Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Dzisiaj udało mi się przywiesić maszynkę (miałem kvm więc szybko naprawilem), ale chciałbym zapytać was gdzie był mój błąd, oraz czy dobrze myślę:
Chciałem dodać sobie nowy interfejs eth0:1 z dodatkowym ipekiem
Powiedzmy że główny adres servera to 1.1.1.1 a ten który chciałem dodać to 1.1.1.2, przy bramie 1.1.1.10.
allow-hotplug eth0 iface eth0 inet static address 1.1.1.1 netmask 255.255.255.248 gateway 1.1.1.10 auto eth0:1 iface eth0:1 inet static address 1.1.1.2 netmask 255.255.255.248 gateway 1.1.1.10
Do maszynki byłem podpięty po ssh, bez screena. No i po dodaniu tego nowego interfejsu dałem /etc/init.d/networking restart - i maszynka się przywiesiła.
Rozumiem, że problem był taki że byłem połączony po ssh i powinienem to zrobić na screenie tak? Czy też może zrobić restart serwera?
I jeszcze jedno pytanko, jak mogę zoribć sobie backdoora w przypadku powiedzmy kiedy pomylił się przy wpisywaniu interfejsu?
Pozdr.
Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2009-04-26 00:53:16)
1. ladniej/lepiej/... bezposrednio przypisawac dodatkowe ip do interfejsu poprzez "ip addr add"
2. maszynka sie przywiesila czy tylko nie wstal net? ... glowny problem z restartowaniem sieci przez ssh jest taki ze jak zrobi down i sypnie blad lub cos to nie ma szans na zrobienie up ... oczywiscie mozliwe tez ze skrpt sie zakonczy w zwiazku z utrata terminala (na to pomoe screen)
3. uzyc konsoli po porice szeregowym (a jezeli bardziej profejsjonalny serwer to jego SP potrafi nawet wystawiac taka konsole po LAN)
bercik napisał(-a):
1. ladniej/lepiej/... bezposrednio przypisawac dodatkowe ip do interfejsu poprzez "ip addr add"
no tak, tak bym dodał najchętniej, ale jak potem zapisać ustawienia sieci?
bercik napisał(-a):
2. maszynka sie przywiesila czy tylko nie wstal net? ... glowny problem z restartowaniem sieci przez ssh jest taki ze jak zrobi down i sypnie blad lub cos to nie ma szans na zrobienie up ... oczywiscie mozliwe tez ze skrpt sie zakonczy w zwiazku z utrata terminala (na to pomoe screen)
Nie wstał net. Czyli rozmiem, że jeśli konfiguracja byłą poprawna, to na screenie nie wystąpiłaby tego typu akcja si ?
Pozdr
oo można robić na 2 kartach sieciowych jeden interfejs eth?.
graczu napisał(-a):
zwie sie toto BRIDGE
Grzeslaw napisał(-a):
bercik napisał(-a):
niestety obecnie chyba nadal tylko przez post-up i pre-down ...
Grzeslaw napisał(-a):
bercik napisał(-a):
Nie wstał net. Czyli rozmiem, że jeśli konfiguracja byłą poprawna, to na screenie nie wystąpiłaby tego typu akcja si ?
nie koniecznie ... wystaczy ze rzuci jakims bledem niezwiazanym z konfiguracja i tez moze nie pojsc ... ogolnie ja takich komend nie wydaje gdy nie mam dostepu po rs lub maszynka na ktorej to robie nie jest w promioeniu 100m :-)
bercik napisał(-a):
Grzeslaw napisał(-a):
bercik napisał(-a):
niestety obecnie chyba nadal tylko przez post-up i pre-down ...
mmh.. nie rozumiem, jaki post-up/pre-down - mógłbyś objaśnić, chodzi ci o sztywny wpis w interfaces ta? :>
bercik napisał(-a):
nie koniecznie ... wystaczy ze rzuci jakims bledem niezwiazanym z konfiguracja i tez moze nie pojsc ... ogolnie ja takich komend nie wydaje gdy nie mam dostepu po rs lub maszynka na ktorej to robie nie jest w promioeniu 100m :-)
no ja miałem dostęp dlatego zaryzykowałem hehe, a zrobiłem to aby sprawdzić czy interfejs sie podniesie po restarcie. Jest jakiś skrypt to sprawdzania poprawnośći konfiguracji interfejsów, czy po prostu trzeba się skupić i przejżeć 10x config czy nie ma błędów?
bolos_11 napisał(-a):
graczu napisał(-a):
zwie sie toto BRIDGE
Yyyyyyy...
Brydż kolego to połączenie dwóch interfejsów razem a to co pytał kolega, to alias (na jednym fizycznym interfejsie wiecej niz jeden IP).
@Grzeslaw ogolnie nakazuje wykonanie jakiesj komendy (np. ip addr add) po podniesieniu / przed opuszczeniem interfejsu - poprztrz w man 5 interfaces
@mariaczi graczu wyraznie napisal:
graczu napisał(-a):
a to jak sam pisales jest bridge
Pomogło ustawienie auto eth0 zmiast allow-hotplug eth0, serwerek ładnie przyjął wszystkie inetrfejsy sieciowe.