Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie wiem co sie stało do nie dawna Firefox śmigał a teraz już nie wywala mi błąd:
trzcionek@debian:~/firefox-installer$ ./firefox
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: XDM authorization key matches an existing client!
(firefox-bin:4246): Gtk-WARNING **: cannot open display:
Identyczny blad przy instalcji z paczek co zrobic??
Nie mam pojecia co sie stalo odinstalowalem Firefox a potem jeszcze raz zainstalowalem i problem znikną :/
tak ale wczesniej probowalem i nie działało... Teraz bawie sie z IRDĄ :)
pewnie uruchamiałeś jako root w środowisku user'a
No właśnie dlaczego jest z tym problem ? Z co ciekawsze, tylko przy niektórych aplikacjach graficznych, bo przykładowo XMMS działał bez problemu, ale już Kadu czy Epiphany nie chciało, wywalając podobny błąd.
Tak jakbyś miał ograniczenia na większą liczbe programów. dzieje się tak, gdyż programy w trybie graficznym mogą być uruchamiane tylko, przez usera który ma włączony tryb graficzny. Aby ominąć to wydaje się polecenie xhost +, aby przywrócić ograniczenia xhost -
jak komuś się chce ciągle klepać 'xhost +' to wesołej zabawy ;)
temat już był, a rozwiązanie jest w faq: http://dug.net.pl/faq/index.php?kat=7&id=87
Czasem rozwalają mnie te restrykcje w Debianie, tak samo to, że user nie może z wyłączyć ani rebootować kompa. Ale jak to sie mówi, wszystko jest kwestią konfiguracji :D
Czasem rozwalają mnie te restrykcje w Debianie, tak samo to, że user nie może z wyłączyć ani rebootować kompa. Ale jak to sie mówi, wszystko jest kwestią konfiguracji :D
to juz bylo... ale wylaczanie przez usera mozna zrobic tak:
jako root dajesz chmod +s /sbin/halt ,
i w zasadzie koniec. Z pozycji usera wydajesz polecenie /sbin/halt (z konsoli , koniecznie /sbin/halt anie halt ) i system zostaje zamkniety.
Jak masz np KDE to mozesz zrobic skróŧ na pulpit i sobie wylacac z
pulpitu debiana.
-----------------
Jesli jestes zalogowany w srodowisku graficznym usera , na konsoli jako ro user , chcesz uruchomic (np.) synaptic i jesli masz KDE (Gnome) to mozna
synaptica uruchomic poleceniem kdesu synaptic albo w Gnome gsu synaptic
jak ma KDE to może system zamykać i rebotować przy pomocy prawego klawisza myszy w dowolnym miejscu pulpitu - pod warunkiem że jest zainstalowane kdm
koniecznie /sbin/halt a nie halt
e tam :)
jako root:
ln -s /sbin/halt /usr/bin/halt
i potem jako user wystarczy po prostu 'halt' :)