Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam na laptopie Viste i Kubuntu, partycje rozdzielone tak jak na screenshocie:
http://img521.imageshack.us/img521/4782/zrzutekranu2.png
Czy jest mozliwa instalacja xpeka tak na którejś z tamtych partycji, żebym żadnych danych nie potracił przez przypadek? Ewentualnie w grę wchodzi odchudzenie partycji z Vistą (o ile idzie zrobić to też bez utraty danych)?
Pozdr
Usuń partycję sda13 i zrób ją jako podstawową na końcu dysku. Przed instalacją poczytaj oczywiście o instalacji GRUB-a, bo będziesz się za pierwszym razem bardzo denerwował (ja tam się denerwuję za każdym :-). No i skopiuj sobie pliki z tej partycji backup na jakiś zewnętrzny nośnik.
Tak tak, co do GRUBa to zakładam z góry że mogą być jakieś problemy ale dam sobie radę. Poza instalacją GRUBa nie ma żadnych niespodzianek?
Nie wiem jak z xp i vistą, ale vista i windows7 dały sie zainstalować poprzez ukrywanie partycji w grubie (hide, unhide).
Można jakoś tak ukryć partycje przed samą instalacją xpeka z płytki, czy wymaga to większego zachodu, wie ktoś może?
Pewnie, przecież napisałem ;-), a tak po ludzku:
- odpalasz jakiegoś live z grubem, np. GRML
- wykonujesz: grub
- jeśli chcesz np. ukryć 3 parycję wpisujesz: hide (hd0,2), jeśli chcesz ja "odkryć" wpisujesz unhide (hd0,2)
- na koniec: quit
- restartujesz kompa instalujesz pierwszego windowsa
- przed instalacją drugiego znowu odpalasz live ukrywasz partycje poprzednio zainstalowanego windowsa, a "odkrywasz" tą na której chcesz instalować nowego
Pamietaj, aby przed zbootowaniem gotowych systemów dopisać ukrywanie i "odkrywanie odpowiednich partycji do menu.lst, np:
title Vista (pierwsza partycja)
unhide (hd0,0)
hide (hd0,1)
root (hd0,0)
chainloader +1
title XP (druga partycja)
unhide (hd0,1)
hide (hd0,0)
root (hd0,1)
chainloader +1
Powodzenia
moze sie lepiej zdecyduj na jakis konkretny system zamiast kombinowac jak kon pod gore
ja kiedys tez tak tworzylem ale jak mi sie posypalo raz jedno raz drugie itd:. to sie zdecydowalem na jeden oczywiscie wiadomo jaki
a jak ci potrzeba xp to sobie mozesz na virtualbox odpalic
Ostatnio edytowany przez pink (2009-04-29 22:36:12)
Dzieki andreq:)
pink napisał(-a):
moze sie lepiej zdecyduj na jakis konkretny system zamiast kombinowac jak kon pod gore
ja kiedys tez tak tworzylem ale jak mi sie posypalo raz jedno raz drugie itd:. to sie zdecydowalem na jeden oczywiscie wiadomo jaki
a jak ci potrzeba xp to sobie mozesz na virtualbox odpalic
Viste mam bo była w cenie laptopa, linuksa używam, a XP chce mieć do zabawy z moim syntezatorem i Cubase, który średnio chodzi mi pod Vistą, a wymaga niskich opóźnień więc vmware a tym bardziej virtualbox odpada. Niestety chcąc nie chcąc jestem zdany na dziadka xp:)
Pozdrawiam i wielkie dzieki za odzew:)
Strony: 1