Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zamarzylo mi sie monitoringu via sms - zapietego do nagiosa... Caly happy sciagnalem gnokii, po 20min wyslalem smsa, potem kolejnego i jeszcze jednego... Uradowany postanowilem zapiac do do nagiosa... Pierwszy test - nic. Zeby sprwdzic czy polecenie dziala postanowilem wyslac sam wspomnnianego smsa... nie poszedl, potem kolejny, 10 - 20 - zaden nie mogl byc wyslany. Zjawisko dla mnie nie zrozumiale... Za kazdym razem pojawia sie blad, ze limit czasu uplynal... Wk... sciagnalem gammu. Tutaj jeszcze lepiej... wydanie jakiegokolwiek polecenia konczy sie komunikatem "We/Wy dozwolone" - za glupi na to jestem. Moze ktos mnie oswieci? Telefon to nokia 3310, paczki zaciagniete z repo, debian etch. Kabelek rs232.
Ostatnio edytowany przez Kpt. (2009-06-18 12:24:01)
Se kurde poradzilem - przez przypadek. Otoz poczatkowo gnokii nie chcial w ogole wysylac smsow - zanim mi sie udalo. Doppiero po dodaniu parametru --smsc bylo ok. Teraz odwrotnie. Po wywaleniu tegoz parametru wysyla normalnie. Niestety od nagiosa smsow nie dostaje - i nie wiem jak sprawdzic, co jest nie tak. Generalnie w logach sto - ze komenda notify-by-sms jest wykonywana
a wyglada ona tak
define command{ command_name notify-by-sms command_line echo "$NOTIFICATIONTYPE$: $HOSTNAME$: $SERVICEDESC$ is $SERVICESTATE$ ($OUTPUT$)" | gnokii --sendsms $CONTACTPAGER$ }
Jak jeszcze sprawdzic jak co jest nie tak, iz smsow nie wysyla...
Jakies pomysly?