Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Chciałem skopiować plik na partycję z systemem plików reiserfs. Plik waży 8GB i wyskakuje mi komunikat że plik jest za duży choć mam miejsca na kilkanaście GB. Czy mogę w jakiś sposób zmienić ograniczenia systemu plików? Na partycji ext3 nie mam tego problemu.
Pozdrawiam!
Trochę niepewnie, ale napisze ;) coś mi świta że starsza wersja reisera (<3.6) miała ograniczenia dotyczące wielkości pliku, sprawdź
dmesg |grep reiserfs
Moja wersja reiserfs to 3.5.
W takim razie spróbuj przemontować partycje z opcją conv. Zainstaluj reiserfs-progs-3.6, zrób remount -o conv dla partycji, w przypadku partycji / trza użyć jakiegoś live-cd i zamontować też z opcją conv. Teraz powinieneś mieć wersje 3.6 oraz możliwość zapisu większych plików.
Dzięki, działa. A jak to można wklepać na stałe do fstab??
wpis w fstab nie powinien być potrzeby, taki remount powinien jednorazowo załatwić sprawe
Dziękuję i pozdrawiam!!
w 2.6.28.6 jest w głównym --> Enable the block layer --> [ ] Support for large single files
Say Y here if you want to be able to handle very large files (2TB and larger), otherwise say N.