Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Sory, zamieszałem (dawno nie odpalałem xsane).
Myślałem, że uruchamia się gimp do skanowania.
Xsane jest "wtyczką" do gimpa. Tzn. można uruchomić gimpa i skanować z jego poziomu - gimp odpali xsane.
Moje pakiety:
dpkg -l | grep hp ii flashplugin-nonfree 1:2.5~bpo50+1 Adobe Flash Player - browser plugin ii hpijs 2.8.6.b-4 HP Linux Printing and Imaging - gs IJS driver (hpijs) ii hplip 2.8.6.b-4 HP Linux Printing and Imaging System (HPLIP) ii hplip-data 2.8.6.b-4 HP Linux Printing and Imaging - data files dpkg -l | grep sane ii libsane 1.0.19-23 API library for scanners ii libsane-extras 1.0.19.11 API library for scanners -- extra backends ii sane 1.0.14-7 scanner graphical frontends ii sane-utils 1.0.19-23 API library for scanners -- utilities ii xsane 0.996-1 featureful graphical frontend for SANE (Scanner Access ii xsane-common 0.996-1 featureful graphical frontend for SANE (Scanner Access dpkg -l | grep xsane ii xsane 0.996-1 featureful graphical frontend for SANE (Scanner Access ii xsane-common 0.996-1 featureful graphical frontend for SANE (Scanner Access
Pamiętam że miałem problemy przy instalacji tej drukarki, czy pod archem czy pod debianem. Oczywiście, nie zapisałem sobie nic :) Chociaż moje problemy chyba związane były z udostępnianiem drukarki w sieci. Kojarzę, że namęczyłem się jak zainstalować hpijs/hplip bez qt :)
Mam wiecznie problemy z tą drukarką, np. wciąż pokazuje zacięcie papieru - miga pomarańczowa dioda, trzeba kilkakrotnie nacisnąć przycisk obok diody. Pod win XP było dokładnie to samo :)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-06 20:30:36)
to jest twój skaner:
tomekgreen1985 napisał(-a):
Bus 002 Device 005: ID 03f0:4c11 Hewlett-Packard PSC 1500 series
a to plik urzadzenia:
tomekgreen1985 napisał(-a):
/dev/bus/usb/002:
crw-rw-r-- 1 lp vboxusers 189, 132 cze 5 21:57 005
upewnij się, że twój user należy do grup lp albo vboxusers. jeśli tak, to sprawdź jeszcze:
ls -l /proc/bus/usb/002
Dodałem się do tej grupy i zadziałał skaner spod zwykłego użytkownika. Dziękuje za pomoc, a w szczególności rychu. Jak zawsze na tym forum można liczyć na fachową pomoc. Pozdrawiam
Skoro jeden problem rozwiązany, to ja się zgłaszam ze swoim. Mam to ustrojstwo podpięte do blaszaka. Na blaszaku działa drukarka i skaner, spod laptopa tylko drukarka. Czy ktoś wie, jak uruchomić skaner po sieci?
ciekawa zagadka, ale wygląda na to, że jak dotąd nikt nie napisał jeszcze serwera skanera.
ippo76 napisał(-a):
Skoro jeden problem rozwiązany, to ja się zgłaszam ze swoim. Mam to ustrojstwo podpięte do blaszaka. Na blaszaku działa drukarka i skaner, spod laptopa tylko drukarka. Czy ktoś wie, jak uruchomić skaner po sieci?
Do tego są pisane specjalne programy (np. Lexmark Scanback utility) albo funkcjonalność ta jest zaszyta w sofcie drukarki (skan do maila, skan po sharingu). Nie spodziewaj się tego po drukarce za 300-400 zł...
pasqdnik napisał(-a):
Nie spodziewaj się tego po drukarce za 300-400 zł...
Płacę - wymagam ;)
Po prostu nie wiedziałem, czy nie ma softu czy tylko ja nie potrafię :)