Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie chcę nic gadać aby wojny systemowej nie rozpętać :) :D ale takie babole w systemie 4/3 nie występują :P
To mój pierwszy post w tym temacie, więc proszę o wyrozumiałość xD. Poniższe zdjęcia popełniłem aparatem Panasonic Lumix DMC-LS60. Zainspirowała mnie moja miła telefonem o 22 mówiąc że taka piękna pełnia jest. Pognałem do kumpla po statyw (tripod, nie wiem jak to się po polsku pisze :P) no i oto efekty :)
Zoom optyczny max(3x):
Troszkę za długo naświetlałem, ale efekt jest ciekawy(przypominam że to miejska ciemność ~22):
Naświetlanie 20 sek:
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2009-04-10 18:36:34)
jeśli chodzi o moje zdanie? nie jestem xpertem jak nasi potężni mistrzowie, ale coś tam powiem - najwyżej mnie wyśmieją:
1. zdjecie do dupy! BARDZO, bardzo romantyczne, ale technicznie słabe. zero punktów!
2. niby lepsze światło, ale obiekt gdzies tam schowany za chmurami. do dupy.
3. światło księżyca zbyt odległe, a światła miejskie rozmazane. też do dupy.
lisu: sraj na krytykę róznych patafianów, ważne, żeby się Tobie podobało :]
Lisu - sraj na krytykę różnych patafianów - podoba mi się klimat :)
A tak BTW - kiedyś na forum Olympusa, chłopak wstawił zdjęcie do oceny. Tam jest ciekawy system - bo albo wstawiasz zdjęcie do galerii i poddajesz je ocenie - zazwyczaj surowej. Albo też zakładasz swój wątek tematyczny - coś jak tutaj - i ludziki piszą Ci co masz dobrze, a czego koniecznie powinieneś unikać.
I co - facet wstawił zdjęcie do galerii, a była to fotka jakichś brudnych garów w zlewie. No i poleciały same zera w ocenie. Wyobraźcie sobie, że gościu normalnie piekło rozpętał za te oceny, mścił się w galeriach innych forumowiczów. No i chyba go już nie ma na forum.
A czemu to piszę - bo każdy czuje jakiś sentyment do tego co sam wypocił. Nie ważne czy to coś warte, czy tylko gniot. Z czasem nabiera się dystansu. Mam w swojej stopce link do galerii na picassa.web. Wtedy te zdjęcia mi się podobały, dziś już nie za bardzo - inaczej bym kadrował, zastosowałbym inny obiektyw.
Dobra - koniec bajania :)
Heh, no nie liczyłem na autografy i fanki sikające po nogach (choć jakby Trin powiedziała że jej się podoba czułbym się usatysfakcjonowany ^^). Bardziej niż na pochlebstwa liczę na krytykę, jakieś rady (oprócz 'kup se porządny aparat za 3k'), toteż dzięki Ci rychu za kilka, jakże technicznych rad. Po następnym telefonie od najmilejszej wspomnę Twoje słowa i może wyjdzie mi coś lepszego.
Ad 2: te chmury wczoraj po prostu mnie zabiły. Jak głupi stałem pod posterunkiem straży miejskiej i czekałem na taki układ chmur, żeby przez minutę było Łysego widać.
Ad 3: do lepszego zbliżenia potrzebowałbym jakiejś lunety zapewne (co to jest 3x przy fotaniu Księżyca) ?
Wczoraj wyczaiłem jak pozbyć się rozmazania na długonaświetlanych zdjęciach, także może i poziom nadsyłanych materiałów się podniesie :P.
djjanek, wczoraj spędziłem około półtorej godziny na dworze i łącznie udało mi się zrobić osiem ujęć (głównie ze względu na chmury); przy następnym polowaniu uwzględnię Twoją radę.
Bodzio, aż takim emo nie jestem żeby się chlastać, bo ten niedobry rychu mnie pojechał xD. Hmm, 'kadrowanie', wrzucę w google i może czegoś się nauczę. Dzięki panowie <(^^)>
Drogi lisku.
fotek w chrome pokazac nie chcialo, pozniej będe sie do nich dobijac.
Dzis podoba mi sie wszystko co nie ma smutnych klimatow - czuj sie usatysfakcjonowany.
Pozdrawiam.A.
edit: Ciekawe. Pierwsze mi sie najbardziej podoba. Ostatnie też niezłe. Środkowe troche mdłe jak dla mnie ale tym sie nie przejmuj.
Ostatnio edytowany przez Trin (2009-04-10 20:08:37)
jak sie cos wali to mozna wyprostowac, a faceta i tak obcioles
Dla wszystkich którzy w tym roku będą zdawali maturę przypominam że kasztany już ruszyły
Też miałeś tripoda czy jakiś system antywstrząsowy wbudowany w aparat? mnie w ogóle nie wychodzą zdjęcia z ręki :;/
Pewnie za dużo piję...
jak rece się trzęsą to pijesz za mało :]
Bodzio miał przy tym zdjęciu zajebiste słońce więc zrobił tą fotę z krótką migawką - reka nawet nie zdarzyła mu się zatrząsnąc
Mój E-400 jest bez stabilizacji. Dawniej w szkole trochę strzelałem z karabinu - potrafię utrzymać aparat do 1/40 s
W tym przypadku ISO=100, przesłona 3,2 i 1/500 s
ps.
piwo pomaga, a C2H5OH jeszcze bardziej :P
Bodzio napisał(-a):
piwo pomaga, a C2H5OH jeszcze bardziej :P
po zażyciu wychodzą dopiero ciekawe ekspozycje ... :D
p.s.
można mieszać, albo zażywac oddzielnie
Bodzio: chłopaki mają rację - delikatnie ale leci w prawo :( środek strzału-światła drogowe. Reszta "walenia się" to faktycznie to co obiektyw w tym przypadku spaprał. Do tego budynek stoi pod kątem a nie prostopadle-to jeszcze ciekawiej wpływa na perspektywę.
Powiedzcie mi co wam się nie podoba w tym, że nie ma kawałka faceta? To co jest "obiektem" fotografii wcale nie musi być zawarte w całości i mojemu gustowi właśnie takie się podoba.
Ależ ja i inni chłopcy tego nie negują. Popatrzyłem tylko w link kolegi pink-a i na głównej stronie co zobaczyłem ?
Ano walącą się wieżę
oczywiście wiem że to perspektywa, ale cytując "można wyprostować"
i jeszcze uciętych ludziów :)
i też wiem, że taka kompozycja akurat tu pasuje
i jeszcze centralne kadrowanie
Standardy są po to aby je stosować, a czasami omijać.
Dlatego aby bezkrytycznie potępiać, samemu należy być bez skazy.
A Tobie Kuba nie leci w prawo, sprawdź dokładnie, obiektyw Ci zmasakrował zdjęcie. Gdybyś obciął trochę góry, pewnie było by lepsze :)
Uff, ale sobie pojechałem, choć sam mam nie lepsze :D
Paciocha, ja sie nie czepialem obciecia facete mi sie spodobala architektura :) W sumie wiedzac o takiej dolegliwosci szkielka a dokaldniej temu ze 1/4fiszaj ;] To mozna by pofocic architektury troche nim.
Ja ide spac bo rano mam zmaiar wbic na stary budynek huty... jak nie wyladuje na komisariacie to moze beda foty :)
bodzio chyba cos obaliles, jak wieza ci sie wali bo ja wlasnie prostowalem, i wydaje mi sie ze prosto stoi a poza tym, cytuje
"standardy sa po to aby ja stosowac a czasami omijac"
ale trzeba miec tego swiadomosc.
ja nie krytykuje po to zeby komus dokopac tylko wrecz przeciwnie. sami dobrze wiecie ze jak mi sie zdjecie podoba to i napisze co trzeba.
A poza tym prawdziwa sztuka krytyki sie nie boi pono.
Happy Easter By the way.
Nie widzialem takiego przykladu ignoranacji! Dwa poranki spedzilem w tej chali czekajac na poranne promienie slonca wpadjace przez okna i co? I dupa! Kazdy byl pochmurny :(
Tylko sobie tylek zmrozilem od siedzenia na betonie :(
W ten weekend znow ide polowac na promyk. :S
Ale i tak widze ze pogoda mnie ignoruje :(
Ostatnio edytowany przez qluk (2009-04-14 20:50:10)
qluk nie łam się, ja ostatnio polowałem na wschód przez 3 dni. Nie udało się - chmurska w istnym zawieszeniu, mimo że zapowiadali śliczną pogodę. Wkurzyłem się bo słoneczko wstaje coraz wcześniej, a wyszukane miejsce znajduje się ponad godzinę drogi od mojego lokum. Nie udało się złapać wschodu nad wodą, więc jest zachód nad lądem. Miejscówka prawie ta sama:
Pamiętacie to zdjęcie "bez kurka" ? To tak na dokładkę:
Ostatnio edytowany przez Paciocha (2009-04-15 12:19:32)
Paciocha: ja chyba namiot sobie rozbije choc to w sumie stary budynek wiec jakies gazety do okrycia sie wystarcza :D
No nic, w weekend moze sie uda :)
Wódka się kończyła ;], link do foto chciałem zachować :P
Yampress ja Cię normalnie zabiję za perspektywę, z piona z góry - no chłopie. Trzeba było na glebę, w proch i z poziomu psiaka strzelać. A piesek cudowny. Lubię takie kundelki :)
Bendem wżucać trohe rurznych roslinek
ps. mój iseweasel mało się nie zapomniał, tak chciał błędy poprawiać :)
Bodzio oto mi chodziło własnie ta ciekawa górna perspektywa ... ;)
śmieszne siedzenie + ułożenie pierwszych łapek + pozycja obserwatora = efekt bezcenny