Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jakiś czas temu wydano Firefoksa 3.0.7, wkrótce potem 3.0.8, a w repo Lenny'ego Iceweasel dalej tylko w wersji 3.0.6. Znaczy się dostępna wersja posiada luki, które załatane były w FF 3.0.7 i 3.0.8, czy jak to jest?
iceweasel jest już w najnowszej wersji.
W Lenny weszła poprawka dla xulrunner
z którego korzysta IceWeasel
xulrunner (1.9.0.7-0lenny2) stable-security; urgency=high
.
* Non-maintainer upload by the security team.
* Fix msfa-2009-13 (CVE-2009-1044)
* Fix mfsa-2009-12 (CVE-2009-1169)
jak repozytorium włączone
deb http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib non-free
to już masz
########################
ale mi się post napisało Dzisiaj 18:18:18
Ostatnio edytowany przez arturek (2009-04-05 19:50:45)
Poszperałem na innych forach i się dowiedziałem. Wynika z tego, że rzeczywiście w super bezpiecznym Debianie Lenny od kilku tygodni dostępna jest tylko niezałatana wersja przeglądarki Iceweasel (posiadająca krytyczne luki bezpieczeństwa), a nowszej, naprawionej, na próżno wyczekiwać. Pora chyba przerzucić się na Firefoksa i aktualizować go ręcznie. :/
eee... mało to wygodne ;) Lepiej już Firefoksa zainstalować.
Kruk napisał(-a):
Poszperałem na innych forach i się dowiedziałem. Wynika z tego, że rzeczywiście w super bezpiecznym Debianie Lenny od kilku tygodni dostępna jest tylko niezałatana wersja przeglądarki Iceweasel (posiadająca krytyczne luki bezpieczeństwa), a nowszej, naprawionej, na próżno wyczekiwać. Pora chyba przerzucić się na Firefoksa i aktualizować go ręcznie. :/
jak tak twierdzisz , to jaki nasz Identyfikator kompilacji
mój Identyfikator
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.9.0.7) Gecko/2009032803 Iceweasel/3.0.7 (Debian-3.0.7-1)
interesuje mnie rv:1.9.0.7 to jest wersja xulrunner
wykonałem aktualizacje do xulrunner w Debian Sid
pakiety
xulrunner-1.9
libmozjs-dev
libmozjs1d
xulrunner-1.9-gnome-support
xulrunner-dev
mój Identyfikator po aktualizacji
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.9.0.8) Gecko/2009032811 Iceweasel/3.0.7 (Debian-3.0.7-1)
widzisz teraz zmiany
xulrunner z stable-security też jest poprawiony
Xulrunner teraz to prawie cały Iceweasel
Xulrunner rozmiar 18,2 MB
Iceweasel rozmiar 3990 kb
Ostatnio edytowany przez arturek (2009-04-08 18:55:23)
nadmienie iz poprawki bezpieczenstwa w wersjach stabilnych debiana wchodza do security.debian.org a do glownych instalek dopiero w formie zbiorczych rewizji (oznaczanych rNUM po podstawowym numerze wersji np. 4.0r1)
ponadto w wiekszosci poprawki bezpieczenstwa nie wchodza jako aktualizacja pakietu do nowszej wersji, ale jako backportowanie laty do wersji bedacej w wersji stabilnej ... czyli Debian bedzie jaknajdluzej sie da utrzymywal wersje 3.0.6 iceweasel'a w wersji stabilnej portujac do niej poprawki bezpieczenstwa ...
poprawki o ktorych tutaj jest mowa weszly do repozytorium security - http://www.debian.org/security/2009/dsa-1756 ... jak widac nie ulegla zmianie wersja programu, a wylacznie wersja paczki
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-04-08 20:15:29)