Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam takie banalne pytanko, jak zmodyfikować plik interface by przy starcie systemu automatycznie wykrywał sieć wifi i z nią się łączył.
W domu mam sieć zabezpieczoną kluczem WEP a w pracy otwartą, obie z dostępem dhcp, problem polega na tym że co chwile muszę zmieniać konfiguracje wifi bo pracuje co 2 dzień.
Jest to dość uciążliwe, może jakaś podpowiedź jak sobie ułatwić życie.
Sieć w domu:
auto wlan0 iface wlan0 inet dhcp wireless-essid Telkomp wireless-key klucz wireless-mode Auto
Sieć w pracy:
iface wlan0 inet dhcp wireless-essid neostrada_5819 wireless-mode Auto
Pozdrawiam
Telkomp napisał(-a):
Witam
Mam takie banalne pytanko, jak zmodyfikować plik interface by przy starcie systemu automatycznie wykrywał sieć wifi i z nią się łączył.
W domu mam sieć zabezpieczoną kluczem WEP a w pracy otwartą, obie z dostępem dhcp, problem polega na tym że co chwile muszę zmieniać konfiguracje wifi bo pracuje co 2 dzień.
Jest to dość uciążliwe, może jakaś podpowiedź jak sobie ułatwić życie.
Sieć w domu:Kod:
auto wlan0 iface wlan0 inet dhcp wireless-essid Telkomp wireless-key klucz wireless-mode AutoSieć w pracy:
Kod:
iface wlan0 inet dhcp wireless-essid neostrada_5819 wireless-mode AutoPozdrawiam
ja na twoim miejscu zainstalowałbym wicd, z niego wybierasz sobie sieć z którą chcesz się połączyć
sam z niego korzystam i jestem zadowolony,
jeżeli masz testinga to wicd jest w oficjalnym repo, a jeżeli stable, to musisz dodać repo wicd do /etc/network/sources.list
Ja korzystam z wpa_supplicant'a, odpowiedni konfig z priorytetami sieci i laptop się sam łączy z sieciami w podanej kolejności
Tutaj masz dobry opis pliku konfiguracyjnego.
milygas: ja uzywam takiego konfiga na uczelni zeby nie martwic sie przy jakim AP wlasnie jestem :D