Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam przerabiam sobie filmy rmvb na avi za pomocą mencodera i polecenia:
mencoder twoj_plik.rmvb -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=3 -srate 44100 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4 -o plik_wynikowy.avi
i jak w temacie, jeden film działa reszta nie zależy jak się trafi, słychać tylko głos. Dodam, że przerabiałem bajki dla siostrzenicy tym samym poleceniem i bajka każda jedna działa bez problemu.
Nie ma prawa działać na stacjonarnym. :)
mencoder twoj_plik.rmvb -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=3 -srate 44100 -ovc xvid -xvidencopts me_quality=6:bitrate=1000 -o plik_wynikowy.avi
Tak spróbuj.
No to rewelka hahaha, ale niektóre się trafią że działają :> ok spróbuje dzięki. Ale jedno mnie zastanawia czemu wszystkie bajki działają bez problemu, a filmy nie?
Gwarantuję że nie wszystkie.Akurat tak sie trafiło.
W twoim poleceniu nie ma zdefiniowanych prawie wcale parametrów kodowania obrazu.
Pewnie masz racje. Jeszcze mnie zastanawia, na pewno mencoder radzi pewnie sobie z każdym formatem. Są gdzieś jakieś komendy tak jak tą którą podałeś do różnych formatów ? Ewentualnie gdzie je znaleźć?
Nie z każdym i nie do każdego formatu koduje.
Ale wiele potrafi.
Co do komend to są one faktycznie dosyć skomplikowane i trzeba się z tym trochę obyć.
Wszystko jest w man mplayer
Najlepiej zapisywać sobie już rozpracowane komendy potem z kilku łatwiej złożyć jedną
Można również skorzystać z tego
http://bokorn.uw.hu/linux/dmencoder/
lub nakładki kmenc15 jest w repo.
Nakładkę już pobrałem przedtem jak szukałem na forum coś konwersji widziałem, że komuś polecałeś tą nakładke. Jeszcze raz dzięki. A właśnie jeszcze odnośnie mencodera, to jak przerobić flv bodajrze w tym formacie są filmiki na youtube, na avi żeby na dvd poszły?
Ostatnio edytowany przez tomekgreen1985 (2009-04-01 19:19:45)
Tak samo jak przerabiasz inne filmy.
Mplayer odtwarza flv a co jest w stanie mplayer odtworzyc da się przekodować mencoderem.
A może jakaś komenda do tego ? Bo chyba raczej parametry są inne.
No przecież masz ją wyzej. :)
mencoder twoj_plik.flv -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=3 -srate 44100 -ovc xvid -xvidencopts me_quality=6:bitrate=1000 -o plik_wynikowy.avi
Chyba ze odtwarzacz akceptuje wybrane rozdzielczości ale to musiał bym je znać aby dolożyć rescalowanie do składni.
Dziękuje bardzo. Jak prze testuje dam znać czy działa. pozdrawiam
A jeszcze jak przerobić ..avi do .rmvb ? Chodzi mi o Komendy.
Ostatnio edytowany przez tomekgreen1985 (2009-04-02 08:21:47)
tomekgreen1985 napisał(-a):
i jak w temacie, jeden film działa reszta nie zależy jak się trafi, słychać tylko głos.
Genralnie stacjonarnie odtwarzacze dvd nie radzą sobie z kodekiem mpeg4 jaki wykorzystuje mencoder. By mieć pewność, że wszystko będzie prawidłowo odtwarzane można, tak jak sugerował Illin, wykorzystać kodek xvid lub, nie rezygnując wcale z mpeg4, dodać do składni opcję -ffourcc XVID, dzięki której odtwarzacz będzie "myślał", że ma do czynienia z filmem kodowanym xvidem. Fragment kodu mógłby wyglądać tak:
-ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vpass=1:mbd=2:trell:vbitrate=1600:autoaspect -ffourcc XVID
Ostatnio edytowany przez Akkon (2009-04-18 14:05:15)
Polecenie co do konwersji rmvb na avi działa idealnie to samo również polecenie flv do avi też działa idealnie właśnie przed chwilką sprawdziłem. Dziękuje bardzo i pozdrawiam.
Tak sobie myśle, żeby może w tym temacie umieścić wszelkie komędy tyczące się konwersji różnych formatów ?? Napewno komuś i mi by się przydało.
Ostatnio edytowany przez tomekgreen1985 (2009-05-09 10:23:32)
Zapoznaj się z tym wątkiem również.
Bardziej rozwinięta sprawa. :)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14066
Czytałem to kiedyś ale widzę że coś ruszyło w temacie. Tak ale tam przerabia na dvd które zajmuje dużo miejsca. Ja mam zaledwie dysk 80gb i zawsze zapchany :D także trudno mi wygospodarować 12gb do przeróbki filmu. W sumie to tylko bajki i filmy czasem przerabiam, żeby na dvd poszły, a podane komendy przez Ciebie idealnie się sprawdzają.
PS: widzę w tych dwóch komendach, że tylko zmieniony jest tylko format wyjściowy pliku(czyli rmvb i flv), a końcowy jest ten sam czyli dowolnie można próbować z róznymi formatami żeby na końcu i tak wyszedł avi? A jak się ma sytuacja gdybym chciał coś przerobić na flv albo na rmvb ? Bo raczej zamiana miejscami avi i flv nie wchodzi w rachube.
Genralnie stacjonarnie odtwarzacze dvd nie radzą sobie z kodekiem mpeg4
Święta prawda. Stacjonarka Manty i nagrywarka LG za to lubią się z kodekem msmpegv4
Powiem tak niewiem czy to komus się przyda, ale na odtwarzaczach dvd sony, lg,korn i denver wszystko działa bez zarzutu na tych sprawdzałem.
A co do polecenia Akkon szkoda, że całego nie podałeś sprawdziłbym, a tak to niemam pojęcia jak to ma w całości wyglądać.
Ostatnio edytowany przez tomekgreen1985 (2009-05-09 10:56:16)
mencoder wejsciowy.plik -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vpass=1:mbd=2:trell:vbitrate=1600:autoaspect -ffourcc XVID -o wyjsciowy.plik
];>
Tam nietylko dvd ale również jest do avi przy uzyciu innego (szybszego) kodeka.
Oczywiście z polecenia trzeba wywalić to co się tyczy napisów.
lis6502 napisał(-a):
mencoder wejsciowy.plik -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vpass=1:mbd=2:trell:vbitrate=1600:autoaspect -ffourcc XVID -o wyjsciowy.plik
To połowa polecenia. :)
SOA #1 :P Tzn po dorzuceniu do tego jeszcze
-oac lavc
i do lavcopts
acodec=mp3:abitrate=192
czyli w całości
mencoder wejsciowy.plik -ovc lavc -oac lavc -lavcopts acodec=mp3:abitrate=192:vcodec=mpeg4:vpass=1:mbd=2:trell:vbitrate=1600:autoaspect -ffourcc XVID -o wyjsciowy.plik
Czasami warto też zaoszczędzić trochę czasu jeżeli wiemy że źródłowy plik ma dźwięk kodowany w formacie obsługiwanym przez odtwarzacz,
-oac copy
będzie wystarczające.
Nie jeszcze jest coś istotnego :)
vpass=1
To dopiero pierwszy przebieg.
A gdzie drugi?
Innym ffourcem akceptowanym przez stacjonarne odtwarzacze będzie
DX50
Szczerze powiem, mnie działa z jednym przebiegiem. Plik wyjściowy jest odtwarzalny.
Odnośnie tego polecenia:
mencoder wejsciowy.plik -ovc lavc -oac lavc -lavcopts acodec=mp3:abitrate=192:vcodec=mpeg4:vpass=1:mbd=2:trell:vbitrate=1600:autoaspect -ffourcc XVID -o wyjsciowy.plik
za jego pomocą jaki format pliku mogę przerobić ? Po wpisaniu:
mencoder 1.rmvb -ovc lavc -oac lavc -lavcopts acodec=mp3:abitrate=192:vcodec=mpeg4:vpass=1:mbd=2:trell:vbitrate=1600:autoaspect -ffourcc XVID -o 1.avi MEncoder dev-SVN-r26940 (C) 2000-2008 MPlayer Team CPU: AMD Athlon(tm) XP 2000+ (Family: 6, Model: 8, Stepping: 1) CPUflags: Type: 6 MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 0 Compiled with runtime CPU detection. success: format: 0 data: 0x0 - 0x101054e0 REAL file format detected. Stream description: Audio Stream Stream mimetype: audio/x-pn-realaudio [real] Audio stream found, -aid 0 Stream description: Video Stream Stream mimetype: video/x-pn-realvideo [real] Video stream found, -vid 1 Stream mimetype: logical-fileinfo VIDEO: [RV40] 640x360 24bpp 30.000 fps 0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s) [V] filefmt:11 fourcc:0x30345652 size:640x360 fps:30.000 ftime:=0.0333 ========================================================================== Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 64.1 kbit/4.54% (ratio: 8010->176400) Selected audio codec: [ffcook] afm: ffmpeg (FFmpeg COOK audio decoder) ========================================================================== Opening video filter: [expand osd=1] Expand: -1 x -1, -1 ; -1, osd: 1, aspect: 0.000000, round: 1 ========================================================================== Opening video decoder: [realvid] RealVideo decoder Selected video codec: [rv3040] vfm: realvid (Linux RealPlayer 10 RV30/40 decoder) ========================================================================== Forcing output FourCC to 44495658 [XVID]. Audio LAVC, couldn't find encoder for codec mp3.
O jaki kodek mp3 się chyba rozchodzi ?
A co do polecenia Akkon szkoda, że całego nie podałeś sprawdziłbym, a tak to niemam pojęcia jak to ma w całości wyglądać
Proszę uprzejmie. Oto przykład pełnej składni dla konkretnego kodowania
mencoder dvd://1 -dvd-device /mnt/media/multimedia/Filmy/dvd/ -oac mp3lame -lameopts vbr=3 -vf scale=640:512 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vpass=1:trell:vbitrate=1000:autoaspect -ffourcc XVID -o /dev/null ; mencoder dvd://1 -dvd-device /mnt/media/multimedia/Filmy/dvd/ -oac mp3lame -lameopts vbr=3 -vf scale=640:512 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vpass=2:trell:vbitrate=1000:autoaspect -ffourcc XVID -o film.avi ; rm divx2pass.log
Kilka objaśnień:
-oac -> kodek audio, w tym przypadku popularne mp3
-vf scale -> szerokość i wysokość obrazu
-lavcopts vcodec -> kodek video, w tym przypadku mpeg4
vpass=1:trell:vbitrate=1000:autoaspec -> nr przebiegu, opcja polepszająca kodowanie, bitrate, zachowanie proporcji obrazu
-ffourcc XVID -> wymuszenie przez odtwarzacze identyfikacji xvid, co ma znaczenie przede wszystkim dla odtwarzaczy stacjonarnych, które (zapewne ze względów patentowych) nie "identyfikują" kodeka mpeg4, jako kodeka video.
Po więcej szczegółów i objaśnień odsyłam do tego wątku:
http://forum.lin4all.org/viewtopic.php?f=97&t=676
Szczerze powiem, mnie działa z jednym przebiegiem. Plik wyjściowy jest odtwarzalny.
lis, głuptasku ;-) oczywiście, że odtwarzacz będzie plik poprawnie otwierał. Dwa przebiegi służą polepszaniu jakości kodowania. Generalnie im więcej przebiegów kodowania (oczywiście z tymi samymi parametrami), tym lepiej. Jednak poprawa jakości kodowania powyżej 3 przebiegów jest praktycznie niezauważalna. Optymalnie zaleca się więc dwa przebiegi, choć jesli nie zależy nam na jakości, to możemy z drugiego oczywiście zrezygnować.
Pozdrawiam
Jeśli planujemy jeden przebieg to tej opcji nie dajemy i tyle. :)
acodec=mp3
ta składnia jest błedna.
Dajemy mp2 i wymuszamy format mp3 za pomoca opcji atag=0x55 (bodajze bo piszę z pamięci.)
Do mp3 lepiej zaś uzyć kodeka lame.
Przerobić zaś możesz dowolny format jaki jest w stanie odtworzyć mplayer.