Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dziś podczas aktualizacji Sida wystapiło u mnie ciekawe zjawisko.
Pierwszy raz na takie cos sie natknąłem.
debian:/home/kasia# aptitude dist-upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: mktemp{a} Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: coreutils ffmpeg gpicview libavcodec-dev libavcodec52 libavdevice52 libavfilter0 libavformat-dev libavformat52 libavutil-dev libavutil50 libpostproc51 libswscale0 mencoder 14 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 15,0MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 628kB. Kontynuować? [T/n/?] y Następujące ISTOTNE pakiety zostaną USUNIĘTE! mktemp UWAGA: Wykonanie tej akcji prawdopodobnie spowoduje poważne problemy! NIE kontynuuj, chyba że DOKŁADNIE wiesz co robisz! Aby kontynuować napisz "Wiem, rozumiem, to bardzo kiepski koncept":
Z tego co widzę to jedynie coreutils może usuwać mktemp ale on nie ma przecież konfliktu z mktemp.
Co z tym fantem zrobić.
Ryzykować te problemy czy nie. :)
Hehe, ja bym się wstrzymał z tą aktualizacją, ewentualnie sprawdził co wywali apt-get upgrade.
daj safe-upgrade
Bodzio napisał(-a):
daj safe-upgrade
Poszło. Nie pomyślałem o tym :)
Dzięki.
Jak to nie ma konfliktu? Skąd ta pewność? :)
Package: coreutils
Version: 7.4-1
Architecture: i386
Essential: yes
Maintainer: Michael Stone <mstone@debian.org>
Installed-Size: 11241
Pre-Depends: libacl1 (>= 2.2.11-1), libattr1 (>= 2.4.41-1), libc6 (>= 2.6), libselinux1 (>= 2.0.59)
Conflicts: mktemp
Replaces: mktemp
Section: utils
Priority: required
Wywalamy mktemp :)
Zerknąłem tylko
http://packages.debian.org/sid/coreutils
Nic nie wpadło mi w oko :)
EDIT.
Jak to przeskoczyć?
Jak wpiszę co mi każe to sie wywala :)
Zarówno aptitude jak i apt-get.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-06-05 09:37:32)
ilin napisał(-a):
Jak to przeskoczyć?
Jak wpiszę co mi każe to sie wywala :)
Zarówno aptitude jak i apt-get.
Znowu jakieś problemy z lokalizacją? Spróbuj
LANG=C aptitude full-upgrade
Nic z tego tez się wysypuje po angielsku.
Faktycznie.
Tak poszlo.
Tylko wpadnij na to nie dziwiłbym się jakby jedno słowo było ale kilka ,spacje pomiędzy nimi :)
jesteście chorzy :p
jak można siedzieć na sidzie? to tak jakby mieć odbezpieczony granat w kieszeni. takie stare ludzie, a wariaty.
Sid+exp to jest zabawa:)
Właśnie mktemp (albo program, zastępujący jego funkcje) znajduje się teraz w coreutils.
rychu napisał(-a):
jesteście chorzy :p
jak można siedzieć na sidzie? to tak jakby mieć odbezpieczony granat w kieszeni. takie stare ludzie, a wariaty.
A można ;P. Czasami tylko problemy z zależnościami ale apt preferences i jazda dalej ;).
Nie miałem tego dziś, a kiedy robiłeś wcześniejsza aktualizację? A może masz inne reporytoria niż ja szary żuczek :)
Obecnie mam wersję coreutils 7.4-2 na amd64 i nie kłóci się ona bezpośrednio z mktemp, którą również mam w systemie:
Package: coreutils Essential: yes Priority: required Section: utils Installed-Size: 12868 Maintainer: Michael Stone <mstone@debian.org> Architecture: amd64 Version: 7.4-2 Replaces: mktemp Pre-Depends: libacl1 (>= 2.2.11-1), libattr1 (>= 2.4.41-1), libc6 (>= 2.6), libselinux1 (>= 2.0.59) Filename: pool/main/c/coreutils/coreutils_7.4-2_amd64.deb Size: 4882758
A samo wpisywanie "Wiem, rozumiem, to bardzo kiepski koncept", hmm... interesujące.
Komunikat pojawia się, jeśli chcemy usunąć z systemu mktemp. Na przykład:
aptitude purge mktemp -s
azhag napisał(-a):
Znowu jakieś problemy z lokalizacją? Spróbuj
Kod:
LANG=C aptitude full-upgrade
Czy nikt jeszcze nie zgłosił tłumaczom że psują aptitude?
Jeżeli program spodziewa się jakiegoś ciągu znaków w j. angielskim i nie da się nic z tym zrobić, to odpowiedni fragment komunikatu należy zostawić po angielsku. Jednak funkcjonalność powinna być na pierwszym miejscu, i jeśli tłumaczenie ją psuje to należy go zaniechać.