Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-05-10 11:28:43

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

czarny ekran i brak reakcji na cokolwiek

Hej.

Problem mam z odpalaniem Debiana, probowalem na dwoch jadrach 2.6.26 i 2.6.28. Widze jak laduje sobie potrzebne moduly/daemony typu MySQL, Apache, CUPS, Samba etc.. ale po zaladowaniu wszystkiego (badz jeszcze nie wszystkiego) nagle staje sie czarny ekran, brak okienka z logowaniem. Ponadto nie reaguje na nic, teraz odpalilem kompa z LiveCD. Jednak zauwazylem ze zanim zniknie ekran to pojawia sie jakis komunikat, tylko nie wiem jaki bo nie zdazylem go ani razu przeczytac... Gdzie moge znalezc te informacje wyswietlane podczas startu?

#2  2009-05-10 11:40:44

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: czarny ekran i brak reakcji na cokolwiek

Umiesz przejść na drugą konsolę?

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#3  2009-05-10 12:00:56

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Alt+fX, Ctrl+Alt+fX, Ctrl+Alt+Backspace nie działa, gdzie X to oczywiście {1,2...,9}. Sama klawiatura raczej działa bo klawisz CapsLock odpowiada.

Dodam, że po tym jak odpaliłem LiveCD podmieniłem plik xorg.conf i nie wystartowały X'y, ale przynajmniej tryb konosli był. Więc zapuściłem:

Kod:

dpkg-reconfigure xserver-xorg

i powrót do czarnego ekranu... to samo. LiveCd też nie chce się już odpalać, również czarny ekran zamiast menedżera logowania. Zatem wygląda to tak jakby chciał odpalić X'y, ale nie może, tylko, że nie wie o tym, że nie może:)

Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-05-10 12:05:22)

#4  2009-05-10 12:25:01

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

zawsze mozesz w grubie do opcji jadra dodac single - uruchamianie zakonczy sie przed wejsciem do runlevel 2 czyli nie bedzie (wiekszosci) daemonow no i x'ow ...

BTW bardzo dziwne ze zmiana w xorgu popsula live'a ktory nie ma z nim nic wspolnego ... moze cos Ci sie z karta psuje (sprzetowo)

Ostatnio edytowany przez bercik (2009-05-10 12:25:36)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#5  2009-05-10 13:16:22

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Duze jest prawdopodobienstwo ze to cos z grafa.. zreszta strasznie sie grzalo wszystko ostatni mi czasy.. grunt to dluga gwarancja:)

Pozdr.

Stopka forum