Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
zainstalowałem dziś Debiana po włosku czyli HYMERA linux
System ten posiada jądro 2.6.29.3-hymera-686
Domyśślne repozytorium tego systemu jest takie
## See sources.list(5) for more information, especialy # Remember that you can only use http, ftp or file URIs deb http://mirror.hymera.it/standard tron main contrib non-free deb-src http://mirror.hymera.it/standard tron main contrib non-free #Added by software-properties # CDROMs are managed through the apt-cdrom tool.
Z tych repo nie można jednak spolszczyć gnome które nawiasem mówiąc jest dość ładne ;
Pytanie ; której wersji Debiana repozytoria można by wykorzystać dla tej dystrybucji ?
Pokaż /etc/debian_version.
Jaka strona domowa tego cuda jest?
Kod:
(...) main contrib non-free
O, to mi się podoba, nie wydziwiają ze zorganizowaniem repozytorium.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-06-07 21:36:53)
Niestety , nie mam odpowiedzi
cat /etc/debian_version. cat: /etc/debian_version.: No such file or directory
I jeszcze 1 sprawa którą opiszę bo nie chce zakładać nowego wątku ;
Zainstalowałem pakiet "kernel-headers" i nazwie identycznej jak nazwa jądra .
Jednak sterownik karty telewizyjnej upomina sie o "kernel-devel"
Nie widzi zainstalowanych plików nagłówkowych jądera . Dlaczego ?
Ostatnio edytowany przez wlodarek1 (2009-06-07 21:34:00)
wlodarek1 napisał(-a):
Kod:
cat /etc/debian_version. cat: /etc/debian_version.: No such file or directory
Bez kropki na końcu.
http://distrowatch.com/table.php?distribution=HYMERA
a w pakiecie base-files nie na debian_version ,
jest
hymera_version
1.0
issue
Hymera GNU/Linux tron \n \l
ładnie wygląda , ciekawe czy da się spolszczyć
o widzę domyślny ext4 , trzeba potestować
Ostatnio edytowany przez arturek (2009-06-07 21:44:45)
Właśnie ze spolszczeniem jest bardzo cieżko .
Doinstalowałem KDE 3.5.10 + pakioet jzykowy "kde-i18n-pl"
Ale to nic nie poaga , bo gdy w ustawieniach "kraj/jezyk' klikne na "add language" 'polish" to nie chce to wejść
Dobrze że uk ład klawiatury dało sie ustawić na polski , ale GNOME jest całe po Włosku , nawet
zangielszczyć sie nie daje . KDE jest choć po angielsku , dobre i to .
ale ciągle nie wiemy od którego Debiana można by dopisać tej Hymerze repozytoria .
Jesteś pewien ze to na debianie oparte a nie np na ubuntu?
Zobacz do /var/cache/apt/archives jak wyglądają te paczki czy nie sa ubuntu cos tam.
Po kde sugerowało by stable ewentualnie testing.
Zajrzałem do tego katalogu co mówisz Ilin .
I tam każdy pakiet ma w nazwie końcówke .deb
Dodałem do pliku "sources.list" repo od debiana LENNY 5.0 wg opisu na tym forum .
ale nadal w synapticu nie ma pakietów typu "gnome-language-pack-pl" czy coś w tym stylu .
Bo nie ma takiego pakietu.To nie kde.
dpkg-reconfigure locales
Ustaw na polski utf8
Pewnie wcale nie ma xorg.conf jak w nowych linuchach ma miejsce.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-06-08 14:31:11)
ilin napisał(-a):
Jesteś pewien ze to na debianie oparte a nie np na ubuntu?
The Hymera desktop team has announced the release of Hymera 20090601, a new Italian desktop Linux distribution based on Debian GNU/Linux: "Hymera Open 20090601 has been released for download. The most important changes and improvements are as follows: new Linux kernel 2.6.29.3; new modules for identifying graphics cards and wireless network cards; fixed bug in Hymera video switch; fixed bug GNOME settings daemon; latest ATI and NVIDIA drivers; update of open-source ATI drivers; update of open-source NVIDIA drivers; default file system - ext4; improved system's boot speed.
No właśnie debianus_userus jak teraz spolszczyć ten system jeśli nawet po dodaniu repo dla Lenny'ego nie widać pakietów językowych ?
I co ciekawe ta Hymera nie wykryła mi podczas instalacji myszki , tak samo jak Lenny . A po starcie zainstalowanego systemu myszka działa na himerze już prawidłowo . I jest jeszcze 1 problem ; zainstalowałem tam paiet "kernel-headers' o nazwie takiej samej jak nazwa jądra ale pomimo to gdy chce zainstalować stery do karty TV to wywala żze "kernel-devel" nie jest zainstalowane . A jest zainstalowany .
wlodarek1 napisał(-a):
No właśnie debianus_userus jak teraz spolszczyć ten system jeśli nawet po dodaniu repo dla Lenny'ego nie widać pakietów językowych ?
W Debianie pliki lokalizacyjne GNOME są po prostu w zwykłych pakietach (jeśli wiesz co mam na myśli), nie ma specjalnego pakietu jak kde-l10n-pl.
azhag napisał(-a):
W Debianie pliki lokalizacyjne GNOME są po prostu w zwykłych pakietach (jeśli wiesz co mam na myśli), nie ma specjalnego pakietu jak kde-l10n-pl.
Nie tylko w debianie tak jest.Ale to calkowita prawda.
Co z tym fantem zrobić napisalem w poście #9
Tylko trzeba uważnie czytać.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-06-08 17:20:34)
ilin napisał(-a):
Pewnie wcale nie ma xorg.conf jak w nowych linuchach ma miejsce.
łoooo kurde ale jestem po tyle
Strony: 1