Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
surix napisał(-a):
ilin napisał(-a):
He he czekałem kto pierwszy się z tym zgłosi :)
Dzisiejsza aktualka udeva.
Dopisz sobie do pliku /etc/modprobe.d/blacklist.confKod:
blacklist rivafb blacklist nvidiafbZrestartuj kompa i możesz stery instalować.
Mam ten sam błąd co autor tematu, dopisałem to do blacklist ale moduł nvidiafb nadal się ładuje... sterowniki zainstalowałem pakietem nvidia-glx, polecacie tą metodę czy ściągać stery ze strony nvidi???
Kod:
rmmod nvidiafboraz
Kod:
modprobe nvidiapokazuje błąd
Skoro dajesz:
rmmod nvidia
to teraz spróbuj zainstalować sterowniki Nvidii.
Niestety nie chodzi o to :/
za nic nie moge usunac modulu nvidiafb, on podczas instalacji sterownika nvidi uniemozliwia zaladowanie sie modulu nvidia, nie wiem jak mam usunac nvidiafb.........
wyczyscilem wszystko z pakietown z nazwa nvidia, probowalem zainstalowac NVIDIA-Linux-x86-177.70.33-pkg1.run ale na koncu wysypuje sie przez ten nieszczesny nvidiafb :<
Ostatnio edytowany przez surix (2009-04-26 18:17:55)
Ja w konfigu kernela wywaliłem nvidiafs nvidia i postąpiłem według rad Ilina i trybi.
kiko80 napisał(-a):
Ja w konfigu kernela wywaliłem nvidiafs nvidia i postąpiłem według rad Ilina i trybi.
czyli musiał bym gdzieś pogrzebać głębiej?
Ostatnio edytowany przez surix (2009-04-26 19:41:05)
Tak musiałbyś ściągnąć źródło kernela najnowszego i skopiować do niego konfig i parę poleceń i będzie hulać
Nie musisz w kernelu nic dlubać.
Jak dopiszesz do /etc/modprobe.d/blacklist.conf
blacklist rivafb blacklist nvidiafb
to po restarcie te moduły się nie zaladuja.
Wyżej już to napisałem przecież.
ilin napisał(-a):
Nie musisz w kernelu nic dlubać.
Jak dopiszesz do /etc/modprobe.d/blacklist.confKod:
blacklist rivafb blacklist nvidiafbto po restarcie te moduły się nie zaladuja.
Wyżej już to napisałem przecież.
# these drivers are very simple, the HID drivers are usually preferred blacklist usbmouse blacklist usbkbd # replaced by e100 blacklist eepro100 # replaced by tulip blacklist de4x5 # replaced by tmscsim blacklist am53c974 # watchdog drivers should be loaded only if a watchdog daemon is installed blacklist rivafb blacklist nvidiafb blacklist acquirewdt blacklist advantechwdt blacklist alim1535_wdt blacklist alim7101_wdt blacklist booke_wdt blacklist cpu5wdt blacklist eurotechwdt blacklist hpwdt blacklist i6300esb blacklist i8xx_tco blacklist ib700wdt blacklist ibmasr blacklist indydog blacklist ixp2000_wdt blacklist ixp4xx_wdt blacklist it8712f_wdt blacklist iTCO_wdt blacklist machzwd blacklist mixcomwd blacklist mpc8xx_wdt blacklist mpcore_wdt blacklist mv64x60_wdt blacklist pc87413_wdt blacklist pcwd blacklist pcwd_pci blacklist pcwd_usb blacklist s3c2410_wdt blacklist sa1100_wdt blacklist sbc60xxwdt blacklist sbc7240_wdt blacklist sbc8360 blacklist sbc_epx_c3 blacklist sc1200wdt blacklist sc520_wdt blacklist scx200_wdt blacklist shwdt blacklist smsc37b787_wdt blacklist softdog blacklist w83627hf_wdt blacklist w83697hf_wdt blacklist w83877f_wdt blacklist w83977f_wdt blacklist wafer5823wdt blacklist wdt285 blacklist wdt977 blacklist wdt blacklist wdt_pci blacklist pcspkr
i niestety moduły się ładują :/
surix@debian:~$ lsmod | grep nvidia nvidiafb 39808 1 fb_ddc 2080 1 nvidiafb i2c_algo_bit 5188 1 nvidiafb vgastate 7680 1 nvidiafb i2c_core 19828 4 i2c_i801,nvidiafb,fb_ddc,i2c_algo_bit
Albo jest bład w sztuce ze dopisałeś do starego pliku /etc/modprobe.d/blacklist który jest ignorowany.
Obowiązującym jest /etc/modprobe.d/blacklist.conf
Ja mam tak i blokuje te moduly
debian:/home/adam# cat /etc/modprobe.d/blacklist.conf # This file lists modules which will not be loaded as the result of # alias expansion, with the purpose of preventing the hotplug subsystem # to load them. It does not affect autoloading of modules by the kernel. # This file is provided by the udev package. # evbug is a debug tool and should be loaded explicitly blacklist evbug # these drivers are very simple, the HID drivers are usually preferred blacklist usbmouse blacklist usbkbd # replaced by e100 blacklist eepro100 # replaced by tulip blacklist de4x5 # replaced by tmscsim blacklist am53c974 # watchdog drivers should be loaded only if a watchdog daemon is installed blacklist acquirewdt blacklist advantechwdt blacklist alim1535_wdt blacklist alim7101_wdt blacklist booke_wdt blacklist cpu5wdt blacklist eurotechwdt blacklist i6300esb blacklist i8xx_tco blacklist ib700wdt blacklist ibmasr blacklist indydog blacklist ixp2000_wdt blacklist ixp4xx_wdt blacklist machzwd blacklist mixcomwd blacklist mpc8xx_wdt blacklist mpcore_wdt blacklist mv64x60_wdt blacklist pcwd blacklist pcwd_pci blacklist pcwd_usb blacklist s3c2410_wdt blacklist sa1100_wdt blacklist sbc60xxwdt blacklist sbc8360 blacklist sc1200wdt blacklist sc520_wdt blacklist scx200_wdt blacklist shwdt blacklist softdog blacklist w83627hf_wdt blacklist w83877f_wdt blacklist w83977f_wdt blacklist wafer5823wdt blacklist wdt285 blacklist wdt977 blacklist wdt blacklist wdt_pci blacklist rt2400pci blacklist rivafb blacklist nvidiafb
Mozesz też spróbować dopisać do blacklist moduł vgastate który jest zależnością do nvidiafb.
Bądz też w grubie masz dopisane coś co ładuje ten moduł.
hmm miałem stary blacklist ale usunąłem, ten na pewno działa ponieważ nie pozwala ładować pcspkr a zawsze go tam dopisuje :) hmm grub wydaje się czysty w tej sprawie :)
edit
dopisanie vgastate nic nie dało, dalej wszystko jest ładowane o.O
Ostatnio edytowany przez surix (2009-04-27 08:05:31)
pcspkr jest również dopisany w /etc/modprobe.d/alsa-basa.conf.
Nie masz w grubie vga coś tam?
Grub jest satndardowy, nic tam nie pisze w stylu vga=xxxx, przedtem dopisalem vga=ofonly na którymś blogu jakiś użytkownik to polecał ale to nie zdało egzaminu i usunąłem, wpis jest standardowy :)
Teraz zauważylem ze u mnie w jądrze też nvidiafb siedzi.
Ale nie przeszkadza to w instalacji sterownikow.
rivafb tak.
Ważne by przy starcie systemu nie zmieniała się rozdzielczość trybu tekstowego.
No właśnie po tym upgrade zmieniła się rozdzielczość trybu tekstowego...... Aha i pytanie co dokładnie zrobić żeby ta rozdielczość się nie zmieniała ?
Spróbuj użyć sposobu brutalnego ale skutecznego.
Przekopiuj sobie do domowego (aby zachować kopie) pliki /etc/init.d/console-screen.sh (jeśli masz bo w sidzie jest a w testingu nie mam /etc/init.d/console-setup
Następnie usuń je z /etc/init.d
Zrestartuj kompa i powinno iść stery zainstalować.
Wiem że to mało eleganckie ale na szybko to powinno być skuteczne.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-04-28 08:32:51)
ok spróbuje, ale dostęp do kompa będe miał dopiero w czwartek więc wtedy dam znać czy to coś dało....;)
rozumiem że kompilując kernel mógłbym moduł nvidiafb wyrzucić z jądra???
surix napisał(-a):
rozumiem że kompilując kernel mógłbym moduł nvidiafb wyrzucić z jądra???
Oczywiście jak te moduły z configa jądra wywalisz.
ilin napisał(-a):
Spróbuj użyć sposobu brutalnego ale skutecznego.
Przekopiuj sobie do domowego (aby zachować kopie) pliki /etc/init.d/console-screen.sh (jeśli masz bo w sidzie jest a w testingu nie mam /etc/init.d/console-setup
Następnie usuń je z /etc/init.d
Zrestartuj kompa i powinno iść stery zainstalować.
Wiem że to mało eleganckie ale na szybko to powinno być skuteczne.
nic to nie dało :/ chyba musze się zabrać za kompilację kernela, jak się nazywa sekcja w konfiguracji kernela odpowiedzialna za nvidiafb?
Spróbuj przy tym sposobie teraz wywalić ręcznie modul z jądra.
Co do configu kernela to jest to tu
# # Frame buffer hardware drivers # CONFIG_FB_CIRRUS=m CONFIG_FB_PM2=m CONFIG_FB_PM2_FIFO_DISCONNECT=y CONFIG_FB_CYBER2000=m # CONFIG_FB_ARC is not set # CONFIG_FB_ASILIANT is not set # CONFIG_FB_IMSTT is not set # CONFIG_FB_VGA16 is not set CONFIG_FB_UVESA=m CONFIG_FB_VESA=y CONFIG_FB_EFI=y # CONFIG_FB_N411 is not set # CONFIG_FB_HGA is not set # CONFIG_FB_S1D13XXX is not set CONFIG_FB_NVIDIA=m # CONFIG_FB_NVIDIA_I2C is not set # CONFIG_FB_NVIDIA_DEBUG is not set CONFIG_FB_NVIDIA_BACKLIGHT=y CONFIG_FB_RIVA=m CONFIG_FB_RIVA_I2C=y # CONFIG_FB_RIVA_DEBUG is not set CONFIG_FB_RIVA_BACKLIGHT=y
nic z tego dalej tego modułu nie moge wywalić........ co spowodowało że zmianiła się rozdielczość trybu tekstowego i że ten moduł nvidiafb się ładuje ? ( konkretnie chodzi mi który aktualizowany pakiet mi to zrobił??? )
//chyba pójde na łatwizne i jak się nic nie bedzie dało zrobić przeinstaluje system, przed chwilą robiłem próbną kompilację i nawet paczki image/headers po kompilacji się nie pojawiły >.>
Ostatnio edytowany przez surix (2009-04-30 17:21:10)
Spróbuj wywalić moduly ręcznie w taki sposób.
rmmod nvidiafb vgastate
ERROR: Module nvidiafb is in use ERROR: Module vgastate is in use by nvidiafb
próba z
rmmod -f vgastate nvidiafb
zawiesza kompa
Wywaliłeś ten plik /etc/init.d/console-screen.sh ?
Tryb tekstowy nadal zmienia rozdzielczość?
EDIT: Innym wyjściem będzie zainstalowanie (cofnięcie ) pakietu udev do wersji z lennego.
http://packages.debian.org/search?keywords=udev& … p;section=all
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-04-30 19:45:14)
Tak nawet po usunieciu tego skryptu tryb tekstowy zmienial rozdielczosc.....
Jest jeszcze jedna możliwość.
Ale nie testowałem bo mam jądro własnej roboty bez initrd.
Trzeba by wykasować te moduły z /lib/modules/wersja jądra/kernel/drivers/video... chodzi o nvidiafb.ko i rivafb.ko
Następnie od nowa wygenerować initrd bo to on je ładuje.
Tu Yampress podaje jak to zrobić.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=12806
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-04-30 20:39:45)
Zapewne chodzi ci o polecenie mkinitrd ..... Itd?? Wole się upewnić, ale na dziś i tak spróbuje cofnąć wersje tej paczki ;) tylko podpowiedz jak to dobrze zrobic bo latam po stronkach i nie widze konkretnego przepisu :F sciagnac ta paczke lennego i dpkg -i xxxx ????