Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
Od pewnego czasu zauważyłem, że kiedy przesunę ikonkę nad aktywnym oknem Firefoksa, to pojawia się taki oto atrakcyjny dla oka efekt:
Ogólnie jest to strasznie denerwujące, szczególnie, że praktycznie zawiesza program i trzeba go restartować. Co może być przyczyną takiego czegoś? Występuje to tylko przy Firefoksie. W żadnym innym programie tego nie zauważyłem.
Debian Lenny, stery nvidii ze strony producenta (wersja 180.37), środowisko KDE 3.5.9
Ostatnio edytowany przez Kruk (2009-04-15 13:37:24)
Nie masz czasem jakiegos badziewa ala Compiz Beryl albo jakiejś zle zainstalowanej javy oraz flesha
EDIT
to jest typowy firefox czy paczkowany Iceweasel
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2009-04-15 15:52:41)
Nie mam w ogóle Compiza, czy Beryla. Iceweasel z repo Lenny'ego. :) Czysta instalacja z płyty + oprogramowanie z repo + flash + java +stery nvidii. Niczego, poza javą, flash'em i sterami do karty, nie instalowałem ręcznie. Niczego też ręcznie nie konfigurowałem.
Ostatnio edytowany przez Kruk (2009-04-15 19:15:55)
Spróboj odinstalować całkowicie wraz z katolagimi oraz tymi ukrytymi zainstaluj ponownie
Dodaj nowego uzytkownika i sprawdz co sie dzieje
Zainstalowałem Firefoksa w katalogu użytkownika, bez uprawnień roota i jest to samo.
hmm obadaj innego menadżera okien, może z tym wm'ie co używasz obecnie jest problem. Ewentualnie zainstalować firefoxa, a nie iceweasel'a i zobaczyć czy dalej to samo. Jak nie pomoże to można spróbować powywalać wszystkie pluginy to ff. Innych pomysłów nie mam.
witaj
zobacz czy masz dobrze sterowniki zainstalowane
mi czasami po upgrejdach systemu niby wszystko chodzilo normalnie, ale np nie mialem direct renderingu
wystarczylo przeinstalowac stery nvidii i wszystko wracało do normy
sprawdz jak ci hula glxgears
pozdrawiam
Probowalem z KDE/Openbox i to samo. W XFce nie widac smug i jak sie nie przesunie ikonki nad paskami narzedziowymi to jest ok. Jesli przesunie sie nad paskami to sie zamraza przegladarka i trzeba ja restartowac. Zainstalowalem, jak juz wczesniej wspomnialem, Firefoksa od Mozilli, w katalogu uzytkownika, bez jakichkolwiek pluginow oraz usuwajac wczesniej katalog z konfiguracja (~/.mozilla). Nic sie nie zmienilo. W Konquerorze i w Operze jest ok, tylko w tym ...<piiiip>... Iceweaselu/Firefoksie takie szopki. Dobrze jest tylko w LXde. Problem nie wystepuje. Ale ja chce uzywac KDE i wyeliminowac ten problem.
glxgears smiga calkiem niezle :)
Ostatnio edytowany przez Kruk (2009-04-16 15:45:03)
Takie głupie pytanie, a reinstalowałeś java & flasha (albo najlepiej dla świętego spokoju się ich pozbyłeś) ?
Bo zasadniczo zauważyłem że pomimo iż pod windowsem mam je rozpoznawane jako wtyczki tak tutaj nie.
Testowałeś czy ten efekt występuje na innych witrynach, bez flasha/javy/muzyki w tle (czasami alsa robiła dziwne cyrki).
Czy w czasie "rozmazywania obrazu" wzrasta obciążenie procesora ?
Dobrze jest tylko w LXde.
Tym bym się raczej nie sugerował LXDE jest najmniejsze z nich i znacznie mniej żre więc skutki są mniejsze ale problem na pewno jest, zresztą jako domyślnego wm używa openboxa.
1. ladny efekt :-) moze nawet "It's Not a Bug, It's a Feature" ;-)
2. wylacz/wywal jave i flasha i sprawdz czy problem jest dalej
3. skoro lubisz KDE to moze warto zaprzyjaznic sie z Konquerorem ...