Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Samo make nie przechodzi?
Pokaz
gcc --ver
To moze być problemem.
Kernel jest chyba skompilowany gcc-4.1 i dlatego.(to nie jest problem zmienić)
Poczekaj z pół godzinki zobaczę czy u mnie się ten ster skompiluje.
Na gcc-41ię kompiluje 4.3 nie.
Pokaż czy masz zainstalowane gcc 4.1
ls /usr/bin | grep gcc
kozion@hapek:~$ ls /usr/bin | grep gcc c89-gcc c99-gcc gcc gcc-4.1 gcc-4.3 gccbug-4.1 x86_64-linux-gnu-gcc x86_64-linux-gnu-gcc-4.1 x86_64-linux-gnu-gcc-4.3
Czyli masz.
To zmien dowiązanie.
rm /usr/bin/gcc
ln -s /usr/bin/gcc-4.1 /usr/bin/gcc
W katalogu ze sterami teraz make clean i potem make
kozion@hapek:~/Pobrane/r8101-1.012.00$ sudo make clean modules make -C src/ clean make[1]: Wejście do katalogu `/home/kozion/Pobrane/r8101-1.012.00/src' rm -rf *.o *.ko *~ core* .dep* .*.d .*.cmd *.mod.c *.a *.s .*.flags .tmp_versions Module.symvers Modules.symvers Module.markers *.order make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/kozion/Pobrane/r8101-1.012.00/src' make -C src/ modules make[1]: Wejście do katalogu `/home/kozion/Pobrane/r8101-1.012.00/src' make -C /lib/modules/2.6.26-2-amd64/build SUBDIRS=/src modules make[2]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.26-2-amd64' scripts/Makefile.build:41: /src/Makefile: Nie ma takiego pliku ani katalogu make[3]: *** Brak reguł do wykonania obiektu `/src/Makefile'. Stop. make[2]: *** [_module_/src] Błąd 2 make[2]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.26-2-amd64' make[1]: *** [modules] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/kozion/Pobrane/r8101-1.012.00/src' make: *** [modules] Błąd 2
spróbuj
cd /usr/src/linux make prepare
Hmm na 32bit siękompiluje.
Co ja Ci mogę poradzić.Wygląda na źle zrobione jajko i tyle.
Ale specem od 64bit nie jestem
Jeszcze sprawdz gcc --ver czy pokazuje 4.1
kozion@hapek:~$ cd /usr/src/linux bash: cd: /usr/src/linux: Nie ma takiego pliku ani katalogu
/usr/src/linux to dowiązanie do źródeł jądra. :)
Tu masz tylko nagłówki wiec watpię aby ta komenda coś dała.
Jak masz mozliwość to instaluj mi 32bit.
Z 64 to tylko wieczne problemy.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-05-17 11:39:30)
No, czas się kończy. Mamy 2-3 tygodnie na przemyślenia. Brat zaraz wyjeżdża :)
Samo
make
z roota wywala ten sam błąd?
ilin napisał(-a):
Hmm na 32bit siękompiluje.
Kompiluje się, bo masz skonfigurowane headersy od kernela, albo i całe źródła rozpakowane i dostępne.
cd /lib/modules/$(uname -r)/build make prepare
Robiłem to na kompie gdzie mam Lenny na repowym jajku i headers do niego wszystko repowe.
Hm, ja zawsze starałem się mieć pełne źródła kernela właśnie z tego powodu, że niczego nie mogłem skompilować, niezależnie od architektury.
Mnie to wygląda na spaprane jajko w architekturze amd64.
ilin napisał(-a):
Samo
Kod:
makez roota wywala ten sam błąd?
Bingo!
make poszło
Wsio poszło :) Moduł załadowany
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-05-17 12:01:10)
To make install
Poszło ale brakło czasu na dokończenie
Dzięki za pomoc, w szczególności ilinowi :)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-05-17 12:25:48)