Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Witam
MAm pytanie - temat byl wielokrotnie walkowany - chodzi o ntfs-3g. nie potrafie wgrac na dysk przenosny plikow z partycji debianowych. Mam zainstalowany tylko jeden system - Debian. Podlączam dysk pod usb - z plikami ntfs i chce cos na niego wrzucic. Zainstalowalem oczywiscie ntfs-3g ale jak podlaczam dysk w usb to przecierz montuje sie w :
/dev/sda1 233G 128G 106G 55% /media/Seagate 250
a tego przeciez nie ma w /etc/fstab aby zmienic mu wpis na rw i danego użytkownika.
Nie wiem czy pisze jasno ale moze ktos mnie rozumie.

elektryk dyżurny

bo to hal ci go tak zamontował. ale nic nie stoi na przeszkodzie zebyś to odmontował i zamontował po swojemu, np.
umount /dev/sda1
mount -t ntfs-3g -o rw,silent /dev/sda1 /mnt
co prawda możesz na dysk zapisywać wtedy tylko jako root, chyba że dodasz opcje uid i gid

Palacz

Innym sposobem były by odpowiednie zmiany w pliku konfiguracyjnym hala.

Użytkownik

dziękuje za odpowiedz.
pozdrawiam

Użytkownik

Witam
Chciałbym jeszcze raz poruszyć ten sam temat, tylko tym razem z drugiej strony. System jest tylko debian na dysku i czy jest możliowsc aby podlaczajac dysk przenosny, pendrive - system plików ntfs, automatycznie mogl go montować i dawal możliwosc zapisu na dysk dla zwyklych uzytkownikow. Pakiet ivman odpowiada mi za montowanie dysków.

Palacz

Myślę ze przy pomocy hala dało by radę
http://wiki.archlinux.org/index.php/HAL#NTFS_write_access
Ale osobiście nie próbowałem.