Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Uzywam nagiosa z powiadomieniami w firefox.. i to oczywiscie dziala po oss jezeli chodzi o powiadomienie dzwiekiem. Na poczatku fireofx sypal ze brak /dev/dsp - pomogla instalacja oss. OK dzialalo. Jednak po wlaczeniu np. amaroka juz jest /dev/dsp zajete. No to doinstalowalem pulseaudio i ustawilem w kde4 i okolicznych aplikacjach aby korzystalu z pulseaudio. No i jakos dziala. Pomyslalem wiec ze wywale alse.. bo po co mi.. i przestal dzialac dzwiek w urban terror, a ze to moja lubna gra to alsa powrocila...
Pytanie.. czy da sie jakos skonfigurowac alse pod kde 4 aby aplikacje wykorzystujace oss dzialaly w tym samym czasie co np. amarok..
Oss musi byc, alsa tez.. ale czy tez pulseaudio.. ?
btw.
alsa-oss mialem i ani firefox, ani thunderbird nie dawalu dzwiekow gdy cos innego gralo :/ (zablokowany dostep do /dev/dsp)..
btw2.
bawilem sie dmix'em ale za cholere nie chce dzialac z kde4... (np. wogole nie mam pliku /etc/asound.conf - a jak sam go utworzylem i wpisalem co potrzeba to i tak nie dzialalo)...
To zależy od karty dźwiękowej.
Polecam przetestować OSS4
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14266
Głowy nie daję ale może rozwiąże wsystkie problemy.
Nie wiem jak z tym urbanem będzie wyglądala sprawa ale moze da się coś zrobić.
urban uzywa alsy domyslnie.. wiec i tak bede musial miec alse :) tylko jak zmusic do dzialania firefoxa itp ktore korzystaja z /dev/dsp... w ogole to zalamuje mnie to.. bylo oss.. zrobili alse.. pulseaudio.. jack.. ta wolnosc nie zawsze wychodzi na plus.. ;)
dziwi mnie ze alsa-oss nie robi tego co powinna..
btw.
Czy posiadanie oss, alsy i pulseaudio jakos moze spowolnic system? wydaje mi sie ze tak, jak wszystkie 3 na raz zacznal grac :).. tylko nie wiem ile zasobow zje sama alsa jakby miala to przerobic ;)
Ostatnio edytowany przez exodus.mc (2009-06-02 14:13:40)
tgR napisał(-a):
ja mam alse + emulacja oss i wsio fryga bez problemow
To zależy od karty dźwiękowej.
Pulseaudio ociąza kompa dosyć mocno.
Co do urbana moze się da zrobić tak jak z ET
http://www.opensound.com/wiki/index.php/Configuring … ons_for_OSSv4
tgR to bardzo ciekawe co mowisz.. bo np. mam thunderbirda i wlacze mu powiadamianie dzwiekiem o nowej poczcie to w momencie gdy dziala np. amarok wykorzystujacy alse to juz thunderbird sie nie dobije (/dev/dsp zajete)...
"wsio fryga bez problemow" - a konkretniej ?:)
A mnie się wydawało, że plugin do flasha potrafi współpracować tylko z alsą, przynajmniej od wersji 10. :)
Wcześniej był pakiet libflash-mozplugin, który robił co trzeba.
Oss jest już praktycznie niepotrzebne, chyba, że ktoś się chce bawić w tę wersję oss4.
czadman napisał(-a):
Oss jest już praktycznie niepotrzebne
Jak z postu wynika to thunderbird korzysta z /dev/dsp
czadman napisał(-a):
A mnie się wydawało, że plugin do flasha potrafi współpracować tylko z alsą, przynajmniej od wersji 10. :)
Nie tylko:
http://packages.debian.org/squeeze/flashplugin-nonfree-extrasound
Wracając jeszcze do tego nieszczęsnego flasha.
W operze youtube bez problemu leci z dzwiękiem dodatkowo mogę sobie np moca właczyć i sobie ładnie gra.
Mam tylko oss4.
Więc 10 nie tylko z alsą współpracuje.
exodus.mc napisał(-a):
tgR to bardzo ciekawe co mowisz.. bo np. mam thunderbirda i wlacze mu powiadamianie dzwiekiem o nowej poczcie to w momencie gdy dziala np. amarok wykorzystujacy alse to juz thunderbird sie nie dobije (/dev/dsp zajete)...
"wsio fryga bez problemow" - a konkretniej ?:)
na freebsd uzywam 4 zródeł dzwieku jednoczesnie i każda chodzi. a moge ustawic do 255 :) oss :P
No niby tak, lecz nie jest to jednak plugin, ale rozszerzenie do niego i działa chyba tylko na 386. Takie jakieś obejście i pogarsza jakość dźwięku.
No z flasha to jest jakość porażająca :)
ilin napisał(-a):
No z flasha to jest jakość porażająca :)
Zależy jaką ktoś jakość wsadzi do flasha, można dać w niekompresowanym wav nawet (przynajmniej kiedyś można było).
Wsumie tak.
Tyle ze mialem na myśli to co najczęściej jest i czego się z flasha słucha.
Strony: 1