Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Bicycle repairman

Mam dwa pytania odnośnie fluxboksa.
1. Potrzebuję dobry sposób na ładny, pulpitowy terminal
2. Jak zrobić aby przy przełączaniu okien tabem nie przełączały się od razu tylko tak jak w kde można był wybrać z okienka z uruchomionymi oknami?

Członek DUG

1. Tildy próbowałeś?

złodziej wirków ]:->
czadman, ad 1 - xterm + xcompmgr :) No i dostosowanie czcionki do tapetki :) A jak chcesz efekt jak w tildzie to w którymś konfie fluxa można było ustawić "dekoracje" poszczególnych aplikacji takie jak belka tytułowa i inne. Nie pamietam w którym ale to azhag będzie na 100% wiedział :)
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-05-06 23:21:57)

Bicycle repairman

Zrobiłem sobie urxvt. Pozostał mi problem wprowadzania polskich znaków, bo prawy alt nie działa w urxvt, ani w xterm, ani w aterm. Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?

Nie wprowadza w ogóle czy wyświetla krzaczki? Jak system w UTF to może to pomoże http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=13409

Bicycle repairman

Kodowanie, czcionki - jest ok, tylko coś z układem klawiatury nie bangla. Nie da rady wpisywać polskich znaków.

Rekonfiguracja console-data/tools i jeszcze raz wybrać układ klawiatury?

Bicycle repairman

Łowca lamerów

setxkbmap pl
działa ?

Bicycle repairman

Palacz

U mnie w urxvt krzaczki działają.
Wyciąg z mego ~/.Xdefaults
urxvt.font: xft:Monospace:pixelsize=11 urxvt*background: #2D411D urxvt*foreground: White urxvt.titleBar: true urxvt.titleFont: Rom14 urxvt*cursorColor: white urxvt*fullCursor: true urxvt*scrollBar: false urxvt*saveLines: 1000 urxvt*loginShell: false urxvt.transparent: true urxvt.shading: 20% URxvt*termName: xterm URxvt*perl-ext-common: selection-autotransform,matcher URxvt*urlLauncher: opera URxvt*matcher.button: 1 rxvt.font: xft:Monospace:pixelsize=11 rxvt*background: #2D411E rxvt*foreground: White rxvt.titleBar: true rxvt.titleFont: Rom14 rxvt*cursorColor: white rxvt*fullCursor: true rxvt*scrollBar: false rxvt*saveLines: 1000 rxvt*loginShell: false rxvt.transparent: true rxvt.shading: 35%
W /etc/locale.gen mam tylko
pl_PL.UTF-8 UTF-8
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-05-07 07:11:45)

Admin łajza

Ad 1. Zaś jeśli wolisz bardziej „graficzny” terminal, polecam Roxterm.
Ad 2. Z tym jest ciężko, Fluxbox z siebie tego nie obsługuje. Jest jedna aplikacja, która może tę lukę uzupełnić, ale od dawna jest nie rozwijana, dawno z Debiana wyleciała, nigdy nie mogę zapamiętać jej nazwy i — subiektywnie mówiąc — raczej dziwnie działa.

Użytkownik

2. Jedyne co udało mi się znaleźć to wpis do pliku keys
Mod4 Tab :ClientMenu
ma sporo wad, ale nic lepszego nie spotkałem, niestety

Bicycle repairman

Admin łajza

svL napisał(-a):
2. Jedyne co udało mi się znaleźć to wpis do pliku keys
Kod:
Mod4 Tab :ClientMenuma sporo wad, ale nic lepszego nie spotkałem, niestety
o, tego nie znałem

Bicycle repairman

Jak się ma dużo okien otwartych to zawsze coś. :)
Daje radę.
Jaki leciutki ten flux. :)
Ostatnio edytowany przez czadman (2009-05-07 20:04:03)

Członek DUG

czadman napisał(-a):
Jaki leciutki ten flux. :)
Następny nawrócony na dobrą drogę ;) Pyknij sobie do tego wszystkiego jeszcze zsh i będziesz jak w niebie hehe

Admin łajza

Zsh pyknął sobie dawno temu. :)

Członek DUG

Heh to musiałem ominąć ten wątek ;) Tak czy siak lepszego zestawienia w systemie nie będzie miał hehe
btw. offtop: azhag w sobote (chyba, bo brak czasu) to Ci pośle uwagi odnośnie hag'a, bo już od dawna się do tego zabieram się, ale jakoś mi nie wyszło :]