Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ilin - jeśli coś wykombinujesz to proszę napisz o tym tutaj :)
sp3cu - to mnie mało przekonuje. Ja muszę mieć szybkie i pewne środowisko. Uruchamianie za pomocą wine to i tak dla mnie poświęcenie. Linux (Ubuntu) jest fajny, ale ja MUSZĘ mieć ten program! :P
Ostatnio edytowany przez Just (2008-08-10 17:36:43)
Narazie czarno to widzę.
Kilka trickow zawiodło.
Zresztą na oficjalnej stronie wine się z tym nie uporali my dalej zaszlismy :D
http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=ve … stingId=23135
Sprawdziłem również na VB dziala bez zarzutow
Będziemy myśleć dalej.
Witam!
Jakiś czas temu pomagaliście mi uruchamiać program Nikon Capture pod Linuksem. Po naszych nieudanych próbach doszedłem do wniosku, że nie ma sensu dalej bawić się w uruchamienie tego programu pod Linuksem skoro efekty tego są tak marne. Od tego czasu działam na Window, głównie z powodu konieczności używania programu od Nikona. Piszę ten post, ponieważ wczoraj znalazłem starszą wersję Nikon Capture w wersji 4. Wersja ta nie wymaga (jak pamiętam) instalowania żadnych pakietów .NET. Poza tym działa o niebo sprawniej i pewniej niż wersja poprzednia. Nie ukrywam, że mam cichą nadzieję, że z powodzeniem zadziała także na Linuksie. Niestety, nie mam w tej chwili zainstalowanego Debiana, dlatego nie mogę tego zweryfikować... Czy ktoś mógłby to dla mnie sprawdzić :-) ? Byłbym bardzo wdzięczny. Jeśli ktoś byłby chętny to podaję link do programu (wersja testowa trial, 30 dni) ze strony Nikona: http://www.nikonusa.com/software/lkhj097_wek_224409//NC440.zip
Ostatnio edytowany przez Just (2009-05-15 14:41:43)
Witam!
Powiem Wam, że udało mi się poprawnie zaintalować ten program na Debianie Lenny - wydanie stabilne (na wirtualnym komputerze). Program uruchamia się poprawnie, przynajmniej do momentu ukazania się okienka, w którym należy podać dane rejestracyjne... I właśnie tutaj zastanawia mnie jednak rzecz. Otóż, dlaczego po zaintalowaniu tego programu na Linuksie (przypomiam, że instalowałem na komputerze wirtualnym, jeśli to ma jakieś znaczenie) nie mogę skorzystać z wersji Trial (przycisk nieaktywny). Korzystałem z tej samej wersji, którą dwa dni temu zainstalowałem na Windows - tu program włączał się z wersji testowej bez przeszkód...
Z tego co pamietam to dokladnie to samo bylo przy tamtej wersji.
Na wine trial mial to nieaktywne a na emulowanym windowsie w VB było wszystko ok.
ilin, tak, rzeczywiście pamiętam, że pisałeś o tym przy tamtej wersji. No cóż, to jest pewien kłopot, bo zanim kupiłbym licencję na program chciałbym wiedzieć czy zadziała :-) Oficjalne źródła tego oczywiście nie podają ;-)
ilin, z czystej ciekawości, bo ja nie jestem zbyt mocny w te klocki. Jak myślisz, czym może być spowodowany ten problem z niedziałaniem wersji trial tylko w przypadku wine? Co za mechanizmy posiada w sobie ten wine, że nie chce mi odpalić tego programu w wersji testowej ;-) ?
Ostatnio edytowany przez Just (2009-05-16 23:17:56)
Jest jeszcze inne wyjście - nie wiem czy próbowałeś. Jak wiesz w Windows, większość programów ląduje w "Program Files". Przekopiuj to do wine i wtedy odpal
Mozna by też dodatkowo w windowsie wyeksportować rejestr i zaimportować do wine.
Nuż pomoże.
Przekopiowałem dane z Program Files do katalogu Program Files z Wine, ale niestety nie przyniosło to spodziewane rezultatu.
ilin, w jaki sposób przenieść dane z rejestru Windows do Wine? Nie wiem...
W windowsie i w wine jest takie narzędzie jak regedit