Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam forumowiczów.
Potrzebuję pomocy przy SAMBie.
Zostałem wybrany, „na ochotnika” do rozwiązania problemu, a nie wiem jak się do niego zabrać.
Jedyne co wiem to to, że muszę użyć SAMBy.
Sytuacja wygląda następująco:
- Komputery klienckie z Win2000 i XP
- Drukarka lokalna LPT/USB igłową, atramentową, laserową lub sieciową (z IP). W większości igłowe to OKI, atramentowe HP, ale ogólnie miszmasz. Komputery pracują w różnych grupach roboczych.
Aplikacja uruchamiana w przeglądarce internetowej z serwera aplikacyjnego/bazodanowego (Solaris).
Drukarkę windowsową mogę zdefiniować w aplikacji w tradycyjny sposób, \\serwer\udział.
Czy można tak skonfigurować serwer SAMBy, aby wydruki przelatywały przez niego i lądowały w udostępnionej windowsowej drukarce?
Heh, zliczania wydruków się zachciało ? ;)
Można. Najprostszy sposób to na serwerze samby dodać wszystkie drukarki przez sharing, i w ten sam sposób ją udostępnić
Nie zliczania tylko w ogóle drukowania. Pewna grupa użytkowników pracuje przez terminal na serwerze, a drukują na drukarkach podpiętych do swoich komputerów.
Czyli muszę połączyć SAMBę z CUPS i zdefiniować wszystkie możliwe drukarki ?
Czy mogę założyć użytkownika z hasłem na klientach za pomocą którego serwer będzie się łączył z nimi?
Co zarządza kolejką wydruków?