Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam - zainstalowałem sobie serwer mysql'a na debianie nadając odpowiednie hasło dla root podczas instalacji.
Z konsoli potrafię się zalogować do mysql'a bez problemu. Ale problem jest w tym że jak próbuje utworzyć bazę za pomocą php:
mysql_connect("192.168.1.2","root","haslo");
$zapytanie = "CREATE DATABASE testy";
$wynik = mysql_query($zapytanie);
if($wynik) echo "Baza została założona !<br>";
else {
echo "Baza nie została założona !<br>";
exit;
}
to dostaję:
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Host 'janek.jakowski.ja' is not allowed to connect to this MySQL server in /var/www/baza/dodaj_baza.php on line 3
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'www-data'@'localhost' (using password: NO) in /var/www/apache2-default/baza/dodaj_baza.php on line 6
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /var/www/apache2-default/baza/dodaj_baza.php on line 6
Baza nie została założona !
nie kumam za bardzo o co może mu chodzić??
NO tak też zrobiłem i OK:) bazę dodał! ale niestety tabeli nie chce utworzyć! I pozatym jeśli z innego kompa w sieci
chcę wejść przez query browsera na ten ip to dostaję:
Mysql error number 1130
Host: 192.168.1.3 is not allowed to connect to this Mysql server
Gdzie się w takim razie deklaruje dozwolone hosty dla MYSQL'a??
- OK zainstalowałem phpmyadmin i nadałem w ten sposób uprawnienia.
Ale problem jeszcze się tyczy dodawania tabeli - mam kod:
mysql_connect("192.168.1.2","root","haslo") or die("komunikat błedu1");
mysql_select_db(testy) or die("komunikat błedu2");
$zapytanie1 = "CREATE TABLE osoby ( ".
"id int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, ".
"dataur date DEFAULT '0000-00-00' NOT NULL, ".
"imie char(256), ".
"testowa char(6), ".
"email char(256), ".
"UNIQUE id (id), ".
"PRIMARY KEY (id) ".
"ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2;".
")" or die("komunikat błedu3");
$wynik = mysql_query($zapytanie1) or die("komunikat błedu4");
if($wynik) echo "Tabela założona prawidłowo !<br>";
else {
echo "Blad ! Tabela nie została założona !<br>";
exit;
}
po wykonaniu wyrzuca mi: komunikat błędu4
Ostatnio edytowany przez debbie (2009-05-28 08:52:52)
Masz niepoprawnie skonstruowane zapytanie. Fragment "ENGINE..." powinien się znaleść poza nawiasem. Być może coś jeszcze jest źle, ale trudno się zorientować w tym gąszczu kropek, przecinków i cudzysłowiów. Spawdź dokumentację na stronie mysql.
Wychrzaniłem wogóle ENGINE ale dalej jest to samo.
Ale może ktoś ma inny pomysł na założenie tej tabeli przez php
Ostatnio edytowany przez debbie (2009-05-28 09:30:08)
Standardowo MySQL jest tak skonstruowany aby tylko po lokalhost można było się połączyć. Zatem z innego kompa odpada.
Ja w PHP napisał bym takie coś:
mysql_connect("localhost","root","haslo") or die("komunikat błedu1"); if (!mysql_query("USE naza_bazy;")) die ("komunikat 2"); $zapytanie1 = "CREATE TABLE osoby ( ". "id int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, ". "dataur date DEFAULT '0000-00-00' NOT NULL, ". "imie char(256), ". "testowa char(6), ". "email char(256), ". "UNIQUE id (id), ". "PRIMARY KEY (id) ". "ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1;". ")"; if (!mysql_query($zapytanie1)) die("komunikat błedu4"); else echo "Tabela założona prawidłowo !<br>";
a do obsługi proponuję phpmyadmin.
Niestety według twojego pomysłu dalej mam: komunikat błedu4
Sprawdź czy ten kod SQL się w ogóle wykonuje na bazie danych, jeśli nie, dostaniesz wiele mówiący komunikat o błedzie.
Kuurdee kamikaze!!! dziekówka za podpowiedż!!! Dzięki temu udało mi się znaleść rozwiązanie
Każdy char musiał mieć max=255 znaków:)
Także po tej zmianie poszło wszystko od strzału:)) Dzięki jeszcze raz:)
debbi dlaczego uzywasz char? nie lepiej varchar?
poniewaz jak nie bedziesz mial 256znakow tylko np 16 to 240 to beda puste znaki i niepotrzebnie baza bedzie puchla.
i taka mala moja propozycja, lepiej uzywac PDO
Ostatnio edytowany przez jezoo (2009-06-02 10:19:29)