Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dawno temu, kiedy używałem jeszcze nv zamiast nvidia wszystko działało, lecz strasznie muliło - porzuciłem zabawę z wszelkimi efektami wizualnymi. Teraz, kiedy już dopieściłem mojego testinga, naszła mnie znów ochota na upiększanie flux'a (: Ale tutaj zaczynają się schody \;
1. transset jest w experimental'u, a transset-df-6 się pluje przy kompilacji.
2. Po uruchomieniu xcompmgr flux wariuje (widoczne na screen'ach).
3. WTF?
Jak zainstalować transset z experimental'a? / Jak skompilować transset-df-6 (jestem z tego totalnie zielony)?
Co poradzić na wariującego flux'a?
Materiały:
Pierwotny xorg.conf: http://wklej.to/Kk8i
Aktualny xorg.conf: http://wklej.to/v1AW
Modyfikacja wg oficjalnego poradnika: http://wklej.to/HFp0
Na aktualnym xorg'u \ Na aktualnym xorg'u z xcompmgr \ Na zmodyfikowanym xorg'u z xcompmgr
Ostatnio edytowany przez Piotrek (2009-04-18 15:33:44)
Wyłącz w konfiguracji fluxa opcję: "Wymuś pseudoprzezroczystość" - miałem to samo ;)
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-04-13 20:56:48)
Restartowałem tylko flux'a - nie X'y.
Wyłączenie tej opcji nic nie dało ;/ jedynie dobre działanie obramowań okien póki nie otworzę menu.
Wyłączyłem pseudoprzeźroczystość i zrestartowałem flux'a.
Niestety nie przyniosło to oczekiwanych skutków, a jedynie dobre działanie obramowań okien póki nie otworzę menu.
Ostatnio edytowany przez Piotrek (2009-04-13 23:15:49)
Sugerując się tym postem, upewnij się że w xorg.conf znajdą się takie fragmenty:
Section "Device" Driver "nvidia" Option "RenderAccel" "true" Option "AllowGLXWithComposite" "true" EndSection
Section "DRI" Mode 0666 EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection
Oczywiście zwłaszcza tego pierwszego nie kopiuj bezmyślnie, tylko jakoś ładnie skomponuj ze swoim xorgiem.
No i bez restartu Xów w takim wypadku się nie obejdzie.
Section "DRI" Mode 0666 EndSection
tego nie mam i przezroczystość ładnie działa
Minio napisał(-a):
Nie restartowałem X'ów, a jedynie flux'a tyko przy wyłączaniu opcji wymuszania pseudoprzeźroczystości.
Minio napisał(-a):
[...] upewnij się że w xorg.conf znajdą się takie fragmenty:
Właśnie na takiej konfiguracji też nie działa jak powinno ;/ (patrz zmodyfikowany xorg.conf w pierwszym poście)
Ostatnio edytowany przez Piotrek (2009-04-13 23:09:25)
Piotrek napisał(-a):
Minio napisał(-a):
Nie restartowałem X'ów, a jedynie flux'a tyko przy wyłączaniu opcji wymuszania pseudoprzeźroczystości.
ale po zmianach xorg.conf potrzebny jest restart Xów :P
Do zmian w konfigach Fluksa wystarczy jego zrestartować...
No taki do tyłu to ja nie jestem :P
Restartowałem X'y przy zmianach xorg'a, ale po co przy zmianach ustawień flux'a mam restartować X'y? xD
Chyba żle dobrałem słowa ;D
Ale ważne że już się rozumiemy :)
Ostatnio edytowany przez Piotrek (2009-04-13 23:12:30)
Piotrek napisał(-a):
Minio napisał(-a):
[...] upewnij się że w xorg.conf znajdą się takie fragmenty:
Właśnie na takiej konfiguracji też nie działa jak powinno ;/ (patrz zmodyfikowany xorg.conf w pierwszym poście)
A faktycznie jest coś takiego. Nie dojrzałem i patrzałem tylko na pierwotny i aktualny.
Próbowałem coś wykombinować i mi takie coś wyszło:
e16 + Fluxbox jako menedżer okien + xcompmgr
Jestem zdolny, co nie? xD
P.S. Po prostu musiałem wam pokazać ;D
EDIT: A na GNOME wszystko działa i nie ma żadnych błędów :) tylko flux nawala ;/
Ostatnio edytowany przez Piotrek (2009-04-14 20:46:44)
Wychodzą w ogóle jakieś nowe wersje xcompmgr?
Ten xcompmgr to jest jakaś porażka - znikają mi okna, zamazują się, zostawia jakieś dziwne szlaczki czasem na pulpicie (jak u Ciebie). Zresztą, czego można się było spodziewać po "a sample compositing manager for X servers", z naciskiem na sample ;p
Więc rezygnuję z xcompmgr. Tylko zastanawia mnie dlaczego z GNOME współpracuje bez zarzutu...
Dziękuję i pozdrawiam \m/
Mi tez nie fika pod fluxem ale kiedys na kde tak
http://img127.imageshack.us/img127/543/zrzutekranu7ac0.png
Strony: 1