Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Mam problem mały z konfiguracją Debiana 5 Lenny. Próbowałem na innym forum uzyskać pomocy, ale nikt nie był w stanie mi pomóc. Może tutaj znajdą się użytkownicy, którzy będą wiedzieli co zrobić :).
Postanowiłem na VirtualBoksie zainstalować Debiana 5 Lenny.
Chciałem, by system był bez środowiska graficznego - sama konsola.
Instalacja przebiegła pomyślnie lecz, gdy zacząłem z niego korzystać zobaczyłem jedną rzecz, która bardzo, ale to bardzo nie podoba mi się. Otóż na innych systemach (np. Fedorze, Ubuntu, itp.), gdy w konsoli włączam vima, lessa, linksa lub inny program, to jest otwierane niby nowe okno, tak, że po zamknięciu programu wracam do konsoli i widzę wszystko co wcześniej wpisywałem, natomiast w Debianie niestety okno zostaje (napisy jakie były) i dopisuje się po prostu znak zachęty konsoli linię niżej.
Czy mógłby ktoś pomóc mi w skonfigurowaniu terminala tak, by działał jak w innych systemach?
Mniej więcej to ma wyglądać tak:
Załóżmy że mam historię poleceń:
21:56:55 [faramir@alfred ~/t]# ls masi_1_2 21:56:56 [faramir@alfred ~/t]# who root tty2 2009-05-27 11:19 faramir pts/10 2009-06-07 21:56 (alfred) 21:56:58 [faramir@alfred ~/t]# la razem 4 drwxr-xr-x 3 faramir sinfo 21 maj 27 14:22 . drwx------ 25 faramir sinfo 4096 cze 7 16:00 .. drwxr-xr-x 6 faramir sinfo 55 cze 3 20:54 masi 21:57:01 [faramir@alfred ~/t]#
Teraz chcę sobie stworzyć i edytować plik plik.txt za pomocą vima, wpisuję
21:57:01 [faramir@alfred ~/t]# vim plik.txt
W vimie kończę pisanie:
:wq
To co widzę na ekranie to:
(...) ~ ~ ~ ~ "plik.txt" [Nowy] 0L, 0C zapisano DING! [faramir@alfred ~/t]#
A ja chciałbym widzieć:
21:56:55 [faramir@alfred ~/t]# ls masi_1_2 21:56:56 [faramir@alfred ~/t]# who root tty2 2009-05-27 11:19 faramir pts/10 2009-06-07 21:56 (alfred) 21:56:58 [faramir@alfred ~/t]# la razem 4 drwxr-xr-x 3 faramir sinfo 21 maj 27 14:22 . drwx------ 25 faramir sinfo 4096 cze 7 16:00 .. drwxr-xr-x 6 faramir sinfo 55 cze 3 20:54 masi 21:57:01 [faramir@alfred ~/t]# vim plik.txt DING! [faramir@alfred ~/t]#
Pozdrawiam,
faramir
Ostatnio edytowany przez faramir (2009-06-14 18:08:33)
Użycie screena nie rozwiązywało by problemu?
ten wątek jest prawie wszedzie
http://www.bsdguru.org/dyskusja/viewtopic.php?f=3&t=18798
Tak, właśnie mówiłem, że na forach innych próbowałem uzyskać pomocy (akurat, to co przedstawiłeś to o freebsd - tam mam ten sam problem; podobny wątek na innym forum o debianie: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=15050), ale nikt nie był w stanie mi pomóc skonfigurować. Pod Windowsem w Cygwinie to działa bezproblemowo, w Fedorze też (od zainstalowania od razu), a w Debianie niestety nie...
Znaczy się, że Debian nie obsługuje tego, tak? Bo szukając to nigdzie nie znalazłem wskazówki co może być nie tak...
screen nie rozwiązuje problemu, bo działa w ten sam sposób (tak jakby), że po zamknięciu zostaje to co ostatnio było na screenie i "dokleja się" ostatnia linia z promptem shella.
Z jakiej powłoki korzystasz? Czy sytuacja powtarza się na innych powłokach (np. zsh, fish)?
Głównie z basha, ale inne konsole (csh, tcsh, bash, zsh, sh) zainstalowałem i tak samo działają. fisha nie próbowałem, choć myślę, że to powinno działać pod bashem i tcsh (w Fedorze pod nimi działa).
Edit: próbowałem fisha, też nie działa, przy TERM=linux i TERM=xterm...
Dodatkowo jedną sprawę rozwiązałem - połączyłem się za pomocą putty do maszyny z debianem i okazało się, że wszystko działa tak jak chciałbym... Więc moje pytanie zmienia trochę swoją formę - czy w tej konsoli bezpośrednio na serwerze (np. tty3) a nie na pts/0 da się zrobić, by "okna" działały?
Ostatnio edytowany przez faramir (2009-06-14 22:46:17)
Strony: 1