Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Oprócz alsy mamy altrntywę w postaci OSS.
Właśnie to przetestowalem i jestem mile zaskoczony.
Moją kartę na ktorej zawsze były problemy z dźwiękiem 5.1 obsluguje bez problemu.
Subiektywnie mogę nawet powiedzieć ze jakość dźwięku jest lepsza.
Słychać wyrażną różnicę między odtwarzaczami.
Najlepiej co do jakości wypada mplayer.
Fajny mixer jest też o nazwie ossxmix bazujący na gtk2 minimalizujący się do traya.
Tutaj można sobie zobaczyć jak dla mojej karty wygląda.
http://blog.yoda-bzh.net/index.php?post/2008/09/26/ … -Alsa-vs-OSS4
Dla debiana jest paczka.
http://www.4front-tech.com/release/oss-linux-4.1-1052_i386.deb
Na testingu instaluje się bezproblemowo.
Trochę to trwa bo kompilują się sterowniki (moduły jądra) do wielu kart.
Zapraszam do przetestowania.
U mnie problem:
Starting Open Sound System WARNING: Error inserting osscore (/lib/modules/2.6.26-2-686/kernel/oss/osscore.ko): Invalid module format FATAL: Error inserting oss_sblive (/lib/modules/2.6.26-2-686/kernel/oss/oss_sblive.ko): Invalid module format Loading module oss_sblive failed - ignored WARNING: Error inserting osscore (/lib/modules/2.6.26-2-686/kernel/oss/osscore.ko): Invalid module format FATAL: Error inserting oss_via823x (/lib/modules/2.6.26-2-686/kernel/oss/oss_via823x.ko): Invalid module format Loading module oss_via823x failed - ignored WARNING: Error inserting osscore (/lib/modules/2.6.26-2-686/kernel/oss/osscore.ko): Invalid module format WARNING: Error inserting usbcore (/lib/modules/2.6.26-2-686/kernel/drivers/usb/core/usbcore.ko): Invalid module format FATAL: Error inserting oss_usb (/lib/modules/2.6.26-2-686/kernel/oss/oss_usb.ko): Invalid module format Loading module oss_usb failed - ignored
Domyślam się ze masz repowe jajko które jest skompilowane gcc-4.1 a domyślną w systemie masz 4.3.
Zmień gcc i powinno się skompilować porządnie.
Punkt dla pana ze szklaną kulą. :)
Ale pobawię się później.
freebsd np. ma od dawna OSS :) i dawno tez słyszałem że alsa sie przy nim kryje
a niedawno słyszałem na #error opinie wyśmiewające oss... :D
Ja tam myślę ze prawda jak zwykle leży po środku.
Dla części kart lepszy będzie oss dla części alsa.
Trzeba sprawdzić i wybrać to co w konkretnym przypadku lepiej działa.
Yampress napisał(-a):
freebsd np. ma od dawna OSS :) i dawno tez słyszałem że alsa sie przy nim kryje
a niedawno słyszałem na #error opinie wyśmiewające oss... :D
Linux dawno temu miał OSS i to rozwiązanie przegrało w starciu z ALSĄ. Dopiero jakiś czas temu deweloperzy OSS wzięli się porządnie do roboty i wydali OSS4, które może z ALSĄ rywalizować.
PS Zdziwiłbym się, jakby BSD miało Cośtam Linux Sound Architecture. ;)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-06-01 15:53:27)
azhag napisał(-a):
Cośtam Linux Sound Architecture
to coś tam to, AFAIK, Advanced ;)
ilin napisał(-a):
Zmień gcc i powinno się skompilować porządnie.
Niestety ten sam błąd. Chyba OSS nie dla mnie jest.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-06-01 16:09:33)
Nie wiem czy tam jest skrypt deinstalacyjny bo nie odinstalowywalem.
Wywal z palca /lib/modules/wersja jądra/kernel/oss cały ten katalog oss.
Sprawdź
gcc --ver
czy jest 4.1
Zainstaluj tę paczkę jeszcze raz.
wiem ze dawno miało i uznali to za przestarzałe... natomiast ja pod freebsd z oss widze wielką różnice w porównaniu z debianem z alsą na tym samym sprzecie ... i to na wielką na korzyść oss
root@debian /tmp # gcc --ver Using built-in specs. Target: i486-linux-gnu Configured with: ../src/configure -v --enable-languages=c,c++ --prefix=/usr --enable-shared --with-system-zlib --libexecdir=/usr/lib --without-included-gettext --enable-threads=posix --enable-nls --with-gxx-include-dir=/usr/include/c++/4.1.3 --program-suffix=-4.1 --enable-__cxa_atexit --enable-clocale=gnu --enable-libstdcxx-debug --with-tune=generic --enable-checking=release i486-linux-gnu Thread model: posix gcc version 4.1.3 20080704 (prerelease) (Debian 4.1.2-25)
Już przeinstalowałem kilkukrotnie.
Po usunięciu katalogu i ponownej kompilacji — nadal ten sam błąd.
Ilin jakiegos how-to bys zarzucił dla potomnych :)
Tu nie ma co pisać bo to się z automata robi.Tam potem obsługa tego jest trochę inna.
Potem sprawdzę na lennym na repowym jajku.
(teraz nie mogę bo córka na tym kompie gra a jest chora na ospę to niech sie przynajmniej tym rozerwie)
Wracając jeszcze do tematu ossxmixa to ma tam fajne "diody" wysterowania.
Bardzo pomocne jak mi nie chciało nagrywać dźwieku i zanim wyklikalem właściwy przycisk to to był idealny wskażnik czy sygnał na nagrywanie idzie czy nie.
EDIT: azhag spróbuj kompa zrestartować.
Też to próbowałem i uwazam, że dźwięk jest cichszy niż na Alsie. Jest to o tyle dobre, że czego nie obsłuży Alsa, obsłuży OSS :)
I jeszcze powiem, że po instalacji zniknęło mi większość opcji dla Alsy, został tylko jeden kanał Alsy na ktorym dźwięku nie miałem.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-06-01 17:28:18)
Bo nie odpalaleś ossxmixa.
Na kmixie mam trzy suwaki zaś na ossxmixie mozesz zobaczyc na screenie ktory jest w linku w pierwszym poście.
Zwłaszcza ze jest to tam tak rozwiązane że aplikacje dostaja inne suwaki (tylko ich dotyczące) a suma jest wspólna.
Pozwala to ładnie zmixować kilka źródeł dźwieku do odpowiedniego poziomu.
(przynajmniej dla mojej karty)
Alsa i oss4 się wzajemnie wykluczają.
Inne moduly jądra.
Wykluczają się o tyle chyba, że jednocześnie nie da się ich używać, ale żeby między Alsą a OSS nie dało się swobodnie wybrać, to pierwszy raz się spotkałem z tym w Debianie.
Ale jeźeli znowu chodzi o jakość, to faktycznie, dźwięk, wydaje się czyściejszy, ale ja nie bede niczego zmieniał skoro mi Asla dobrze służy :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-06-01 17:45:31)
Nie mylić emulacji oss przez alsę z OSS4.
A to faktycznie, najpewniej o to chodzi.
Co do tej wcześniejszej wersji OSS - we wszystkich magazynach czytam "przestarzały ale jary", Może faktycznie ta nowa wersja jest lepsza.
W OSS4 jest EQ który pozwala podbić bassy systemowo ?;]
sp3cu napisał(-a):
W OSS4 jest EQ który pozwala podbić bassy systemowo ?
Nie nie ma.Przynajmniej dla moich kart.
Alsa tez nie ma :)
Właśnie przetestowałem na lennym na repowym jaju 2.6.26.
Zainstalowało się bez problemu.
Działa też ok (w alsie sterownik snd-hda-intel) wykrył chip karty z buta.
Sluchawki też dzialaja tak jak mają tzn włożenie jacka do lapka odłącza głośniki.
Wsio jak trzeba bez żadnej konfiguracji z kopa działa.
Nie wiem czemu Ale pod Bsdekiem lepiej mi dzwiek smiga A na Linuchu Alsa jak z du@@##y
OSS4 nie powalił mnie na kolana
snd_emu10k1_load="YES"
I pół bloku trzepie chałas ooo szaleniec wrócił do domu
Ryszard to tez oss :D
Ryszard tak z ciekawości spytam.
Jaki sterownik obsługuje twoją kartę w BSD?