Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
mam taki problem
Instaluje sobie debiana etch rc3 ( dlaczego to już inna historia), i sobie gładko przechodzi do momentu gdy wybieram opcje instalacji zaznaczam tylko system podstawowy, odznaczam środowisko graficzne, i daje "dalej", wyskakuje okienko konfiguracja tasksela i staje mi na 5 %.
No wchodzę sobie na konsole alt+F4 i widzę takei hasełko:
in-target: Aby kontynuować wpisz "TAK", aby zakończyć wpisz "NIE"
No i na tym moja przygoda z instalacją sie kończy. Próbowałem na róznych komputerach to samo.
Jeszcze powiem tylko, że instalacja lenny-ego przechodzi bez problemu.
Mozę ktoś sie spotkał z takim przypadkiem
Pozdrawiam
Walnięta płyta?
Wiesz podczas instalacji jakiego pakietu coś takiego wyskakuje?
No własnie nie wiem, ale ściagam płytę z innego serwera i zobacze czy to wina płytki i zobacze na czym to sie krzaczy
Wystarczy sprawdzić sumę md5, na płytce zresztą powinna być możliwość sprawdzenia integralności (?, jakoś tak...) płyty
Inna płyta to samo, jednak jak oglądam czwartą konsolę, i widzę że komunikat mam przy pakiecie liblockfile1
I stoi sobie tak tasksel na 5% i nic wiecej z tym zrobic nie moge
jeszcze doczytałem coś takeigo i to się odnosi chyba do repo etcha:
UWAGA: Niepwne pakeity zostaną zainstalowane...itd...az wyskakuje komuniakt z pierwszego postu, czyli wpisać TAK lub NIE
jednak po wpisaniu nic się nie dzieje
Pozdrawiam
Spróbuj wpisać "YES".
Chyba mam pewne podejrzenie — niedawno podpisy cyfrowe w Debianie zostały zmienione, o ile w aktualnych wydaniach zostały dostarczone nowe, to pewnie dla Etcha już nie.
Skąd pobrałeś płytę?
Już wpisywałem, nawet próbowałem inne wersje językowe, i to samo, nawet odhaczałem wszystko, nawet system podstawowy i d... zbita
A płytę mam z:
http://cdimage.debian.org/cdimage/archive/4.0_r5/i386/iso-cd/
Pozdrawiam
rulezdc napisał(-a):
A płytę mam z:
http://cdimage.debian.org/cdimage/archive/4.0_r5/i386/iso-cd/
Pozdrawiam
Zobaczę czy mi się uda.
czekam na informacje
rulezdc napisał(-a):
Witam
staje mi na 5 %.
No to faktycznie dramat :)))
Ja mam sprawną płytę, pobraną z pół roku temu i z niej instaluję system a potem dopiero sobie upgraduję do lennego. Mógłbym Ci ją podrzucić ale nie bardzo wiem, jak to technicznie wykonać? Zrzucić na siakiś serwer?
Moja wersja to 4.0 r 5
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-16 15:03:24)
Jeśli maszyna ma dostęp do netu to można netinstall spróbować.
Witam, ale ja instaluje z płytki netinstall zd ostępem do netu, właśnie przy próbie instalacji pakietów z netu mam takie przeboje, z Lennym nie ma takich przebojów, przy wyborze serwera repo wybieram vectranet.pl, jak wybrałem polski serwer debiana, to niestety krzyczał o braku kluczy.
Czy repozytaoria masz na oldstable ustawione?
No ale jak mam repozytoria ustawić, przy instalacji przez płytę netinstall ?
Bo ja wybieram standardowe ustawienia, nigdzie nie pokazuje old stable
Nie pamiętam czy to idzie zrobić tak dawno nie instalowalem :)
Jakbyś sprobował np zassać np to
http://cdimage.debian.org/cdimage/archive/4.0_r8/i3 … i386-CD-1.iso
Z tego zainstalować system bazowy a potem jak chcesz.
No mam płytkę instalacyjną rc5 jednak jest to samo, ale jutro sprawdze jeszcze w pracy, pomijajac wybranie instalacji z sieci. Ja chyba wiem mniej więcej gdzie może być błąd. Jak sobie popatrzeć na katalogi z obrazami, to praktycznie w kazdym jest etch and half i moze repozytoria są pod to przygotowane, i dlatego jest ten błąd.
Jutro powalcze jeszcze
Pozdrawiam
Dobra zainstalowałem z płyty CD 1, poszło teraz sprawdzę czy działa instalacja pakietów z repozytorów dodanych ręcznie, czyli możan by uznać temat za zamkniety
Pozdrawiam
mam podobny problem. od wczoraj walczę. próbowałem instalować etch4.0 CD1 oraz etch5 netinstal, przy 4.0 zatrzymuje się na 5% a przy 5 na 13%. próbowałem instalacji normalnej oraz na vmware i w obu przypadkach ten sam problem jest
Strony: 1