIP z serwera sip.antisip.com na którym oczywiście się zarejestrowałem.
Pytanie jak?
Zainstalowałem sobie linphone i w efekcie mam trzy polecenia: linphone-3, linphonec, linphonecsh. Pierwsza komenda uruchamia interfejs graficzny, druga konsolowy, a trzecia służy do konfiguracji.
I przykładowo z konsoli daję:
linphonecsh register --host sip.actio.pl --username 48XXXXXXXXX --password HASŁO
niestety otrzymuję komunikat:
ERROR: Failed to connect pipe: No such file or directory
Podobnie jest w linephonec, daję:
linphonec> help register register <sip identity> <sip proxy> <password> linphonec> register 48XXXXXXXX sip.actio.pl HASŁO Warning: The sip proxy address you entered is invalid, it must start with "sip:" followed by a hostname. linphonec>
Tak też nie:
linphonec> register 48XXXXXXXXX sip:48XXXXXXXXX@sip.actio.pl HASŁO Warning: The sip identity you entered is invalid. It should look like sip:username@proxydomain, such as sip:alice@example.net linphonec>