Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-05-12 14:00:00

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

start wlan w tle

Hey, czy można jakoś w miarę prostym sposobem włączyć startowanie interfejsów sieciowych podczas uruchamiania systemu (głównie wlan, chociaż eth też by się przydał) w tle kiedy cała konfiguracja znajduje się w /etc/network/interfaces ?
Nie chcę używać takich wynalazków jak networkmanager czy wicd a czekanie aż pobierze sobie adres z dhcp podczas startu jest dość irytujące.

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#2  2009-05-12 14:20:59

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

Re: start wlan w tle

Spróbuj tego sposobu: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=9006 Co prawda howto o przyśpieszaniu startu systemu ale zmuszono tam system do uruchamiania usług równolegle. Mi dzięki temu system wstaje w czasie o połowę krótszym niż normalnie.

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#3  2009-05-12 15:45:49

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Re: start wlan w tle

Wykonałem wszystko co jest tam opisane, ale mam wrażenie, że insserv mnie niezbyt działa.
Dalej podczas sekwencji startowej próbuje pobrać adres z dhcp co trwa dość długo (szczególnie jak zapomne włączyć routera) natomiast po pobraniu zaczynają włączać się kolejne usługi.

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

Stopka forum