Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak większość z Was zapewne już wie, nowe KDE jest w repozytorium experimental. Próbował ktoś? Jakie wrażenia? Ja nie umie zainstalować:
linux-machine:/home/lukasz# aptitude install kde4 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące pakiety mają NIESPEŁNIONE zależności: kde4 kde4-minimal kdebase-workspace libkde4-ruby1.8 libsmokeqt4-2 plasma-dataengines-workspace plasma-runners-addons python-kde4 Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: google-gadgets-common{a} google-gadgets-gst{a} google-gadgets-qt{a} google-gadgets-xul{a} kdebase-workspace-bin{a} kdebase-workspace-data{a} kdeplasma-addons{a} libeet1{a} libggadget-1.0-0{a} libggadget-qt-1.0-0{a} libkexiv2-7{a} liblancelot0{a} libplasma-ruby{a} libplasma-ruby1.8{a} libqedje0{a} libqimageblitz4{a} libqtruby4shared2{a} libqzion0{a} libsmokekde4-2{a} libsmokeplasma2{a} libstrigiqtdbusclient0{a} oxygencursors{a} phonon{a} plasma-applet-lancelot{a} plasma-applets-addons{a} plasma-applets-workspace{a} plasma-dataengines-addons{a} plasma-scriptengine-googlegadgets{a} plasma-scriptengine-javascript{a} plasma-scriptengine-python{a} plasma-scriptengine-qedje{a} plasma-scriptengine-ruby{a} plasma-scriptengine-webkit{a} plasma-scriptengines{a} 0 pakietów aktualizowanych, 42 instalowanych, 0 do usunięcia i 866 nie aktualizowanych. Do pobrania 70,4MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 149MB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: plasma-dataengines-workspace: Wymaga: kdepimlibs5 (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować kdebase-workspace: Wymaga: klipper (>= 4:4.2.0-1) którego nie można zainstalować Wymaga: ksysguard (>= 4:4.2.0-1) którego nie można zainstalować Wymaga: systemsettings (>= 4:4.2.0-1) którego nie można zainstalować kde4-minimal: Wymaga: kdepimlibs5 (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdebase (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować libkde4-ruby1.8: Wymaga: libqt4-ruby1.8 (= 4:4.2.0-1) którego nie można zainstalować plasma-runners-addons: Wymaga: kdepimlibs5 (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować kde4: Wymaga: kdeadmin (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdeartwork (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdegraphics (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdeedu (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdegames (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdemultimedia (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdenetwork (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdeutils (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdepim (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować libsmokeqt4-2: Wymaga: phonon (>= 4:4.3.0) ale zaplanowana jest instalacja wersji 4:4.2.0-2. python-kde4: Wymaga: kdepimlibs5 (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: phonon (>= 4:4.3.0) ale zaplanowana jest instalacja wersji 4:4.2.0-2. otwarte: 4747; zamknięte: 4607; odroczone: 0; konflikty: 2 oNie znaleziono rozwiązań przed upływem limitu czasu. Próbować dalej? [T/n]
A z opcją -f sprawa prezentuje się tak:
linux-machine:/home/lukasz# aptitude -f install kde4 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące pakiety mają NIESPEŁNIONE zależności: kde4 kde4-minimal kdebase-workspace libkde4-ruby1.8 libsmokeqt4-2 plasma-dataengines-workspace plasma-runners-addons python-kde4 Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: google-gadgets-common{a} google-gadgets-gst{a} google-gadgets-qt{a} google-gadgets-xul{a} kdebase-workspace-bin{a} kdebase-workspace-data{a} kdeplasma-addons{a} libeet1{a} libggadget-1.0-0{a} libggadget-qt-1.0-0{a} libkexiv2-7{a} liblancelot0{a} libplasma-ruby{a} libplasma-ruby1.8{a} libqedje0{a} libqimageblitz4{a} libqtruby4shared2{a} libqzion0{a} libsmokekde4-2{a} libsmokeplasma2{a} libstrigiqtdbusclient0{a} oxygencursors{a} phonon{a} plasma-applet-lancelot{a} plasma-applets-addons{a} plasma-applets-workspace{a} plasma-dataengines-addons{a} plasma-scriptengine-googlegadgets{a} plasma-scriptengine-javascript{a} plasma-scriptengine-python{a} plasma-scriptengine-qedje{a} plasma-scriptengine-ruby{a} plasma-scriptengine-webkit{a} plasma-scriptengines{a} 0 pakietów aktualizowanych, 42 instalowanych, 0 do usunięcia i 866 nie aktualizowanych. Do pobrania 70,4MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 149MB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: plasma-dataengines-workspace: Wymaga: kdepimlibs5 (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować kdebase-workspace: Wymaga: klipper (>= 4:4.2.0-1) którego nie można zainstalować Wymaga: ksysguard (>= 4:4.2.0-1) którego nie można zainstalować Wymaga: systemsettings (>= 4:4.2.0-1) którego nie można zainstalować kde4-minimal: Wymaga: kdepimlibs5 (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdebase (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować libkde4-ruby1.8: Wymaga: libqt4-ruby1.8 (= 4:4.2.0-1) którego nie można zainstalować plasma-runners-addons: Wymaga: kdepimlibs5 (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować kde4: Wymaga: kdeadmin (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdeartwork (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdegraphics (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdeedu (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdegames (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdemultimedia (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdenetwork (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdeutils (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: kdepim (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować libsmokeqt4-2: Wymaga: phonon (>= 4:4.3.0) ale zaplanowana jest instalacja wersji 4:4.2.0-2. python-kde4: Wymaga: kdepimlibs5 (>= 4:4.2.0) którego nie można zainstalować Wymaga: phonon (>= 4:4.3.0) ale zaplanowana jest instalacja wersji 4:4.2.0-2. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Instalacja następujących pakietów: kdepimlibs5 [4:4.2.0-1 (experimental)] libqt4-ruby1.8 [4:4.2.0-1 (experimental)] phonon [4:4.3.0-1 (experimental)] Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów: kde4 [nie zainstalowany] kde4-minimal [nie zainstalowany] kdebase-workspace [nie zainstalowany] Wynik: 49 Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?]
Czyli nadal nieciekawie:/ Co mam zrobić, żeby to zainstalować? Tylko nie piszcie żebym poczekał aż będzie w sidzie:P
Ja w aptitudzie powalczyłem trochę i się zainstalowało. Wrażenia ogólnie w porządku, ale jeszcze czegoś brakuje dla tego środowiska. Jakoś mało ciekawych plasmoidów, a już miną rok od pierwszego stabilnego wydania KDE4. Chodzi stosunkowo stabilnie i znośnie szybko. Powoli pozbywam się ostatnich programów używających QT3 :) Pozostało K3B i knetwork-manager. O ten drugi się nie martwię, bo zgodnie ze słowami autora jest gotowa wersja jakiegoś network-managera dla KDE4 (niedługo będzie w kdereview). A co do K3B to czekam cały czas z niecierpliwością na jakieś stabilne wydanie.
Dla kde4 polecam wicd miast network-manager'a (dzięki Czadman za info:))
Ogólnie 4.2 które aktualnie jest w experimental na lapkach działa wyśmienicie.. brakuje paru programów typu K3b..
Amarok2 dla mnie zjechany totalnie.. ale to moja prywatna opinia..
czekam na k3b wtedy zobaczę co to cudo ma do zaoferowania ;)))
czadman napisał(-a):
aptitude -t experimental install kde4
Oczywiście działa, dzięki wielkie:)
Ogólnie wrażenia lepsze niż z 4.1, problemem jest tylko to, że dłużej się załącza, no i ten nieszczęsny amarok i k3b którego nie ma. Jak KDE będzie się dalej rozwijać w takim tempie i dodatkowo nie zwolni to może pójdę z duchem czasu i wymienię mojego przestarzałego FVWM na KDE gdzieś w okolicach wersji 4.3 Od niechcenia sprawdziłem też hibernacje i o dziwo działa świetnie, w pełni działające środowisko powraca po kilkunastu sekundach od załączenia komputera:) Orientuje się ktoś, jakie jest polecenie żeby zahibernować system np we fluxboksie?
Treadstone napisał(-a):
wymienię mojego przestarzałego FVWM na KDE
phi
Treadstone napisał(-a):
Orientuje się ktoś, jakie jest polecenie żeby zahibernować system np we fluxboksie?
hibernate (--force) :)
A jak komuś hibernate nie działa?:)
Jest taki fajny pakiecik, niestety z kde "kpowersave". Z hibernacją zawsze miałem problem na laptopie a z tym jest ok.
Treadstone napisał(-a):
Jak większość z Was zapewne już wie, nowe KDE jest w repozytorium experimental. Próbował ktoś? Jakie wrażenia? Ja nie umie zainstalować:
Poza tym, że dodatkowe plasmoidy często wysypują całą plasmę i trzeba włączać ręcznie to sprawuje się stabilnie. Kwestię skalowania okien pomijam... bo to wina sterowników. Osobiście po kilku dniach robiłem downgrade wszystkich nowszych paczek do lenny i zostaje przy KDE3. Odnośnie instalacji.. dodaj repo SID/Experimental i skonfiguruj /etc/apt/preferences :). Później aptitude -t experimental install kde4-minimal i wsio, chociaż i tak szybko wrócisz do poprzedniej wersji ^^.
Ja wywaliłem muła zwanego gnome i zainstalowałem sobie kde 4.2 i juz u mnie zostanie, jest szybkie, ładne, w miarę stabilne, nadaje sie juz do normalnej pracy i ma w sobie duży potencjał;)
można sobie dodac jeszcze w /etc/apt/preferences
Package: * Pin: release a=experimental Pin-Priority: 101
to będą się aktualizować zainstalowane pakiety z experimentala
Ostatnio edytowany przez wieszti (2009-02-07 13:25:32)
Dla mnie nieco za ciężkie. Wczoraj instalowałem kde4-minimal i od razu wywaliłem. W ogóle nie lubię KDE, ale 4 to już w ogóle porażka. Ładnie wygląda, ale żeby się dogrzebać do jakiegoś programu... Może to kwestia dłuższego obcowania ze środowiskiem.
No mnie też dobiło dogrzebywanie się do programu. Kto to wymyślił? Najpierw zakładki pionowe, potem poziome kategorie, podkategorie, podpodkategorie... xD
Imho łatwiej jest się dogrzebać, ponieważ jest pole "search", poza tym przez "Alt+F2", działa tak samo jak przez search. Trzy, można przełączyć się na tradycyjne menu.
Jak dla mnie sensowna jest ta ostatnia opcja - wygląd tradycyjny, chociaż nie doszukałem się jak do włączyć. Podobny patent wymyślił Opensuse w Gnome- równie dysfunkcjonalny IMHO. Póki co trzymam się Gnome, jak 4 wejdzie do testing to zainstaluję i zacznę zgłębiać :)
Gnome z compizem i motywem Nuvola jest niebrzydki a przy tym naprawdę przejrzysty.
Ostatnio edytowany przez MMW (2009-02-08 17:14:28)
Hmm, wystarczy dodać applet z tradycyjnym menu do panelu.
Coraz mniej ludzi polega na posługiwaniu się tekstem w obsłudze systemu, ehh. ;]
Ja postąpiłem wedle tej instrukcji - działa ok, chyba nie ma żadnych problemów, oprócz tego, że jest to wciąż KDE, które jak dla mnie zawsze jest bleee :)
http://www.ppcnux.com/?q=kde42-on-debian-gnu-lenny
Ostatnio edytowany przez LordD (2009-02-15 12:34:08)
MMW napisał(-a):
(...)Podobny patent wymyślił Opensuse w Gnome(...)
To raczej powinno brzmiec: Na podobny pomysl wpadli...
Przepraszam za offtop,i ze sie czepiam, ale jestem bardzo uczulony na temat patentow:)
No... chyba, ze faktycznie novell opatentowal ten pomysl i czegos nie wiem, to przepraszam.
radziojedi napisał(-a):
Przepraszam za offtop,i ze sie czepiam, ale jestem bardzo uczulony na temat patentow:)
No... chyba, ze faktycznie novell opatentowal ten pomysl i czegos nie wiem, to przepraszam.
patent:
1. «dokument przyznający jakiejś osobie lub firmie wyłączne prawo do czerpania korzyści z wynalazku; też: to prawo»
2. pot. «sposób na zrobienie lub osiągnięcie czegoś»
3. pot. «drobne, ale oryginalne usprawnienie»
4. «dokument nominacyjny uprawniający do pełnienia określonych funkcji na statku»
5. daw. «dokument uprawniający do prowadzenia zakładu handlowego lub przemysłowego»
6. daw. «świadectwo ukończenia szkoły, uzyskania tytułu naukowego lub zawodowego»
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=patent
MMW napisał(-a):
radziojedi napisał(-a):
No... chyba, ze faktycznie novell opatentowal ten pomysl i czegos nie wiem, to przepraszam.patent:
1. «dokument przyznający jakiejś osobie lub firmie wyłączne prawo do czerpania korzyści z wynalazku; też: to prawo»
2. pot. «sposób na zrobienie lub osiągnięcie czegoś»
3. pot. «drobne, ale oryginalne usprawnienie»
4. «dokument nominacyjny uprawniający do pełnienia określonych funkcji na statku»
5. daw. «dokument uprawniający do prowadzenia zakładu handlowego lub przemysłowego»
6. daw. «świadectwo ukończenia szkoły, uzyskania tytułu naukowego lub zawodowego»
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=patent
Zwracam honor, aczkolwiek i tak nie lubie tego slowa, w szczegolnosci w tematyce it:)
radziojedi napisał(-a):
Zwracam honor, aczkolwiek i tak nie lubie tego slowa, w szczegolnosci w tematyce it:)
I jeszcze w połączeniu ze słowem Microsoft:) Dreszcze na plecach:)
Fajne to KDE4, tylko nie chce mi działać graficzne guziczki - wyłącz komputer.
++
ktorrent to nadal zasobożerne monstrum. azureus przy nim to lekka aplikacyjka.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2009-04-09 12:28:46)
Zróbiłem dziś upgrade lapka córki i to monstrum się zainstalowało.
Ale na poczatek mam problem.
Jak w tym zrobić automatyczne logowanie.Niby jest to w tym centrum sterowania ale ta opcja jest nieaktywna.
Jak to spod roota odpalić to też nie wiem bo kcontrol to już nie jest.
Druga sprawa idzie tam jakiś mixer na pasku zrobic? bo kmix nie zostaje tam tylko się zamyka.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-04-09 18:42:02)
W kimx należy ustawić opcję dokowania w systemtray, a ustawienia kde odpala się poleceniem systemsettings.
Z kmixem doszedłm po prostu mi sie nie wiedzieć czemu nie zaktualizował i dlatego stara wersja nie zostawała na pasku.
Z autologowaniem zaś dalej problem.
Odpalone za pomocą gksu systemsettings (kdesu juz nie ma ) wylatuje od razu w kosmos.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-04-09 19:53:35)