Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Uważam, że gnome jest fajnym środowiskiem :) Wszystko można wyklikać albo znaleźć w menu, są ikonki na pulpicie, automontowanie cd i pendrive`ów a do połączenia z komórką wystarczy tylko przełączyć switch bluetooth w laptopie :)
Cena, jaką za to płacę jest jednak duże zużycie pamięci. Chcę więc zastąpić gnome jakimś lekkim managerem. Chodzi o to, żeby dostęp do płyt, dysków, folderów był łatwy jak w gnome (czyli ikonki na pulpicie). Ponieważ drugi użytkownik czyli moja kobieta nie grzebie w systemie a ja konsoli się nie boję, więc klikalne konfiguratory nie są potrzebne.
Pomyślałem o fluxboksie, którego już kiedyś używałem (ma panel) + rox-filer/pcmanfm (ikonki i tapeta). Niewygodne jest rozwijanie menu przez prawoklik na pulpicie, jeśli są zmaksymalizowane okna. No ale jest to pierwsza opcja, mam nawet zachowane pliki konfiguracyjne.
Drugą opcją jest icewm (też go przez chwilę używałem ale nie chciało mi się go konfigurować), który ma menu podobne do windowsowego (to będzie plus dla mojej pani) i - o ile dobrze pamiętam - przyjazny panel "wyloguj/wyjdź".
Który z tych dwóch managerów będzie lepszym rozwiązaniem? Chodzi o zasobożernośc i elastyczność konfiguracji...
Dzięki za uwagi
Który będzie lepszy to nie wiem ale we fluxboxie mozesz użyć fbpanel i masz wszystko co Ci potrzeba.
Od pewnego czasu używam i chwalę sobie.
gnome != WM
to tak słowem wstępu ;)
Jeśli chodzi o jak najmniejszą zasobożerność to polecam LXDE.
Nawet fajne środowisko graficzne oparte na pcmanfm(ikonki na pulpicie + tapeta) oraz icewm.
same porównywanie obydwóch menadżerów okien jest głupie i bezcelowe bo przy tej wadzę demony działające w tle i tak zjedzą więcej niż one. Zresztą możliwościami nie różnią się aż tak bardzo. Możliwościami konfiguracji również,. Od siebie mogę z WM jeszcze polecić FVWM :) najbardziej konfigurowalny WM, ale Bóg mi świadkiem jego konfiguracja do miłych nie należy a sama dokumentacja jest piekielni obszerna.
Qmaty napisał(-a):
gnome != WM
to tak słowem wstępu ;)
ale o co kaman?
gnome jest środowiskiem graficznym, w odróżnieniu od fluxa, który jest tylko window managerem, także gnome ma swojego wm, którym jest, zdaje się, metacity - to tak tytułem uzupełnienia ;)
Używałem lxde, tzn. jak ja używałem fluxboksa, to żona miała lxde. Wolałbym jednak sam sobie pogrzebać i zrealizować się (azhag mnie zdopingował swoją Wiedźmą ;) ). Może jednak na początek wezmę fluksa na warsztat, wykorzystam stare konfigi.
Pewnie, że flux. Icewm bawiem się jakiś czas, ale Flux ma chyba większe możliwości i bardziej przejrzystą konfigurację. Flux rules!
ippo76 napisał(-a):
w odróżnieniu od fluxa, który jest tylko window managerem
Nie tylko.
Prawoklik we fluxbox przy zmaksymalizowanych oknach rozwiązałem w następujący sposób: zwężyłem troszkę panel i w ten sposób stworzyłem obszar do prawoklików :-)
azhag napisał(-a):
Nie tylko.
Ja tam się nie znam :) Gdzieś podłapię i potem powtarzam :)
@Piotr3ks
Też tak miałem :)
Co poniektórzy wiedzą, że nie do końca rozumiem ideę metapakietów i upierdliwie nagabuję forumowiczów, dlaczego tyle pakietów mi się zainstalowało. Zapytam więc od razu, czy to jest minimum paczek dla xorga:
xserver-core xserver-video-intel xserver-video-i810 xserver-video-vesa xfonts-base xterm x11-common xbase-clients
czy tez czegoś jest za mało?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-04-30 19:33:17)
xserver-xorg-input-kbd xserver-xorg-input-mouse
ippo76 napisał(-a):
Kod:
xserver-core
xserver-xorg-core
Wielkie dzięki!
Gra i bucy, działa touchpad i trackpoint. Łel dan :)
Edyta:
Po powrocie do konsoli wypluwa:
(II) Module "ddc" already built-in (II) Module "i2c" already built-in (II) Module ramdac already built-in The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports: > Warning: "ONE_LEVEL' has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols > Ignoring extra symbols Errors from xkbcomp are not fatal to the X server waiting for X server to shut down .FreeFontPath: FPE "/usr/share/fonts/X11/misc" refcount is 2, shuld be 1; fixing.
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-04-30 20:10:09)