Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Nazwa tematu troche mówi. Wczoraj instalowałem Debiana i nie obyło się bez "ale".
1. Kiedy próbowałem zrobić coś przez sudo, po podaniu hasła konsola wypluwa mi:
JA is not a sudoers. This will be noticed. (czy coś w tym stylu)
Oczywiście zalogować się nie mogłem.
2. Próbowałem wejść na jakiąś inną partycje a tam zonk i informacja w stylu "Nie masz uprawnień do otwarcia tego dysku".
Poza tym próbowałem skompilować sterownik do wifi i w wypakownym folderze:
./configure - polecenie nieodnalezione.
make - j/w
makeinstall -j/w
1. Masz zainstalowane sudo? Hasło jakiego użytkownika wpisujesz?
2. Partycje podmontowane?
Jaka to karta wifi, być może że moduł do niej masz w jądrze?
Po co Ci sudo
Na roota przechodzisz po wpisaniu su enter i klepiesz haslo roota (wrr ubuntowe metody)
Zainstaluj make to będziesz miał polecenie.
aptitude install make
Nawet jak nie masz netu to ten pakiet z pewnością jest na płycie.
Co do wi fi to siarka2107 powiedzial co masz zrobić.
Przepraszam za taką oklepaną treść tamtego posta, ale pisałem go na szybko w szkole. Odpowiem po kolei:
siarka nie instalowałem sudo (trzeba?). Wpisywałem hasło swojego użytkownika jak i roota. Jeśli chodzi o te partycje to odpowiem też od razu tgR'owi. Wchodzę na nie normalnie Komputer-> Dana partycja, i wtedy komunikat że nie mam praw.
ilin no racja, nawyki z Ubuntu to logowanie. :P Pakiet ze sterownikami wifi ściągnąłem wcześniej na Windowsie i przez pendrive do Debiana.
Karta wifi to Atheros, sterownik madwifi. Jeśli natomiast tak jak mówicie ten pakiet może znajdować się na płycie, to w jaki sposób sprawdzić, czy on faktycznie tam jest? I najważniejsze jak go później wykorzystać.
Ostatnio edytowany przez wiz (2009-06-02 19:34:17)
Instalowaleś z płyty bez dostępu do netu.
Więc repozytoria są tylko takie jak na płycie.
Jak sprawdzić czy pakiet jest na płycie ?
Bardzo prosto.
aptitude search nazwa pakietu
.
Jak znajdzie to znaczy ze jest. :)
ilin napisał(-a):
Instalowaleś z płyty bez dostępu do netu.
Czyli gdybym podczas instalacji był podpięty kablem pod router to łatwiej będzie zainstalować wifi?
Jeśli masz taką możliwość to oczywiście ze tak.
Nawet teraz mozesz przecież się podpiąć kablem i doinstalowac co potrzeba.
http://dug.net.pl/faq/faq-5-233-Wifi_atheros.php
wiz napisał(-a):
siarka nie instalowałem sudo (trzeba?). Wpisywałem hasło swojego użytkownika jak i roota.
1) w ogolnosci to czy trzeba doinstlowywac sudo czy nie zalezy od sposobu instalacji i wybranych opcji
2) w Twoim wypadku nie trzeba, ale jezeli chesz go uzywac to musisz sie dopisac do konfigu (w Ubuntu pierwszy uzytkownik jest tam wpisywany przez instalator ... w Debianie instalator zaklada haslo na koncie root)
3) jezeli uzywasz sudo zawsze podajesz haslo uzytkownika na prawach ktorego uruchamiasz sudo ... (do przelaczania sie na root'a (lub dowolnego innego uzytkownika) w oparciu o jego haslo jest su)
Witam ponownie. Piszę teraz z Debiana (:P) lecz niestety jest kolejny, wydaje się mało poważny, ale jednak, błąd. Wyskakuje on przy instalacji madwifi-source wg tego poradnika który podał ilin. Oto co wyskakuje: . Jak to zrobić?
W sources.list masz wpis tylko do płyty CD. Przeczytaj o repozytoriach Debiana.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-06-10 16:29:31)
wiz napisał(-a):
Jak to zrobić?
Ano jak masz dostęp do neta to w konsoli jako root:
aptitude install module-assistant
m-a prepare
m-a a-i madwifi-source
Musi działać.
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2009-06-10 19:59:42)
Strony: 1