Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam debiana squeeze + Ileweasel 3.0.9 + flash player od adobe i kurcze od ostatniej aktualizacji systemu strasznie niestabilnie chodzi często zżera mi 50%-100% procka (2x 1.73Ghz). I mam tak na dwóch komputerach! na jednym jest amd64 na drugim i686 ;/
Ma ktoś podobnie? zaczyna mnie to mocno irytować
Ja mam tylko Pentium M 1.6Gzh i flash też zżera średnio 70-100% proca (o ramie nie wspomnę ;]). Dlatego filmiki zacząłem oglądać przez skrypcik umieszczony tutaj Zaczynam powoli myśleć nad czymś podobnym do innych serwisów. Ale na razie niestety sesja i te sprawy więc przyjemności na kiedyś. Pozostanie tylko problem z gierkami flasha a tak to będzie się można pozbyć śmiecia z systemu ;]
Przyznam, że mam to samo. Czasem przestaje kompletnie reagować, obciąża na maxa cpu. Jedyny sposób to restart programu i wyłączenie części zakładek. Może faktycznie to wina flasha, niektóre strony znacznie obciążają cpu. Jak się ma kilka takich w zakładkach to koniec.
Na operze flash wydaje się lepiej działać.
Ale też jest daleki do doskonałości.
No kurcze ale jeszcze niedawno przed upgrade'm (3-4dni temu) chodził bez zarzutu na obydwóch komputerach. Nigdy w sumie specjalnie na niego nie narzekałem ale to co teraz się dzieje to masakra!! Strasznie mnie to wkurza ;/
Ogólnie firefox jest nawet w stabilnych wersjach bardzo niestabilną przeglądarką. :/
Pod debianem jeszcze tego nie sprawdzałem: http://getswiftfox.com/
Odchudzony firefox
czadman napisał(-a):
Ogólnie firefox jest nawet w stabilnych wersjach bardzo niestabilną przeglądarką. :/
to jaką przeglądarkę polecasz?
Używam firefoksa oraz w3m. Vimperator w ff jest nie do pobicia. :)
Do czytania tekstu wystarczy elinks, do zdjęć i tekstu dillo ale nie potrafię w tym nawigować, ciekawym projektem jest midori ale też nie była - o ile pamiętam - przesadnie stabilna.
Najfajniejsza jest IMO opera ale ja siedzę na gtk
Polecam Midori i Arorę, nie mają takich możliwości jak Firefox czy Opera, ale do przeglądania sieci nadają się znakomicie.
firefoxa i iceweasela czasami warto odchudzic:
aptitude install sqlite3
#!/bin/bash username=$(whoami) proc="$(ps aux | grep $username | grep -v $0 | grep firefox | grep -v grep)" if [ "$proc" != "" ] then echo "shutdown firefox first!" exit 1 fi curdir=$(pwd) for dir in $(cat ~/.mozilla/firefox/profiles.ini | grep Path= | sed -e 's/Path=//') do cd ~/.mozilla/firefox/$dir 2>/dev/null if [ $? == 0 ] then echo "i'm in $(pwd)" echo -e " running...\n" for F in $(find . -type f -name '*.sqlite' -print) do sqlite3 $F "VACUUM;" done echo -e "done in $(pwd) ...\n" else echo -e "\n !!!! Error while entering directory $dir !!!!\n" fi done echo "Job finished"; cd $curdir
Skrypt zapisac do pliku i nadac atrybut x
Skrypt ten znalazlem na jakims blogu od łubudubu
Po dluzszym czasie uzywania troszke szybciej sie zamyka i uruchamia
Ostatnio edytowany przez kayo (2009-06-15 13:22:22)