Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Usiłuję postawić bratu linuksa na sprzęcie jak w topicu. Na początku było to ubuntu 8.10, do czasu, aż zaktualizowałem system (nie przechodziłem na 9.04). Zaczęły się jaja z siecią i network managerem. Znikał interfejs eth0. Klikanie na ikonkę network managera pokazywało wyszarzone (nieaktywne) interfejsy - po prostu były nieaktywne, nie mogłem ich wybrać. Ifconfig pokazywał tylko interfejs lo. System nie widział wklepanego statycznego ip, bramki itp w /etc/network/interfaces. Teoretycznie "wstawał" z konsoli przez ifconfig xxxx up. Wywaliłem dziada z dysku, zainstalowałem debiana x86_64 netinstall. Dociągnąłem xserver, gnome i całą resztę, wyłączyłem kompa i poszedłem na obiad :) Po uruchomieniu kompa mam to samo co na srubuntu czyli zniknął eth0. Różnica jest taka, że tu nie zainstalowałem network menadżera.
Ps.
Uruchomiłem eth0 ale nie mam połączenia z siecią :(
Eeee no co to za informacje.
ifconfig
lsmod
cat /etc/network/interfaces
cat /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
Strzelam .
Sterownik źle zczytuje MAC i udev przypisuje kolejne numerki.
Doszły jakieś krzaki z montowaniem partycji fat. Wyrzuca przy bootowaniu: ata1 ata2 ata4 failed...
Ubuntu widział je poprawnie. Podejrzewam, że lenny ma za stare jajko do tego sprzętu. Chyba odpuszczę debiana. Chłop jest zielony a mieszka daleko :) Musi działać, bo skoro ja nie umiem, to on tym bardziej nie da rady...
PS. Ubuntu miał jajko 2.6.27 a lenny 2.6.26
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-05-15 20:57:14)
Eee rób co chcesz :/
Sory że zawracam d.. głowę :)
Wrzucę mu fedorę, może będzie lepiej :)
Jestem coś winny czerwonemu kapturku, bo zamieniłem na obu własnych maszynach fedorę na debiana i jestem zadowolony (fedora za dużo ramu żarła).
Dzięki ilin i przepraszam za zamieszanie. Jak się nie uda z fedorą...
Dobra.
Przyznaję, że zbłądziłem :) Debian jest NAJLEPSZY
Ale sieć nie działa...
W /etc/network/interfaces jest to, co powinno być*. Ifconfig - eth0 - wyświetla. Lsmod wolałbym nie przepisywać :)
cat /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules:
#PCI device 0x10ec:0x8168 (r8169) SYBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="tu mac adress karty", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth0" #PCI device 0x168c:0x001c (ath5k_pci) SYBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="tu mac adress karty", ATTR{type}=="1", KERNEL=="wlan*", NAME="wlan0" #Firewire device (nodemgr) SYBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="tu mac adress karty", ATTR{type}=="24", KERNEL=="eth*", NAME="eth1"
*czyli to, co wpisałem przy instalacji. Działało do rebootu. Po reboocie sieć nie wstała.
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-05-16 20:43:00)
Niestety.
Ściągnąłem paczkę na swoim kompie, rozpakowałem, żeby dobrać się do instrukcji. Skopiowałem po ssh na laptoka brata spakowaną paczkę i postępuję zgodnie z instrukcją:
tar vjxf r8101-1.aaa.bb.tar.bz2
W zamian dostaję
tar: bzip2: Nie można exec: Nie ma takiego pliku ani katalogu tar: Błąd nie do naprawienia: koniec tar: Child returned status 2 tar: Zakończenie z błędem z powodu uprzednich błędów
Po pierwsze to brakuje -
tar -xvf archiwum.tar.bz2
Po drugie nie zainstalowany bzip2
aptitude install bzip2
EDIT jak on nie ma neta to rozpakuj u siebie i przkopiuj rozpakowane po ssh
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-05-17 09:35:12)
Jak ma płytę w domu to niech ją wali w napęd i po ssh instaluj.
EDIT:
Jak ty się po ssh łaczysz jak on nie ma neta?
Cos kręcisz :)
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-05-17 09:51:37)
Nie kręcę.
Po prostu zainstalowałem od zera netinstall. Póki co sieć jest. Ale po reboocie zniknie.
Muszę mu narychtować maszynę, bo on sam nie da rady. Po ssh łączę się w mojej lokalnej sieci. Tu mam problem z netem.
To instaluj co trzeba.
Z postu wynikały takie sprzeczności wiec wpadło mi to w oko :)
Ok :)
Jestem w tym miejscu:
make -C src/ clean make[1]: Wejście do katalogu `/home/kozion/Pobrane/r8101-1.012.00/src' rm -rf *.o *.ko *~ core* .dep* .*.d .*.cmd *.mod.c *.a *.s .*.flags .tmp_versions Module.symvers Modules.symvers Module.markers *.order make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/kozion/Pobrane/r8101-1.012.00/src' make -C src/ modules make[1]: Wejście do katalogu `/home/kozion/Pobrane/r8101-1.012.00/src' make -C /lib/modules/2.6.26-2-amd64/build SUBDIRS=/src modules make: Wejście do nieznanego katalogu make: *** /lib/modules/2.6.26-2-amd64/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop. make: Opuszczenie nieznanego katalogu make[1]: *** [modules] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/kozion/Pobrane/r8101-1.012.00/src' make: *** [modules] Błąd 2
Ty mu 64bitowy system zainstalowaleś?
Tak, amd turion x2. Na stronce realteka piszą:
LINUX driver for kernel 2.6.X and 2.4.X (Support x86 and x64)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-05-17 10:13:22)
Dla "zielonych" mimo wszystko lepiej 32 bity instalować.Mniej problemów.
Masz zainstalowany linux-headers stosowny do wersji jądra?
Pokaż
dpkg -l | grep linux
Włala:
kozion@hapek:~$ dpkg -l | grep linux
ii doc-linux-pl 2002.06.14-2 Linux docs in Polish: HOWTO - ascii version ii doc-linux-pl-html 2002.06.14-2 Linux docs in Polish: HOWTO - html version ii doc-linux-text 2008.08-1 Linux HOWTOs and FAQs in ASCII format ii libselinux1 2.0.65-5 SELinux shared libraries ii linux-image-2.6-amd64 2.6.26+17+lenny1 Linux 2.6 image on AMD64 ii linux-image-2.6.26-2-amd64 2.6.26-15lenny2 Linux 2.6.26 image on AMD64 ii linux-libc-dev 2.6.26-15lenny2 Linux support headers for userspace development ii util-linux 2.13.1.1-1 Miscellaneous system utilities
Nie masz.
aptitude install linux-headers-2.6.26-2-amd64
Cos w tym stylu.
Nie mam 64bit systemu aby podać dokładną nazwę pakietu.
Pomyliłeś się o jedną cyferkę ;) 26-1
Arch był łatwiejszy :)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-05-17 10:28:28)
Raczej nie bo image masz linux-image-2.6.26-2-amd64
Zresztą
http://packages.debian.org/lenny/amd64/linux-header … md64/download
Arch nie jest dla tylu architektur budowany.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-05-17 10:32:06)
Racja, jest z dwójką. Zorientowałem się jak make dało rezultat jak wyżej :)
No jest postęp:
kozion@hapek:~/Pobrane/r8101-1.012.00$ sudo make clean modules make -C src/ clean make[1]: Wejście do katalogu `/home/kozion/Pobrane/r8101-1.012.00/src' rm -rf *.o *.ko *~ core* .dep* .*.d .*.cmd *.mod.c *.a *.s .*.flags .tmp_versions Module.symvers Modules.symvers Module.markers *.order make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/kozion/Pobrane/r8101-1.012.00/src' make -C src/ modules make[1]: Wejście do katalogu `/home/kozion/Pobrane/r8101-1.012.00/src' make -C /lib/modules/2.6.26-2-amd64/build SUBDIRS=/src modules make[2]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.26-2-amd64' scripts/Makefile.build:41: /src/Makefile: Nie ma takiego pliku ani katalogu make[3]: *** Brak reguł do wykonania obiektu `/src/Makefile'. Stop. make[2]: *** [_module_/src] Błąd 2 make[2]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.26-2-amd64' make[1]: *** [modules] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/kozion/Pobrane/r8101-1.012.00/src' make: *** [modules] Błąd 2
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-05-17 10:33:06)