Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, chciałbym przekierować ruch osób wchodzących na domenę "jakasdomena.pl" na komputer w sieci Lokalnej (Na serwer Apacha).
Na głównym Routerze jest stały adres IP, na którym stoi apache, tyle że stronę z domeną potrzebuję na Komputerze w Sieci Lokalnej, nie mam drugiego stałego adres IP więc w tym jest problem (IP PeCeta w sieci lokalnej na którym chcę mieć domenę: 192.168.0.50). Nie chcę tworzyć dodatkowego portu na apachu na komputerze 192.168.0.50, wiem wtedy nie był by to problem bo tylko bym sobie przekierował w ipt, i rewrita walnął na routerowskim apachu.
Na routerze mam prostą maskarade + dhcp3.
Jakieś pomysły?. (oprócz instalowania serwera DNS + zmiany w hosts ;-))
Ostatnio edytowany przez graczu (2009-04-17 15:28:18)
Wzbraniałem się od DNS ale jednak musiałem zainstalować i zrobić coś w tym kierunku. W sobotę poczytam o Split DNS od @kayo.
Dziękować.
Możesz na kilka sposobów:
1. komenda string iptables - po wychwyceniu w wywołaniu nazwy domeny - firewall kieruje na adres wewnętrzny.
Możesz też pokombinować z z innym portem - i przekierowaniem z apacha - z hosta wirtualnego na inny port - na którym router przekierowuje ruch na serwer w lanie.
2. W apachu na routerze tworzysz hosta virtualnego a w nim przekierowanie 301 przy pomocy mod rewrite, albo tworząc przekierowanie w pliku w folderze - do którego jest przypisany vhost - w pliku index.html.
Możesz tez w tym virtualhoście wstawić Deny from all - natomiast stronę na kompie w lanie wyświetlać jako stronę błędu - ale nie wiem czy to zadziała prawidłowo.
3. W apachu na routerze - tworzysz virtualnego hosta tworzysz hosta virtualnego - pod którego montujesz folder przez nfs lub sambę - wtedy stronę wyświetla apach na routerze - pliki są na kompie w lanie.
Możliwości jest sporo, jednak najpierw pytanie - po co na jednym IP dwa apache - skoro łatwiej to załatwić hostami wirtualnymi na jednym z nich.
To by było na tyle.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2009-04-20 12:47:01)
Na psiałem system do zarządzania usługami (serwerów gier), tyle że jeszcze nie opanowałem prawidłowo exceptów by poprzez ssh się łączyć zdalnie z uruchamianiem usług itp. I jak na razie to tylko działa z tego samego hosta.
Ciekawy pomysł z tą sambą, jeszcze nigdy nie korzystałem. Poczytam manuala i zobaczę.