Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jeżeli zainstaluje sobie różne klienty Gadu (tak dla sprawdzenia), to czy nie wystąpią jakieś konflikty (nie będę ich uruchamiał jednocześnie :)) z plikami konfiguracyjnymi? Z tego co wiem, korzystają one z jednego katalogu ~/.gg/ i dlatego się pytam.
możesz mieć ich skolko ugodno
Miałem jednoczesnie zainstalowane kadu , gnugadu , ekg. Wszystkie działały normalnie (oczywiście uruchamiałem tylko jeden z nich w danej chwili).
Wie ktoś może czy w Kadu istnieje polecenie (bo nigdzie tego znależć nie moge) które swój wynik przekazuje (wyświetla) na ekranie rozmowy z danym uzytkownikiem. W EKG jest takie coś wpisuje się np: "/exec locale" i wynik wysyłany jest odrazu do podanego uzytkownika. A jeżeli Kadu nie posaida takiego czegos to czy znacie inne komunikatory (graficznie, nie konsolowe jak EKG) które posiadają taką funkcje ??
Zainstaluj Kadu Pro, jsą tam praktycznie wszystkie (i jeszcze troche) komenzy z EKG :]
Witam
Posiadam Kadu 0.4.2 i sciągam kadu pro (tcl_scripting) wypakowuje , przenosz do katalogu gdzie znajdują sie źródła kadu/modules. Edytuje plik config w "modules" i dopisuje: "tcl_scripting=m" - tak jak jest napisane na stronie. Kompiluje kadu: i moduł jakby sie nie instaluje nie ma go nigdzie kompilacja przebiega bez zarzutu. Próbowałem kompilować już same moduły, poźniej odpoczatku po kilka razy całe kadu i dalej nie wypluwa błędu ale skryptu TCL brak :/. Dodałem dla testu skrypt "spy" i dodaje go bezproblemu a tego TCL jakby nie widzi. Czy ktos ma pomysł jak temu zaradzić ??
Nic nie dopisujesz do żadnego pliku modules/config
Wyedytuj plik .config (kropka na początku) znajdujący się w głównym katalogu źródeł Kadu. Tam jest linijka:
module_tcl_scripting=n
Zamień ją na:
module_tcl_scripting=m
Potem zapuść jeszcze raz ./configure, make i make install.
możesz zainstalowac kadu z tcl + pro z paczek które są na oficjalnej stronie
Dzieki za pomoc juz działa :]
Prezu ja właśnie zmieniałem to wszystko w pliku .config, tylko że na stronie pisalo żeby dodać "tcl_scripting" a nie "modules_tcl_scripting" i na tym polegał błąd ;]