Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
2.5
debian:/home/kondzio14/# python -V Python 2.5.2 debian:/home/kondzio14/# python Python 2.5.2 (r252:60911, May 26 2009, 18:16:11) [GCC 4.3.3] on linux2 Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information. >>>
Zainstaluj pakiet python-mysqldb. Interpreter nie może znaleźć modułu w sys.path. Coś musiało pójść nie tak z instalacją.
Mam zainstalowane pakiety:
i python-mysqldb - A Python interface to MySQL i python-mysqldb-dbg - A Python interface to MySQL (debug extension)
Interpreter nie może znaleźć modułu w sys.path.
sys.path miałby być to plik? Nie mam go. Czy wpis w jakimś pliku?
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-05-28 20:22:16)
No okay:
1. Paczki z repozytorium nie działają
2. Z easy_install też nie i się nie zaleca.. (więcej w poprzednich postach)
Zatem pozostaje metoda już raz sprawdzona - źródła, tylko musi się udać zainstalować, a oto co dostaję i za cholerę nie wiem co z tym zrobić. Mam zlib i z repo mam i ze źródeł (wcześniej nie miałem, ale komunikat się nie zmienił):
$ python setup.py build Traceback (most recent call last): File "setup.py", line 5, in <module> import ez_setup; ez_setup.use_setuptools() File "/home/kondzio14/MySQL-python-1.2.2/ez_setup.py", line 85, in use_setuptools import setuptools; setuptools.bootstrap_install_from = egg zipimport.ZipImportError: can't decompress data; zlib not available
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-05-28 21:11:08)
sys.path to jest lista z katalogami, w których python szuka modułów
#!/usr/bin/python from sys import path print path
Tak u mnie ona wygląda:
['/home/kondzio14/MySQL-python-1.2.2', '/usr/local/lib/python25.zip', '/usr/local/lib/python2.5', '/usr/local/lib/python2.5/plat-linux2', '/usr/local/lib/python2.5/lib-tk', '/usr/local/lib/python2.5/lib-dynload', '/usr/local/lib/python2.5/site-packages']
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-05-28 21:19:29)
Aha, sam kompilowałeś pythona. Prawdopodobnie nie miałeś wielu developerskich paczek podczas kompilacji.
Po pierwsze wykonaj:
aptitude build-dep python2.5
Po drugie możesz sobie skompilować pythona 2.6, jest zgody wstecz z wersją 2.5. Będziesz miał świeżą, z prawie wszystkimi modułami z biblioteki standardowej instalację i wtedy spróbuj ponownie. Teraz coś masz nie w porządku, bo wszystko powinno przechodzić gładko.
czadman napisał(-a):
Aha, sam kompilowałeś pythona. Prawdopodobnie nie miałeś wielu developerskich paczek podczas kompilacji.
Po pierwsze wykonaj:Kod:
aptitude build-dep python2.5
System w zasadzie goły, tyle co po instalacji z netinstall.
czadman napisał(-a):
Po drugie możesz sobie skompilować pythona 2.6, jest zgody wstecz z wersją 2.5. Będziesz miał świeżą, z prawie wszystkimi modułami z biblioteki standardowej instalację i wtedy spróbuj ponownie. Teraz coś masz nie w porządku, bo wszystko powinno przechodzić gładko.
Skompilowałem Pythona 2.6.2, zainstalowałem, bo o to krzyczał:
sh setuptools-0.6c9-py2.6.egg
No i poszło, jutro sprawdzę współpracę z interesującą mnie aplikacją.
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-05-28 23:29:56)