Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Chcę dokupić do blaszaka nowy dysk. Niestety, w dziedzinie hardware`u jestem zielony jak herbata "Gunpowder".
Dlatego proszę o pomoc.
Blaszak był ze 2 lata temu tjuningowany, dostał nową płytkę z prockiem i nowy zasilacz. Reszta została po staremu. Wygląda to tak, jak na zdjątku:
Od góry patrząc mamy:
1) kieszeń cd (nie podłączona)
2) kieszeń nagrywarki cd/dvd (podłączona na wspólnej żółtej taśmie z dyskiem)
3) twardziel Seagate Barracuda ATA IV (niestety, tylko 40 GB)
4) fdd (chyba działa, ale nie jest mi potrzebna).
Jeden koniec żółtej taśmy wędruje do zielonego złącza na płycie głównej, drugi do nagrywarki dvd
Sęk w tym, że nie ma gdzie za bardzo podpiąć nowego dysku. Poza tym, nie wiem, jaki miałby to być dysk...
Żółta taśma wpięta jest na co dzień w to zielone gniazdo. Niestety, jest tylko jedno.
Z boku mamy takie 3 wejścia, a nie opodal jeszcze jedno. Zdaje się, że mają oznaczenia SATAIII
W tapczanie znalazłem takie kable:
Które pasują tu:
Reasumując, chciałbym:
1) Przede wszystkim dołożyć drugi dysk ale zachowując pierwszy.
2) Jeśli się da, uruchomić cd. Zasilanie jest, ale brakuje taśmy....
3) Jaki dysk kupić?
jezeli masz zlacza sata (niestety obrazki troche male aby definitywnie stwierdzic) to kupuj dysk sata
przy jednym IDE nie podlaczysz rownoczesnie 3 urzadzen IDE (cd, dvd, stary dysk) ... jezeli bardzo Ci zalezy to pozostaje dokupienie jakiegos kontroleara IDE ...
Te złącza to sata, ale na pewno nie w wersji 3 ;) Jak pisze bercik kup dysk sata, za lekko ponad 200pln dostaniesz 500GB imho innego nie opłaca się brać
Już wiem, że przedobrzyłem :)
Dzięki.
Jakiej firmy dysk kupić? BTW 500 GB to za dużo. Potrzebuję trochę przestrzeni na solarisa i kilka GB na backupy
również polecam sata, tylko jest jeden feler. teraz jak pójdziesz do sklepu i powiesz "poproszę dysk na sata", to dadzą ci najprawdopodobniej dysk na sata-II, który nie będzie działał z kontrolerem sata-I. upewnij się, że twoja płyta główna obsłuży dyski sata-II (możemy ci to sprawdzić, tylko musisz podać model swojej płyty - przeważnie jest namalowany między gniazdami pci).
edit: aha jest ok, na tym zdjęciu wyżej widać ze to sata-II :]
z marek polecam sigejta, bo maxtory są głośne a wd są dość awaryjne
aha - łączenie dysku z systemem na tym samym kanale ide (tej samej taśmie) z napędem cd/dvd to jest bardzo zły pomysł, bo wtedy i jedno, i drugie przycina :p
Ostatnio edytowany przez rychu (2009-06-12 20:42:52)
Dysk SATA kup sobie jaki chcesz, byle Seagate`a ;) Tylko doczytaj sobie na guglach, żeby nie trafić tego z uwalonym firmware`m. Nagrywarkę też sobie kup SATA.
rychu napisał(-a):
łączenie dysku z systemem na tym samym kanale ide (tej samej taśmie) z napędem cd/dvd to jest bardzo zły pomysł, bo wtedy i jedno, i drugie przycina :p
Eeee, tylko podczas pracy obu. Np podczas kopiowania z cd na dysk podpięty na tej samej taśmie.
rychu napisał(-a):
(możemy ci to sprawdzić, tylko musisz podać model swojej płyty - przeważnie jest namalowany między gniazdami pci).
No raczej obsłuży - na tym ostatnim zdjęciu widać, że to sata II.
Model płyty:
GA-M55S-S3
rychu napisał(-a):
z marek polecam sigejta, bo maxtory są głośne a wd są dość awaryjne
Dzięki
rychu napisał(-a):
aha - łączenie dysku z systemem na tym samym kanale ide (tej samej taśmie) z napędem cd/dvd to jest bardzo zły pomysł, bo wtedy i jedno, i drugie przycina :p
No cóż, chyba nic się nie da zrobić, bo musiałbym wyrzucić oba te napędy i kupić nowy pod sata?
Edyta:
Ale jak kupię nowy dysk, to stary będzie rzadko używany, więc nie powinno się ciąć. Ja z resztą przyzwyczaiłem się na laptopie, że szału nie ma :)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-12 21:09:54)
jeśli masz dwa kanały ide na płycie (2 takie szerokie gniazda obok siebie) to możesz dokupić drugą tasiemkę za 6 pln i masz spokój. a jeśli masz tylko jeden kanał to trudno, zostaw jak jest.
po podłączeniu nowego dysku będziesz też musiał zmienić w biosie sekwencję urządzeń do zbutowania - zakładam, że na tym nowym dysku będziesz chciał trzymać system
Tylko jeden ide, ten zielony na ostatnim zdjęciu
Może być to:
http://www.agito.pl/dyski-twarde/seagate-barracuda- … 83.43220.html
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-12 21:24:43)
Są przejściówki SATA->ATA, miałem coś takiego ale chodziło to tylko do 133 i było dla SATA I. Jedyna opcja podpiąć pod SATA nowy dysk, a stary bez systemu wraz z CDekiem pod tasiemke wrzucić
Zbooj napisał(-a):
Jedyna opcja podpiąć pod SATA nowy dysk, a stary bez systemu wraz z CDekiem pod tasiemke wrzucić
Tak właśnie zrobię. Tzn. stary dysk zostaje na tej taśmie wraz z cd, a nowy pójdzie po sata.
Zachęcam do opiniowania konkretnych dysków :)
Mam WD i nie narzekam, miałem juz Sigejty, Hitaszi, Maxtory i inne cuda. Generalnie warto poszukać testów porównawczych w internecie, zazwyczaj są porównywane modele z podobnej półki cenowej i dodatkowo o tej samej pojemności.
Z partyzantki własnej:
- Hitaszi ATA 2,5" 20GB hałasują jak głupie i chrobotają jakby umierały
- w Szajsungu SpinPoint SATA I 80GB w miesiąc po zakończeniu gwarancji (3 letniej gwarancji!) wyskoczyły badblocki, na szczęście dysk nie chwytał nowych bb i chodził stabilnie jeszcze przez kilka miesiecy
- swego czasu miałem Deskstary z IBM (40GB), nie do zajechania maszynki, miały dłuższy "przebieg" niż powyższy Szajsung a chadzają do dziś dnia
- w Makstorze kiedyś padła mi elektronika, na szczęście do dokupienia na allegro
- Sigejty nie spaprały mi się ani razu ale zawsze grzały jak głupie, zwłaszcza te stare w tej śmiesznej gumce-kondomce ;)
Jeżeli chodzi o sigejty to uważaj by nie kupić serii STXXXXXXXAS
http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=40719 i nie ma nic lepszego w tej cenie, poczytaj recki w necie.
Lorenzo napisał(-a):
Jeżeli chodzi o sigejty to uważaj by nie kupić serii STXXXXXXXAS
Ha, właśnie taki podlinkowałem :(
Choć ten staruszek, który mam w blaszaku ma już 5 lat...
Znalazłem ciekawą stronkę
Piszą tam, że zalecają 2 dyski:
1) szybki na system
2) pojemny, na dane
Może miało by to sens, gdyby nie fakt, że trudno znaleźć dysk sata na system, czyli o małej pojemności, powiedzmy ok 20 - 40 GB.
Co o tym sądzicie?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-13 08:32:31)
raczej malo sensowne ...
1) co z tego ze binarka ktora ma 1MB wczyta sie z szybkiego dysku, jak dane (100M beda ciagniete z wolnego)
2) sztuczki z predkoscia stosuje sie przy urzadzeniach typu RAID i wlasnie glownie optymalizuje sie dysyski pod dane (bo program to startuje raz i siedzi w RAM a dane to sa mielone ...)
tgR napisał(-a):
osobiscie polecam seagaty jak najbardziej moja ulubiona firma co do dyskow :)
obecnie mam 250gb i 1tb w desku i juz pare godzin przechodizly
250gbKod:
9 Power_On_Hours 0x0032 071 071 000 Old_age Always - 25899czyli cos ponad 1079 dni ;D
Przyłączę sie z pytaniem.
Jak sprawdzamy czas pracy?
Pozdrowienia
co do dysku to szybki, w przystępnej cenie i bardzo mało awaryjny dysk to WD z serie blue, obecnie 500GB jest w cenie ok 200 pln
tu masz linka do niego http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=3819 (niekoniecznie tu najtaniej ;))
Ostatnio edytowany przez Cosik (2009-06-13 18:10:31)
DadaD napisał(-a):
smartctl --all /dev/sda
musisz mieć zainstalowany pakiet smartmontools
Cosik napisał(-a):
bardzo mało awaryjny dysk to WD
dostrzegam wewnętrzną sprzeczność w tym zdaniu :p miałem w swoich rękach kilka dysków wd z badami, i to w czasie trwania gwarancji
rychu napisał(-a):
DadaD napisał(-a):
smartctl --all /dev/sda
musisz mieć zainstalowany pakiet smartmontools
Dziękuję!
Działa.
Pozdrowienia
Czyli prowadzi samsung od ju-rka.
Przejdźmy do kolejnej konkurencji. Ponieważ stary wiatraczek na zasilaczu terkotał jak cholera, wsadziłem takie cudo za 12 zł: Revoltec 80x80, o głośności 19 dB. Niestety, szumi dość głośno. Jakieś propozycje w tej materii?
ippo76 napisał(-a):
Czyli prowadzi samsung od ju-rka
e tam szajsung :p
tu masz barracudę - 7200 obrotów i porządny sprzęt, a nie jakaś tam firma-krzak. parę złotych więcej, ale warto:
http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_30&products_id=4682
zauważ, że większość doświadczonych userów doradza sigejta
Sigejt i gumki-kondomki, pewne że sprawa się nie rypnie ;]
Dyski Seagate o pojemnościach 320GB do 1.5TB z serii 7200.11 zawierały błąd w firmware powodujący "zawieszenie" elektroniki, nie wiem jak jest z 7200.12 ale po tej wpadce duzo straciły one w moich oczach. "Szajsungi" są wydajne, ciche i chłodne sam posiadam 500gb juz ponad rok i sprawuje sie świetnie, chociaż przed jego zakupem długo zastanawiałem sie czy nie brać Seagate lub WD.
Po pierwsze "deburdelizator mode - on"
Podawanie linka do dysku i odslyanie "poczytaj recki w necie" wiecej tu nie przejdzie!
Mowienie ze cos jest bezawaryjne przy produkcji masowej i majac stycznosc co najwyzej z 20 dyskami danej serii rowniez nie przejdzie tu wiecej.
Jak sie podaje info o jakis bledach w FW czy zakurzonych dyskach podlinkowac zrodlo informacji w miare rzetelne(!).