Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-05-07 21:00:26

Contravene - Użytkownik

Contravene
Użytkownik

Virtualbox - sieci

Chciałbym się pozbyć NATa na wirtualnym systemie. Ponieważ w komputerze używam różnych połączeń do internetu (czasami kablowe, czasem wifi - do różnych hotspotów, przy pomocy wicd), zależy mi na tym, aby konfiguracja była jak najbardziej elastyczna. Dodatkowo potrzębuję też bezpośredniego połączenia między systemem operacyjnym, a systemem wirtualnym (mini sieć z odrębnym adresowaniem). System operacyjny to Squeeze, wirtualny to Windows XP. Myślałem o takim rozwiązaniu:

1. Na systemie wirtualnym uruchomić trzy karty sieciowe.
2. Pierwszą kartę zmostkować z inteferjsem eth0 systemu.
3. Drugą kartę zmostkować z interfejsem wlan0.
4. Trzeciej karty użyć do utworzenia sieci.

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy znacie jakieś szczególnie przydatne materiały w sieci, opisujące te zagadnienia?

#2  2009-05-07 23:38:33

skotx - Członek DUG

skotx
Członek DUG

Re: Virtualbox - sieci

Nie wiem czy Ci się to uda na vb'oxie (chyba że w dokumentacji coś znajdziesz). Jak chcesz już coś robić bardziej poważnego to chyba vm'wara bym się chwytał na twoim miejscu. Ja to testowałem, ale teraz to nie mam czasu i bardzo fajnie się sprawowało. Jak wm'war to debian_userus'a bo to jego działka ;)

Jeśli mam wysłuchiwać czyichś poglądów, to niech będą one wypowiedziane w formie twierdzącej, wątpliwości sam mam dosyć.

Stopka forum